Liga 1

Ultrasii, mana in mana cu jandarmii?

Aproximativ 100 de ultrasi au provocat duminica seara haos in centrul Capitalei, vandalizand aproape tot ce au intalnit in cale. Fortele de ordine au avut nevoie de mai bine de patru ore pentru a calma spiritele, desi erau in superioritate numerica, motiv pentru care se pune un semn de intrebare: a existat o complicitate intre jandarmi si ultrasi?
Protestul pasnic din Piata Universitatii impotriva presedintelui Traian Basescu s-a transformat duminica seara intr-unul violent dupa aparitia ultrasilor galeriilor bucurestene.

Desi imaginea Romaniei are de suferit, actuala putere iese castigatoare. Atentia de la miscarea in sine a fost deturnata catre violentele provocate de ultrasi, iar oamenii care doreau sa protesteze (pusi si ei de alte tabere politice sau nu) se vor gandi de doua ori inainte sa mai iasa pe strada.

Exista insa mai multe semne de intrebare care ne fac sa ne gandim ca intre suporteri si autoritati a existat un pact.

1. De ce nu au fost controlati cand au ajuns la Universitate?

Ultrasii sunt usor de recunoscut. Cei implicati in violente purtau uniforma tipica ultrasilor, care contine obligatoriu un hanorac si fata acoperita.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei a afirmat, dupa primele incidente de la Universitate (cand s-a aruncat cu pietre) ca ultrasii au fost recunoscuti din timp si ca a existat o serie discutii cu ei.

Cum ultrasii au sosit la Universitate dinspre Unirii, in grup organizat, ne intrebam de ce nu a existat un filtru in care acesti ultrasi usor de recunoscut sa fi fost controlati in rucsacele cu care au transportat pietrele.

2. Jandarmii in inferioritate. De ce?


1.200 de jandarmi s-au aflat in Piata Universitatii duminica seara, insa dupa declansarea incidentelor pe traseul Universitate-Centrul Vechi-Unirea, doar o mica parte dintre ei au intervenit.

"Fortele de ordine sunt depasite numeric" - a fost propozitia repetata de corespondentii posturilor de stiri.

Multi dintre jandarmi au ramas pe pozitii in Piata Universitatii, unde protestul era pasnic, iar lumea striga "Fara violenta!"

In plus, jandarmii nu au solicitat nici intariri, purtatorul de cuvant subliniind acest lucru in mai multe randuri.

Si modul in care jandarmii au intervenit lasa un semn mare de indoiala. Recunoscuti pentru rapiditatea cu care folosesc forta, in special in duelurile cu suporterii, jandarmii au fost extrem de pasnici duminica seara.

Potrivit reporterului Antena 3 prezent in mijlocul evenimentelor, Jandarmeria a solicitat la un moment dat retragerea catre Piata Universitatii, astfel ca ultrasii au castigat din nou teren, ajungand in zona Spitalului Coltea.

3. 50 de arestati, doar 3 ultrasi


Cei care au urmarit scenele violente de duminica seara pana la sfarsit au observat ca acestea s-au incheiat practic fara final. Ultrasii au disparut din senin, doar trei dintre ei fiind arestati.

Onlinesport


Ultrasii, mana in mana cu jandarmii?