Liga 1

Liga 1 la final: Surprize si dezamagiri

Ligi 1 a tras cortina, dupa un sezon in care dezamagirile sunt mai mari decat surprizele. Onlinesport.ro analizeaza motivele pentru care echipe de talia Stelei, Timisoarei sau a lui Dinamo nu au reusit sa termine pe podium, desi nivelul fotbalistic din Liga 1 este intr-un total regres fata de anii precedenti.
Surprizele sezonului

Unirea Urziceni - Despre Unirea Urziceni s-a spus ca a castigat titlul in sezonul 2008/2009 doar datorita unor conjuncturi favorabile. Ialomitenii au tinut sa demonstreze total contrariul si au reusit sa incheie pe pozitia a doua, desi au evoluat in grupele Ligii Campionilor si in primavara Ligii Europa.  Ialomitenilor li s-a pus cruce dupa plecarea lui Dan Petrescu, insa venirea lui Ronny Levy a adus un plus de consistenta in jocul echipei.

Otelul Galati
- Echipa lui Dorinel Munteanu a avut un start extrem de greoi, dar increderea pe care Marius Stan a acordat-o staff-ului tehnic si-a facut simtita prezenta. Dorinel Munteanu a facut o munca buna la Galati si a fost la un pas sa prinda cupele europene. Otelul are din nou cativa jucatori tocmai buni pentru a fi vanduti, printre care se afla Rapa, Antal, Neagu sau Giurgiu.

Dezamagirile sezonului

Steaua -
Clubul din Ghencea a ajuns la cel de-al patrulea an consecutiv fara nici un trofeu castigat. Steaua a bifat un nou sezon plin de scandaluri, iar viitorul este, de asemenea, sumbru. Ros-albastrii au pierdut titlul inca din iarna, cand au ales sa se desparta la cuplul de fundasi centrali, pentru a aduce in locul lor jucatori de mana a doua, pe ultima suta de metri, care n-ar fi putut forma, in nici un caz, omogenitatea necesara.

O alta problema s-a numit Mihai Stoichita. Multi l-au transformat intr-un martir pentru ca a facut fata injuraturilor din tribune, insa s-au uitat aspectele fotbalistice. Stoichita si-a facut aparitia in Ghencea cu intrebarea "Voua va place ce joaca Steaua?" - insa evolutia ros-albastrilor nu s-a produs nici dupa sosirea sa.

In plus, Stoichita nu a stiut sa forteze mana patronului pentru a investi in iarna si nici nu a gestionat cum trebuie vestiarul, pe care, in loc sa il protejeze de criticile externe, l-a alimentat si mai mult prin desele discursuri prin care se plangea.

Pentru Steaua viitorul se anunta la fel de sumbru, deoarece in vara se va renunta la noua jucatori, fara a se cunoaste cine va sosi in locul lor sau din ce bani vor fi adusi. Gigi Becali este falit si nu mai poate sustine financiar echipa, avand in acest moment doar 50.000 de euro bani lichizi.

FC Timisoara -
Banatenii au demonstrat inca o data ca sunt o echipa din prima parte a clasamentului care mai are mult sa castige vreun trofeu. Lipsa de mentalitate este principala problema la Timisoara. Jucatorii adusi cantitativ au lasat unora impresia ca Timisoara ar avea o echipa puternica, insa, in realitate, banatenii dispun doar de cativa jucatori cu mentalitate de invingatori.

Marian Iancu a fost si el o piedica pentru Timisoara. In momentul in care te desparti in iarna de Gigel Bucur si de fratii Karamian, jucatori deja integrati in echipa, nu ai nici un motiv sa te plangi ca ai ratat titilul, indiferent ca inlocuitorii lor s-au numit Cocis sau Sepsi. Lipsa automatismelor s-a simtit in acest retur la Timisoara, echipa dand dovada in multe momente de o lipsa totala de idei, in special cand a fost nevoita sa atace.

Banatenii au avut probleme si pe banca, unde Sabau a dovedit in cele mai multe momente ca nu stie sa faca fata presiunii si sa raspunda asteptarilor.

Singurul lucru notabil al Timisoarei din acest sezon al Ligii 1 este "dubla" cu Dinamo, din care s-a obtinut sase puncte.

Dinamo - Revolutia anuntata in urma cu un an la Dinamo nu s-a mai produs. Mircea Rednic a fost dat afara si inlocuit cu un antrenor de mana a saptea - Dario Bonetti - care nu a ramas in istorie decat pentru victoria in fata Stelei si pentru "miracolul de la Liberec". Dinamo a mers din rau in mai rau si l-a inlocuit pe Bonetti cu Ion Marin si Cornel Talnar, doua variante gresite.

Marea problema a lui Dinamo a fost in loja, acolo unde actionarii nu au stiut sa gestioneze nici infrangerile, dar nici victoriile. Si in acest sezon, dupa victorii s-a facut nunta, iar dupa infrangeri inmormantare.

In plus, jucatorii au avut o atitudine indolenta fata de echipa. Cu gandul la un transfer, multi dintre ei au uitat sa mai joace fotbal si au facut figuratie de cate ori au fost introdusi, exemplul cel mai elocvent fiind Ianis Zicu.

Lipsa de unitate a jucatorilor este un alt motiv pentru degringolada de la Dinamo. Conducatorii l-au ales pe N'Doye in detrimentul grupului, iar de aici s-a rupt totul.

De asemenea, un motiv este si pregatirea fizica montana facuta in iarna. DInamovistii au inceput in forta, precum Rapid in sezonul trecut, insa s-au stins rapid si au acuzat si multe accidentari.

Rapid -
Pentru al doilea an consecutiv, giulestenii au ratat calificarea in Europa, terminand pe locul sapte. Cu un lot destul de subtire, ratarea obiectivului este usor de explicat.

Nevoit sa plateasta din datoriile facute in "mandatul" lui Fathi Taher, George Copos a strans cureaua la maxim si nu a mai putut investi in transferuri, acest lucru simtindu-se si in evolutia echipei.

Totusi, viitorul in Giulesti poate fi privit cu optimism, in conditiile in care Copos a demonstrat in ultimele saptamani ca este dispus sa faca sacrificii financiare pentru a intari echipa.

Universitatea Craiova - Oltenii au trait periculos in acest final de sezon, in special din cauza mutarilor facute de Adrian Mititelu. Plecarea lui Nicolo Napoli s-a resimtit si in acest sezon, in care pe banca Universitatii Craiova s-au perindat antrenori de o valoare indoielnica precum  Mogosanu, Neagoe, Wotte, Trica sau Bita.

Adrian Mititelu sustine ca a invatat din greselile facute in acest sezon si promite ca in vara sa aduca mai multi jucatori cu experienta.

Onlinesport


Liga 1 la final: Surprize si dezamagiri