Liga 1

Ienei: "Romanii uita prea repede valorile pe care le au"

Antrenorul care a condus Steaua la câstigarea Cupei Campionilor Europeni din 1986, Emerich Ienei, a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, la 24 de ani de la finala CCE de la Sevilla, ca românii uita prea repede de performanta de atunci si de valorile pe care le au.

"Acum, ma simt mai batrân cu 24 de ani. Eu nu cred ca s-a dat suficienta importanta acestui trofeu câstigat si râvnit de toata Europa. Românii uita prea repede de valorile pe care le au. Sunt putine valorile, dar au avut si românii niste valori certe. Eu nu sunt omul care sa popularizez performanta asta, ea va ramâne în istorie", a spus Ienei.

Ienei considera ca trebuie rememorate nu doar câstigarea CCE din 1986 ci si performantele ulterioare ale echipei "ros-albastre" din acea perioada. "Spaniolii n-au intuit ca Steaua poate câstiga Cupa Campionilor Europeni. Era si regele Juan Carlos, au pregatit masa de sarbatorire a Cupei Campionilor, le-am stricat seara. Steaua nu a câstigat doar finala Cupei Campionilor din 1986, ea a fost în topul Europei câtiva ani de atunci. A mai jucat o semifinala, înca o finala. Nu a fost doar o stea trecatoare", a explicat el.

Fostul antrenor stelist crede ca jocul retur cu Anderlecht, scor 3-0, din semifinala Cupei Campionilor Europeni din 1986, a fost cel care le-a dat încredere jucatorilor sai de atunci. "A fost o chestiune foarte importanta pentru noi în semifinala sa trecem de Anderlecht. Cred ca a fost unul dintre cele mai bune meciuri ale unei echipe românesti în cupele europene, returul cu Anderlecht. Atunci a fost o chestiune de speranta pentru noi ca putem face ceva în finala. Noi eram outsideri. Europa nu se astepta la o echipa din sud-estul Europei în finala. A fost o mare surpriza dar se mai întâmpla si din astea", a mai spus el.

Emerich Ienei si-ar dori ca echipele românesti sa pastreze macar spiritul formatiei Steaua din 1986 daca valoarea nu poate fi aceeasi. "Cred ca în finala din 1986 s-au întâlnit cele mai puternice echipe din acea perioada. Echipa Barcelonei de atunci putea sa se asemene cu echipa de acum, pastrând proportiile. Dar fotbalul s-a mai schimbat un pic. Eu as fi foarte fericit daca echipele noastre ar juca în spiritul ala cu care a jucat Steaua", a mentionat Ienei.

Tehnicianul a precizat ca s-a dorit anul acesta sarbatorirea într-un cadru festiv a performantei din 1986 de catre guvernul României dar s-a renuntat între timp la idee. "Probabil o sa schimbam niste vorbe prin telefon, noi, cei care am fost acolo. S-a planificat sa fie o sarbatorire de catre guvern dar s-a renuntat la idee. Acum doua-trei luni am primit aproape în fiecare zi telefon sa luam legatura cu jucatorii de atunci dar s-au linistit lucrurile. Probabil ca nu exista bani pentru treaba asta, dar exista pentru altceva...", a concluzionat Emerich Ienei.

Steaua a câstigat, la 7 mai 1986, Cupa Campionilor Europeni, dupa finala cu FC Barcelona, disputata la Sevilla. Stelistii s-au impus în finala dupa loviturile de departajare, scorul dupa prelungiri fiind 0-0. La penaltiuri, pentru Steaua au marcat Marius Lacatus si Gabi Balint, portarul Helmuth Duckadam fiind neînvins de catre jucatorii spanioli dupa patru lovituri de departajare executate de acestia.

Mediafax



Ienei: "Romanii uita prea repede valorile pe care le au"