Liga 1

Analiza: Al cincilea mandat al lui Sandu, marcat de scandaluri si de rezultatele slabe ale nationalei

Mircea Sandu isi va incheia, luni, cel de-al cincilea mandat la conducerea Federatiei Romane de Fotbal, dupa o perioada de patru ani in care conducatorul FRF s-a confruntat cu scandaluri, rezultate slabe ale primei reprezentative, dar si cu probleme de sanatate.

Sandu, care conduce FRF din august 1990, a anuntat de mai multe ori ca nu mai candideaza, pentru a iesi din aria criticilor oamenilor de fotbal, insa s-a razgandit de fiecare data.

Asa s-a intamplat si la ultimele alegeri pentru functia de presedinte al FRF, in 2005: in aprilie, el a spus ca nu mai candideaza, dar in octombrie, la putin timp dupa ce fostul international Gheorghe Popescu si-a facut publica intentia de a se inscrie in cursa pentru presedintia federatiei, Sandu a afirmat ca doreste un nou mandat.

Si l-a obtinut, fiind reales, la data de 21 noiembrie 2005, dupa ce l-a invins pe Gheorghe Popescu, cu 187 la 102 voturi, si dupa ce le-a promis lui Ionut Lupescu si lui Florin Prunea, doi dintre contestarii sai importanti, de asemenea fosti componenti ai generatiei de aur, posturi de conducere in viitoarea organigrama a FRF.

Un rol important in realegerea lui Mircea Sandu l-a avut presedintele gruparii Pandurii Targu Jiu, Marin Condescu, care prin intermediul cluburilor sustinute financiar de societati din minerit a directionat aproximativ 50 de voturi catre actualul presedinte.

Alegerea lui Mircea Sandu in fruntea FRF nu a fost privita atunci cu ochi buni de presedintele Traian Basescu, care, intrebat, la acea data, ce parere are despre alegerea lui Mircea Sandu, a refuzat sa faca vreun comentariu, insa a spus, adresandu-se ziaristilor: "De ce trebuie sa-mi dati o veste proasta?".

Mircea Sandu si-a respectat promisiunea facuta inainte de alegeri, iar Lupescu a devenit numarul doi in FRF, primind functia de director general, in timp ce lui Prunea i-a oferit postul de sef al Departamentului Relatii Internationale.

Tot ca o recompensa pentru realegerea lui Mircea Sandu a fost considerat si cazul retrogradarii echipei Sportul Studentesc, in iulie 2006, pentru neindeplinirea conditiilor de licentiere, dupa ce patronul clubului bucurestean, Vasile Siman, nu a achitat la timp datoriile pe care le avea la bugetul de stat.

S-a speculat atunci faptul ca prin retrogradarea Sportului Studentesc, Mircea Sandu si-a platit datoria fata de sprijinul acordat de Marin Condescu, presedintele clubului Pandurii. Gruparea din Targu Jiu, retrogradata la finalul sezonului 2005/2006, a beneficiat astfel de sanctionarea Sportului, ramanand in prima liga.

Succesul lui Sandu a fost intregit doi ani mai tarziu de alegerea sa in Comitetul Executiv al UEFA. Simtind ca in Europa fotbalistica ar putea bate un vant al schimbarii, presedintele FRF a mobilizat federatiile nationale din Est, intr-o intalnire organizata la Bucuresti, sa-l sustina pe Michel Platini, contracandidatul conducatorului forului de la Nyon la alegerile din 2007, Lennart Johansson.

Sandu a mizat corect, si Platini a fost ales, la 26 ianuarie 2007, presedinte al UEFA, iar seful FRF a fost si el votat in Comitetul Executiv, dupa ce mai incercase in zadar de doua ori sa patrunda in acest for, prima oara in aprilie 1998 si a doua oara in iulie 2000.

Pentru a obtine un nou mandat la sefia FRF, Mircea Sandu promitea, la alegerile din noiembrie 2005, investitii importante in infrastructura. Potrivit sefului FRF, o companie americana ar fi intentionat sa investeasca 100 de milioane de dolari in patru stadioane din tara cu conditia ca administratia locala sa puna la dispozitie terenul necesar.

Desi Mircea Sandu a purtat discutii in acest sens cu primarul orasului Iasi, Gheorghe Nechita, si cu reprezentantii primariei Bacau, in final nu s-a concretizat nimic din planul presedintelui FRF.

Un alt proiect de anvergura al lui Sandu a fost obtinerea dreptului de a organiza o finala a Cupei UEFA, actuala Liga Europa. El a dorit inca din 2006 sa aduca la Bucuresti finala Cupei UEFA. Prima incercare a fost finala din 2009, pentru a celebra astfel 100 de ani de la infiintarea FRF.

In iulie 2006, Sandu anunta ca a primit garantii ca lucrarile la noul Stadion National vor fi incheiate in luna februarie a anului 2009, dar, din cauza intarzierii lucrarilor la stadion, dar si a modificarii proiectului de mai multe ori, FRF nu a putut organiza acea finala.

Forul romanesc nu a putut organiza nici final din 2011, care a fost atribuita arenei irlandeze "Lansdowne Road". A ramas stabilit ca Bucurestiul va organiza finala din 2012, daca autoritatile vor reusi sa asigure finantarea necesara terminarii noii arene.

Totodata, in februarie 2009, FRF a obtinut si organizarea editiei din 2011 a Campionatului European under 19. Aceasta competitie urmeaza sa fie gazduita tot de Bucuresti si se doreste a fi o pregatire a finalei Ligii Europa din 2012.

Scandalurile si atacurile la adresa sa nu l-au ocolit pe Mircea Sandu in cel de-al cincilea mandat la conducerea FRF. Unii dintre aliatii sai de nadejde in 2005, cum ar fi Gigi Becali sau Marin Condescu, s-au transformat in contestatari, dar pozitia "Nasului", cum este supranumit Sandu de lumea fotbalului, nu a fost zdruncinata serios niciodata.

Mai multi conducatori de club au incercat sa stranga semnaturi pentru a convoca o adunare generala in urma careia Sandu sa fie demis. Printre cei care au dorit convocarea Adunarii Generale s-au numarat finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, care era nemultumit ca Mircea Sandu nu l-a aparat in "cazul valiza"; Marius Stan (Otelul Galati), care s-a considerat nedreptatit ca gruparea galateana a ratat, la masa verde, calificarea in Cupa UEFA-Intertoto din cauza unei decizii a Comisiei de Disciplina; Constantin Iacov (singurul contracandidat al lui Mircea Sandu la alegerile de luni), deoarece FC National ii pierduse pe jucatorii John Wayne Srhoj si Abiodun Agunbiade din cauza unor decizii ale instantelor federale; finantatorul FC Timisoara, Marian Iancu, din cauza pierderii palmaresului clubului banatean, si Marin Condescu (Pandurii Targu Jiu), pentru ca jucatorul Ilie Iordache fusese declarat liber de contract. Acestia au renuntat la tentativa lor dupa ce au constatat ca nu pot strange suficiente semnaturi pentru convocarea unei adunari generale.

Sandu a fost acuzat si de implicare in luarea deciziilor luate de catre diferite comisii federale. La propunerea lui Dragomir, a fost infiintata o comisie de ancheta, dar aceasta a concluzionat ca acuzatiile la adresa lui Mircea Sandu sunt nefondate.

Gigi Becali si Marian Iancu au sugerat ca Sandu ar fi primit bani in schimbul unor arbitraje partinitoare. In septembrie 2006, Gigi Becali declara, dupa partida de Dinamo-Steaua, scor 1-0, din cadrul etapei a VIII-a a Ligii I, ca putea sa il cumpere pe Mircea Sandu pentru 500.000 de euro, dar ca probabil a fost cumparat de altcineva cu doar 2-300.000 de euro.

Ulterior, in septembrie 2008, Marian Iancu a afirmat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca i-a dat bani presedintelui FRF pentru a se asigura ca va avea parte de arbitraje corecte si de dreptate la comisiile din cadrul forului romanesc. De fiecare data, Mircea Sandu a cerut sa se aduca probe in sprijinul acestor afirmatii, lucru care nu s-a intamplat.

Cel mai mare scandal din istoria fotbalului romanesc de dupa 1989 a fost tot unul legat de arbitraje, fiind implicati fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, finantatorul FC Arges, Cornel Penescu si mai multi arbitri, dar si Florin Prunea, unul dintre conducatorii influenti din cadrul FRF.

Potrivit procurorilor DNA, Penescu a oferit bani unor arbitri si sefului CCA, pentru ca FC Arges sa beneficieze de arbitraje favorabile la meciurile din campionat. Penescu i-a oferit bani si lui Prunea, pentru a interveni pe langa membrii comisiilor FRF, in sensul de a-i influenta in deciziile lor.

In total, 14 persoane au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie, in dosarul "mita pentru arbitri", aflat inca pe rol. Printre acestia figureaza si fostii angajati federali Gheorghe Constantin, care a demisionat din functie imediat dupa izbucnirea scandalului in aprilie 2008, si Florin Prunea, suspendat din functie dupa ce s-a inceput urmarirea penala impotriva sa.

Dupa declansarea acestui scandal, Gheorghe Popescu si fostul sef al arbitrilor Ion Craciunescu au afirmat ca presedintele FRF este raspunzator de ceea ce s-a intamplat la CCA, dar Sandu s-a delimitat ferm de actiunile subalternilor sai.

Dupa cazul retrogradarii clubului Sportul, procesul de licentiere "pastorit" de FRF a dat alte batai de cap conducatorului de la Casa Fotbalului. In iunie 2009, in urma unui raport intocmit de inspectorul disciplinar al UEFA, Kemal Kapulluoglu, s-a constatat ca FRF a incalcat in mod grav obligatiile sale privind licentierea cluburilor provocand o situatie care ar fi putut afecta competitiile europene.

Kapulluoglu a trimis raportul Comisiei de Disciplina a UEFA, care a decis amendarea FRF deoarece a acordat licenta cluburilor CFR Cluj, FC Dinamo, FC Timisoara, FC Rapid, FC Steaua si AFC Unirea Urziceni, desi acestea nu indeplineau toate cerintele pentru participarea in competitiile intercluburi europene. De asemenea, acordarea licentei echipei Universitatea Craiova pare sa nu fi fost facutã in mod corect.

In mandatul 2005-2010 al lui Mircea Sandu, echipa nationala a Romaniei nu se poate mandri cu performante deosebite. Prima reprezentativa a reusit doar o calificare din trei, cea de la Campionatul European din 2008 din Austria si Elvetia, in timp ce campaniile pentru Cupele Mondiale din 2006 si 2010 s-au soldat cu ratari. Prezenta selectioantei antrenate de Victor Piturca la turneul final al Euro-2008 a ramas fara ecouri, nationala "tricolora" fiind eliminata in faza grupelor, dupa doua rezultate de egalitate, scoruri 0-0 cu Franta si 1-1 cu Italia, si dupa o infrangere, scor 0-2, cu Olanda.

Dupa meciul cu Austria, desfasurat la Klagenfurt in primavara lui 2009, Mircea Sandu i-a propus selectionerului de la acea data, Victor Piturca, rezilierea contractului, deoarece sansele de calificare la CM-2010 erau aproape compromise. Dupa mai multe negocieri intre cele doua parti, FRF a fost de acord sa ii plateasca lui Piturca compensatii financiare pentru a-l determina sa plece de la nationala.

In locul lui Piturca, in functia de selectioner a fost numit tehnicianul echipei FC Brasov, Razvan Lucescu, care nu a reusit miracolul calificarii la CM-2010. Mai mult, nationala a suferit una dintre cele mai rusinoase infrangeri din istorie, scor 0-5, la Belgrad, cu Serbia, iar principalul jucator roman, Adrian Mutu, a intrat in conflict cu Lucescu jr., in urma unor acte de indisciplina. Insa noul selectioner si-a pastrat postul, el avand drept obiectiv calificarea la turneul final al Campionatului European din 2012 din Ucraina si Polonia.

Pe langa toate acestea, Mircea Sandu s-a confruntat si cu importante probleme de sanatate. El sufera de cancer de colon si a fost supus, la sfarsitul anului trecut, unei interventii chirurgicale la o clinica din Franta. Sandu spune ca operatia a reusit si ca se simte pregatit pentru un nou mandat, al saselea, de conducator al FRF.

La fel ca inaintea alegerilor din 2005, Mircea Sandu a anuntat ca nu va mai candida in 2010. Seful FRF spunea ca isi doreste sa pregateasca un om care sa ii preia functia, el urmand sa se dedice mai mult mandatului sau din Comitetul Executiv al UEFA si sa detina o functie onorifica in cadrul federatiei. Insa, in februarie 2008, Sandu a declarat ca va candida din nou, urmand ca in 2014 sa se retraga din activitate. La finalul anului trecut, presedintele FRF si-a schimbat din nou parerea, spunand ca in cazul in care va obtine un nou mandat in 2010, va candida si in 2014, urmand ca abia in 2018, cand va avea 66 de ani, sa se retraga.

Si stabilirea de catre FRF a datei alegerilor a starnit controverse. Comitetul Executiv al FRF a decis, in 20 decembrie 2009, ca Adunarea Generala ordinara a FRF, in cadrul careia se vor organiza alegeri pentru desemnarea presedintelui forului, sa aiba loc la data de 25 ianuarie 2010.

Alegerile erau programate sa se desfasoare in aprilie 2010, iar FRF a motivat aceasta devansare prin faptul ca noul presedinte va trebui sa aiba timp sa alcatuiasca, impreuna cu echipa sa si cu staful tehnic al nationalei, programul si strategia in perspectiva preliminariilor Euro-2012, astfel incat obiectivul calificarii sa fie indeplinit. Tragerea la sorti a grupelor pentru CE din Polonia si Ucraina va fi in 7 februarie 2010.

Aceasta devansare a alegerilor a starnit nemultumirea potentialilor contracandidati ai lui Mircea Sandu. Gheorghe Popescu intentiona sa candideze, dar a renuntat in semn de protest fata de "tot ceea ce se petrece in fotbalul romanesc" si a indemnat la boicotarea alegerilor. Popescu sustinea ca pentru a avea sanse sa castige alegerile avea nevoie de timp pentru a-si promova programul. La randul sau, Constantin Iacov a spus ca devansarea datei alegerilor pentru conducerea FRF este "o magarie tipica federatiei, pentru infractorii de la federatie".

In cele din urma, s-au inscris in cursa trei persoane: Sandu, Iacov si fostul jucator dinamovist Sorin Raducanu. Fostul international Octavian Popescu, a patra persoana care si-a anuntat dorinta de a se inscrie in cursa pentru sefia FRF, a renuntat ulterior la candidatura sa.

Comisia Juridica a Federatiei a validat candidaturile lui Mircea Sandu si Constantin Iacov la presedintia forului si a respins-o pe cea a fostului jucator dinamovist Sorin Raducanu.

Candidatura lui Raducanu nu a fost validata, deoarece clubul care l-a propus, CS Petrolul 95 Ploiesti, nu a inregistrat candidatura si nici nu este afiliat la FRF. De asemenea, Raducanu trebuia sa depuna si "Programul strategic privind organizarea si dezvoltarea activitatii fotbalistice pentru perioada viitorului mandat de patru ani", lucru care nu s-a intamplat. Raducanu mai trebuia sa dovedeasca si faptul ca nu a suferit condamnari penale privative de libertate.

Astfel, singurul contracandidat al lui Mircea Sandu la aceste alegeri va fi fostul presedinte al FC National, Constantin Iacov, care considera ca "dictatura" actualului presedinte trebuie sa se incheie. Promisiunile lui Iacov pentru aceste alegeri s-au bazat pe sustinerea financiara, din bugetul FRF, a formatiilor din ligile a doua, a treia, a patra, dar si a echipelor de juniori.

Constantin Iacov a intrat in fotbal in vara anului 2005, cand a devenit noul presedinte al CA al FC National. Iacov s-a remarcat mai mult prin scandalurile pe care le-a avut cu mai multi conducatori din Liga I, dar si cu oficiali ai FRF si LPF. Toti acestia nu il privesc cu ochi buni pe Iacov, deoarece il considera sursa multora dintre anchetele DNA legate de fotbal, prin declaratiile oferite procurorilor de fostul presedinte al gruparii bancare.

In aceste conditii, Mircea Sandu pare ca va obtine usor cel de-al saselea mandat in fruntea FRF la Adunarea Generala de luni. Dar, indiferent cine va fi noul presedinte, pe acesta il asteapta un mandat dificil, in conditiile in care criza financiara va lovi si mai mult fotbalul intern si in conditiile in care o eventuala prelungire a perioadei negre prin care trece nationala de seniori va afecta in mod direct afacerile forului de la Casa Fotbalului.

Mediafax



Analiza: Al cincilea mandat al lui Sandu, marcat de scandaluri si de rezultatele slabe ale nationalei