Liga 1

Bicfalvi a dat, Petre Marin a luat

Steaua si Dinamo au incheiat la egalitate, scor 1-1, derby-ul campionatului, o partida cu un joc inchis si crispat al celor doua combatante, care au aratat fotbal adevarat si pasionant doar in minutele de final, cand -sau si inscris cele doua goluri. Bicfalvi a deschis scorul in minutul 81, Niculescu a egalat in minutul 88, ambele goluri fiind cauzate de mingi deviate.
Cel mai important meci al campionatului, supranumit datorita traditiei "adevaratul derby", nu s-a ridicat deloc la inaltimea reputatiei, cei doi tehnicieni reusind sa ucida fotbalul, mai ales in prima repriza. O prima parte extrem de tacticizata, cu doua echipe care n-au vrut sa riste nimic, atat Steaua, cat mai ales Dinamo, aratand o prudenta exagerata in joc, ceea ce a provocat un meci lipsit de faze de poarta.

In primele minute cele doua combatante au incercat sa-si surprinda adversara prin suturi de la mare distanta, care n-au punctat decat la capitolul "Diverse". Primul sut pe spatiul portii a fost trimis de Dayro Moreno in minutul 10, insa Matache n-a putut fi surprins.

Stelistii si-au concentrat fazele ofensive in special in banda dreapta, de unde Golanski, Toja si Moreno au lansat cateva centrari bune in fata portii dinamoviste, insa Stancu sau Kapetanos nu au profitat la maximum de mingile primite in careul advers. De cealalta parte, actiunile de atac au fost mai rare, cea mai periculoasa faza venind in urma unei centrari de pe stanga spre Danciulescu, care l-a prins pe Petre Marin neatent, insa decarul dinamovist a sutat cu dreptul in plasa laterala din 10 metri.

Implinirea primei jumatati de ora din meci a adus si cea mai spectaculoasa faza de atac a Stelei, pornita tot de pe dreapta de la Moreno, care a centrat inteligent in careu, Kapetanos a receptionat insa fiind flancat de un adversar a intors mingea in marginea careului pentru sutul lui Toja, dar columbianul a tras inexplicabil de slab, fara emotii pentru Matache.

Dupa trei minute, Moreno a executat inselator o lovitura libera obtinuta tot de el la o interventie a lui Izvoranu, insa mingea sutata de columbian pe jos, direct pe poarta, a fost retinuta de Matache. Dupa alte patru minute, tot Moreno l-a obligat pe portarul dinamovist sa boxeze mingea trimisa din lovitura libera. Cu un minut inainte de pauza, Kapetanos a avut golul pe frunte, insa lovitura sa de cap din 8 metri a trimis mingea peste poarta.

Prima mutare dupa pauza a facut-o Mircea Rednic, antrenorul dinamovist trimitandu-l in teren pe Claudiu Niculescu in locul lui Gabriel Torje, care nu s-a evidentiat deloc in prima repriza si avea si un cartonas galben. Avertismente au primit si Izvoranu si Tiago in primele 45 de minute.

Dupa cateva faze bune de atac ale ros-albastrilor, dar ramase fara rezultat, Dinamo a profitat de neatentia stelistilor in defensiva si a iesit pe contraatac in minutul 60 prin Marius Niculae. Acesta a inaintat pe flancul drept, a incercat o patrundere spre centru, insa fiind intampinat de trei adversari, a fost nevoit sa paseze in spate la Danciulescu, al carui sut din prima din alergare a poposit in bratele lui Zapata.

In minutul 67, Bogdan Stancu a recuperat excelent o minge de la N`Doye in jumatatea dinamovista la 30 de metri de poarta, insa in loc sa paseze in dreapta la Kapetanos care era liber, a dat dovada de egoism, preferand o patrundere perpendiculara, dar a fost blocat si mingea a ajuns in siguranta la Matache. Dupa doua minute dinamovistii au fost aproape de autogol, un sut al lui Dayro Moreno din careu fiind deviat periculos de oaspeti putin peste transversala.

Multele pase gresite ale lui Dayro Moreno l-au exasperat pe Lacatus, columbianul fiind inlocuit pana la urma cu Ochirosii. Nici Rednic nu a scapat de nervi, slabiciunea din defensiva aratata de Izvoranu, care a fost depasit usor de stelisti in flancul drept, determinand inlocuirea acestuia cu Lucian Goian. In inceputul partii secunde, Lacatus il inlocuise si pe Plesan, nerefacut dupa seria lunga de accidentari, cu tanarul Bicfalvi.

Mutarea tehnicianului stelist s-a dovedit castigatoare abia in minutul 81, cand o minge care a circulat pe traseul Kapetanos-Stancu, a ajuns la Bicfalvi care a sutat naprasnic de la 20 de metri, mingea fiind usor deviata de Moti, suficient cat sa-l puna pe Matache pe picior gresit, mingea intrand in poarta.

Stelistii s-au crezut, insa, prea repede invingatori, entuziasmul unei victorii cu liderul campionatului facandu-i sa-si piarda concentrarea pe final. Cu doua minute inainte de expirarea timpului regulamentar de joc, Goian a acordat o lovitura libera pentru Dinamo la 30 de metri de poarta lui Zapata, specialistul fazalor fixe dinamoviste, Claudiu Niculescu, a sutat in forta, si, ca si la golul stelistilor, mingea deviata acum de Petre Marin cu spatele a intrat in poarta, Zapata fiind plecat pe  centrare.


Steaua: 1. Zapata - 4. Golanski, 3. Goian, 24. Ghionea, 18. P. Marin - 30. Tiago, 23. Plesan (26. Bicfalvi '58)- 10. D. Moreno (21. Ochirosii '79), 28. Stancu, 14. Toja (9. Semedo '70)- 35. Kapetanos. Antrenor: Marius Lacatus.

Dinamo: 23. Matache - 25. Scarlatache, 30. Tamas, 4. Moti, 5. Izvoranu (18. L. Goian '80) - 22. Torje (99. Niculescu '50), 29. N.Doye, 8. Bostina (14. Mitea '61), 20. Ad. Cristea - 9. M. Niculae, 10. Danciulescu . Antrenor: Mircea Rednic.

Cartonase galbene: Tiago '39, Goian '72, Ghionea '78, Golanski '89 / Izvoranu '26, Torje '49, Bostina '58, Niculescu '73, M. Niculae '84.

Arbitri: Carlos Velasco (central) - Roberto Alonso, Jose Manuel Fernandes (asistenti) - toti din Spania - Alexandru Deaconu (rezerva).

Observator: Valentin Alexandru, Aron Huzu.

La inceputul partidei, suporterii de la tribuna I si tribuna a II-a au fluturat stegulete ros-albastre, impartite la intrarea in stadion. De asemenea, galeria echipei Steaua de la Peluza Nord a aprins mai multe torte si fumigene. In minutul 6 al meciului, suporterii de la Peluza Sud au aprins si ei mai multe torte pe care le-au aruncat in suprafata de joc, iar arbitrul Carlos Velasco a intrerupt partida pentru cateva momente si a permis pompierilor sa intre pe gazon pentru scoaterea fumigenelor.

Suporterii echipei Steaua de la cele doua peluze au afisat pe parcursul partidei mai multe banere: "Pentru Romania, spulberati-le visul", "Iubirea voastra pentru culori, conditionata de banii de la conducatori", "Mi-e dor de Steaua", "Razboaie adevarate, toate castigate", "In Europa ati iesit din anonimat doar cand ne sunteti rivali in campionat", "Macar in Ghencea fiti baieti, suntem satui de 700 sute de atleti", "Mentalitatea voastra, rusinea noastra", "Ne-ati judecat, ne-ati condamnat, dar cine sunteti voi".

Galeria echipei Dinamo, formatã din aproximativ 700 de suporteri, a afisat si ea doua banere, care faceau referire la conflictul dintre fanii Stelei si finantatorul FC Steaua, Gigi Becali: "E posibil ca cel de langa tine sa se fi dat cu ursul", "Cu sprayul tot orasul de mesaje l-ati umplut cand a preluat clubul de ce nu le-ati facut?".

Fanii echipei Dinamo au intrat in arena cu o ora inainte de partida, fiind escortati de jandarmi pe toata durata deplasarii, iar oficialii clubului din Soseaua Stefan cel Mare au sosit la stadion in doua microbuze, flancate de doua dube ale Jandarmeriei.

Un numar de 261 de politisti si aproximativ 1.000 de jandarmi au asigurat masurile de ordine pentru meciul de fotbal Steaua - Dinamo. De asemenea, trei ambulante echipate cu aparatura de ultima generatie si de maxima interventie au fost trimise preventiv la Stadionul Steaua.

Onlinesport: Irina Maxim


Bicfalvi a dat, Petre Marin a luat