Liga 1

Modelul turcesc: Cum putem scapa de circul patronilor

Fotbalul romanesc poate lua un exemplu pozitiv din Turcia pentru a scapa de circul facut zilnic de conducatorii cluburilor. In urma cu cativa ani, turcii au avut si ei aceeasi problema, dar au reusit sa o rezolve. Iata aici metoda simpla prin care LPF poate face ordine in Liga 1, cu o singura conditie: numai sa vrea!
Romania nu este singura tara care a avut si inca mai are probleme cu patronii echipelor. In urma cu multi ani, turcii au trecut si ei prin aceeasi problema, dar au reusit sa o rezolve printr-o metoda simpla.

Dupa fiecare declaratie dura, conducatorii cluburilor din Turcia erau suspendati dupa acelasi model ca si jucatorii. Spre exemplu, daca un presedinte primeste o suspendare de trei meciuri, el nu are voie sa mai intre pe stadion pana cand nu isi ispaseste sanctiunea.

In schimb, la noi sistemul este total diferit. LPF si FRF au preferat sa mearga pe amenzi impresionante si suspendari de lunga durata, care practic nu inseamna nimic. In cazul suspendarii, conducatorii din Romania nu pot merge la vestiare si nu pot reprezenta cluburile la sedintele oficiale, in rest pot iesi si spune orice.

Adnan Polat, presedintele lui Galatasaray, a simtit pe pielea lui regulamentul dur din Turcia la ultimul meci, castigat de Hagi, scor 1-0 cu Bucaspor. Polat a fost suspendat pentru declaratii despre arbitraj si a vazut meciul din fata televizorului.

Guraliv la TV, discret cu jucatorii


Chiar daca declaratiile pe care le face la adresa rivalilor sau a arbitrilor sunt  cateodata dure, nu la fel se intampla cand vine vorba despre jucatori.

Spre deosebire de patronii din Liga 1, patronul lui Galatasaray nu sare la gatul jucatorilor imediat dupa terminarea meciurilor, desi in acest sezon a avut suficiente motive sa o faca.

"Polat este un om temperat. A venit in vestiar, ne-a strans mainile si ne-a urat noroc. Nici nu se compara cu Gigi Becali", a povestit Robinson Zapata.

Se pregateste de alegeri


Pentru Polat, primavara acestui an este extrem de importanta. In conducerea clubului Galatasaray vor avea loc noi alegeri, iar Polat tine cu orice pret sa castige un nou mandat.

Polat a preluat fraiele lui Galatasaray in 2008, de la Ozhan Canaydin, si a castigat titlul si Cupa in acelasi an.

Cum in ultima vreme rezultatele nu i-au fost deloc favorabile, Polat are sanse mici sa castige un nou mandat. Doar finalizarea noului stadion, TT Arena, ar mai putea compensa lipsa rezultatelor.

Dragomir: Romanii vor circ


Modelul implementat de turci nu il da pe spate pe Dumitru Dragomir. Seful LPF este convins ca romanii sunt innebuniti dupa circul pe care il fac patronii, iar din acest motiv nu ia in calcul aceasta propunere. El practic vinde drepturile tv pentru Liga 1 cand de fapt vinde dreptul de a face scandal la televizor...

"Dom'le, lumea vrea paine si circ. Paine nu prea mai exista in Romania, astfel ca ne ramane circul. Toate aceste scandaluri au crescut pretul meciurilor din Liga 1, lumea de asta se uita la meciuri", a afirmat Dragomir ori de cate ori a avut ocazia sa expuna filosofia sa legata de turca noastra.

Onlinesport


Modelul turcesc: Cum putem scapa de circul patronilor