Cupa Mondiala 2010

Huliganii argentinieni iau cu asalt turneul final

Un nou grup de 80 de huligani a plecat din Buenos Aires, sâmbata, pentru a merge la Cupa Mondiala 2010, în timp ce opozitia acuza puterea din Argentina ca a finantat excursia în Africa de Sud a circa 300 de "Barras bravas", a scris, duminica, presa argentiniana, citata de AFP.

Fanii plecati sâmbata apartin organizatiei Hinchadas Unidas Argentinas (Suporterilor Argentinieni Uniti), apropiati ai guvernului Cristinei Kirchner (presedintele Argentinei).

Cotidianul sportiv Ole, precum si ziarele generaliste Nacion si Clarin, toate apartinând unui grup de presa aflat în conflict cu actuala putere, au publicat inclusiv imagini a doi fani ce purtau masti ale actualei conducatoare, dar si ale sotului si predecesorului acesteia, Nestor Kirchner.

Aceasta controversa a izbucnit în Argentina de la calatoria a 30 de "barras bravas" în acelasi avion cu echipa nationala.

Selectionerul Diego Maradona si managerul sau Carlos Bilardo au dat asigurari ca nu au nicio legatura cu prezenta acestor suporteri în avionul nationalei, dar presedintele Federatiei Argentiniene (AFA), Julio Grondona, i-a criticat sâmbata. "Relatia lui Maradona si Bilardo cu «barras bravas» s-a nascut în 1986. Este vorba de situatii atât de dificile încât niciun guvern nu le-ar putea împiedica eliberarea unui pasaport", a spus Grondona pentru Radio Mitre.

Potrivit ziarelor locale, în total, si-au anuntat sosirea în Africa de Sud 235 membri ai HUA, organizatie ce reuneste "barras bravas" a mai multor cluburi argentiniene sub conducerea unui militant proguvernamental, Marcelo Mallo. Biletele de avion pentru acesti fani, care costa 2.200 dolari (1.840 euro), au fost finantate de catre puterea politica si lumea fotbalului, potrivit publicatiei Ole.

Argentina va juca în Grupa B a CM (11 iunie - 11 iulie), alaturi de Nigeria, Coreea de Sud si Grecia.

Mediafax



Huliganii argentinieni iau cu asalt turneul final