Cupa Mondiala 2010

Olanda a defilat in fata Ungariei cu pretul accidentarii lui Robben

In fata unui Amsterdam ArenA colorat in portocaliu, nationala Olandei a oferit propriului public ultima reprezentatie inaintea turneului final al Cupei Mondiale. 'Portocala mecanica' s-a incalzit mai greu in fata Ungariei, fiind tinuta in sah 55 minute, dupa care a urmat un adevarat recital de goluri. S-a terminat 6-1 (1-1), dar bucuria olandezilor a fost umbrita de accidentarea lui Arjen Robben.
Spre surprinderea intregii asistente de pe ArenA, Ungaria a deschis scorul in minutul 6 prin Balasz Dzsudzsek, extrema lui PSV Eindhoven marcand cu un sut din interiorul careului.

Olanda a egalat in minutul 21 prin Robin van Persie, acesta fiind servit ideal de Kuyt in suprafata de pedeapsa.

Pana la pauza batavii au dominat autoritar jocul, acelasi Van Persie trecand pe langa golul doi in minutul 31, cand a reluat violent cu capul pe langa poarta din centrarea aceluias Kuyt.

Echipa lui Max van Merwijk s-a descatusat dupa pauza, vedetele olandeze facand din jucatorii maghiari adevarate jaloane de antrenament.

Mai intai portarul maghiar Fulop a facut adevarate minuni, respingand doua suturi pe care scria gol. Van Persie intoarce pentru Sneijder si acesta trage in Fulop (min.50), pentru ca un minut mai tarziu sa fie randul lui Robben sa-l ia la tinta pe goalkeeper-ul Ungariei.

Olanda a preluat conducerea in minutul 55 la capatul unei faze colective de toata frumusetea. Van Persie a reluat cu latul din fata portii, dupa o centrare foarte buna a lui Van Bronckhorst.

Robben a ridicat scorul la 3-1 in minutul 61, cu un sut din unghi, golul fiind precedat de o noua creatie frumoasa a batavilor.

Minutul 71 a adus un nou gol in poarta nefericitului Fulop, mijlocasul Van Bommel marcand cu un sut in diagonala din afara careului.

Abia intrat pe teren de doar cateva zeci de secunde, tanarul Elia Eljero (23 ani) a ridicat scorul la 5-1, dupa o actiune personala impresionanta in partea stanga.

Scorul final avea sa fie stabilit de Robben, care si-a trecut in cont al 13-lea gol la nationala cu un sut superb din marginea careului.

Atacantul olandez a parasit insa terenul in lacrimi, accidentandu-se la o faza banala de atac in finalul meciului (min.85). Robben a luat direct drumul vestiarelor, prezenta sa la turneul final fiind pusa sub semnul intrebarii.

Olanda a inceput meciul in urmatoarea alcatuire: Stekelenburg - Van Bronckhorst, Heitinga, Mathijsen, Van der Wiel - Van der Vaart, Van Bommel, De Jong, Sneijder - Kuyt, Van Persie. Pe parcursul intalnirii au mai evoluat: Robben, Ooijer, Huntelaar, Elia, De Zeeuw, Afellay.

Olanda si Ungaria s-au aflat pentru a 13-a oara fata in fata, batavii trecand acum in avantaj cu sase victorii. Ungaria a castigat de cinci ori, dar intr-o perioada extrem de indepartata, alte doua meciuri terminandu-se la egalitate.

La turneul final, Olanda face parte din E, alaturi de Danemarca, Japonia si Camerun.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Olanda a defilat in fata Ungariei cu pretul accidentarii lui Robben