Cupa Mondiala 2010

De la Altidore la Vela, tinerele sperante asteptate la Cupa Mondiala

Câteva tinere vedete în crestere, ca americanul Jozy Altidore sau camerunezul Nicolas Nkoulou, care pornesc ca titulari, spera sa iasa în evidenta la Cupa Mondiala, în timp ce multi alti jucatori de vârsta lor se vor afla la turneul final mai ales pentru a învata, un exemplu fiind mexicanul Vela.

Înaintea lor, Pele, campion mondial la vârsta de 17 ani, în 1958, sau Michael Owen, autorul unui gol legendar împotriva Argentinei, la vârsta de 18 ani (1998), au stralucit pe marea scena mondiala.

Potrivit AFP, echipele de la turneul din Africa de Sud care au în componenta cei mai multi jucatori în jur de 20 de ani sunt, logic, ultimele doua campioane mondiale under 20 - Ghana, respectiv under 17 – Elvetia.

Ales cel mai bun jucator de la Cupa Mondiala under 20 din 2009, ghanezul Dominic Adiyiah ar putea fi una din revelatiile de la CM. Chiar daca nu porneste ca titular, selectionerul sau, Milovan Rajevac, l-ar putea introduce în teren pe parcursul partidelor, pentru a profita de flerul sau. Autorul a opt goluri la Cupa Mondiala din 2009, Adiyiah si-a aratat taria de caracter si marcând în finala cu Brazilia, dintr-o lovitura de departajare decisiva: daca ar fi ratat, Ghana ar fi pierdut. Transferat de la Fredrikstad (Danemarca) la AC Milan, în luna ianuarie, el înca nu a jucat în prima echipa a clubului milanez, dar viitorul îi apartine, mai ales daca va iesi în evidenta în Africa de Sud.

Elvetia aduce în Africa de Sud mai multi tineri de viitor, copii ai imigrarilor, semn ca societatea elvetiana este în schimbare. Xherdan Shaqiri, care în urma cu putin timp juca pentru nationala elvetiana under 17, este una dintre cele mai mari sperante ale fotbalului din Elvetia. De origine albaneza, nascut în Kosovo, Shaqiri este cel mai tânar jucator de la Cupa Mondiala 2010. El are înca 18 ani, fiind nascut la 10 octombrie 1991. Este un micut (1,68 m) mijlocas ofensiv foarte talentat, care s-a impus la FC Basel. În apropierea lui pe teren, ar putea evolua atacantul Eren Derdiyok, de origine turca, jucator al echipei Bayer Leverkusen. Derdiyok va împlini 22 de ani la 12 iunie, cu patru zile înainte de meciul Spania – Elvetia.

Fundasul grec Kostas Manolas ar fi putut fi printre cei mai tineri jucatori de la CM, el fiind nascut la 14 iunie 1991. însa selectionerul Otto Rehaggel a renuntat la el, dupa ce l-a inclus initial în lotul de 30 de fotbalisti în vederea CM.

Sunt putini "post-adolescentii" care pot spera sa evolueze constant, ca Altidore (20 de ani) sau Nkoulou (20 de ani). Primul este un jucator extrem de puternic, dar înca nedesavârsit din punct de vedere al tehnicii. El are însa sanse sa joace în Africa de Sud, mai ales datorita absentei lui Charlie Davies, nerefacut total în urma unui grav accident de masina.

La rândul sau, Nkoulou are asigurat un loc în linia centrala cameruneza, alaturi de Aurelien Chedjou sau de "batrânul" Rigobert Song.

În echipa Mexicului, tânarul Carlos Vela (21 de ani) este o vedeta, dar el nu mai joaca la Arsenal.

În Germania, jucatorul format la Bayern Munchen, Thomas Muller (20 de ani), a avut evolutii frumoase în Liga Campionilor, dar este înca în urma lui Podolski, Klose sau Gomez în ierarhia atacantilor germani.

Mijlocasul nigerian Lukman Haruna (19 ani) sau neo-zeelandezul Chris Wood (18 ani) ar putea, de asemenea, sa fie vazuti jucand la CM. Însa niciun fotbalist nu va depasi la aceasta editie recordul nord-irlandezului Norman Whiteside, cel mai tânar jucator care a evoluat la un turneu final al Cupei Mondiale. Whiteside avea 17 ani, o luna si o zi când a evoluat într-un meci împotriva Iugoslaviei, la CM-1982.

Mediafax



De la Altidore la Vela, tinerele sperante asteptate la Cupa Mondiala