Cupa Mondiala 2010

Polemica in Spania dupa anuntul primelor jucatorilor din nationala iberica

Suma de 600.000 de euro pe care ar putea s-o primeasca fiecare jucator al nationalei Spaniei daca va câstiga Cupa Mondiala a iscat dezbateri intense în societatea spaniola, mai ales având în vedere criza economica, informeaza Marca.

Suma pe care o vor primi fotbalistii Spaniei este mai mult decât dubla în comparatie cu cei 250.000 de euro primiti pentru câstigarea Campionatului European din 2008.

Casillas, Xavi, Torres si compania vor primi câte 60.000 de euro daca ajung în optimi, 90.000 euro pentru semifinale, 120.000 euro pentru finala si 600.000 euro pentru câstigarea titlului.

Consiliul Superior pentru Sport a dat asigurari ca acesti bani nu provin din bugetul statului. Federatia Spaniola de Fotbal primeste o subventie de 6 la suta, iar acest capital trebuie folosit pentru cursuri de formare si în niciun caz pentru a premia jucatori, aceasta suma provenind de la sponsori.

Izquierda Unida, o coalitie politica din Spania, a cerut Guvernului sa limiteze primele selectionatei, iar partidul catalan ERC le-a transmis fotbalistilor sa renunte la prime din cauza puternice crize economice care afecteaza Spania.

Doar Argentina si Anglia se apropie de aceasta suma de 600.000 de euro. Argentinienii vor primi 510.000 de euro, în timp ce Anglia va oferi 475.000 de euro. Italia, campioana mondiala, va primi 240.000 euro, iar brazilienii se vor alege cu 180.000 euro.

Germania a ramas la 250.000 euro de jucator. Fotbalistii germani au anuntat ca, în cazul în care câstiga Cupa Mondiala, vor dona o parte din acesta prima fundatiei Robert Enke.

Si Spania va oferi o parte din prime pentru opere de caritate. Astfel, scopul este ca o suma sa ramâna în Africa pentru ajutorrea copiilor din aceasta tara. În principal, spaniolii vor colabora la o campanie de lupta împotriva malariei, boala ce duce la moartea unui copil la fiecare 30 de secunde pe continentul african.

Mediafax



Polemica in Spania dupa anuntul primelor jucatorilor din nationala iberica