Cupa Mondiala 2010

Sud-africanii se pregatesc de o poluare fonica in masa

Au mai ramas doar cateva zile pana la startul turneului final, iar FIFA a luat o decizie majora. Contestate in mai toate colturile lumii, celebrele vuvuzela, trompetele prin care sud-africanii au scos din sarite milioane de sustinatori ai fotbalului, au primit acceptul forului mondial de a se face auzite pe timpul turneului final. Se anunta o Cupa Mondiala plina de zgomot, pe care o vom vedea cu sonorul pe mute.
Broadcasterii turneului final si mai multi antrenori au cerut ca vuvuzelele sa fie interzise in timpul turneului final, insa FIFA s-a opus categoric. A spus-o chiar presedintele FIFA, Sepp Blatter, care s-a declarat un sustinator al zgomotoaselor trompete.

"Vuvuzela face parte din Cupa Mondiala. Eu iubesc vuvuzelele si devin nervos cand nu le aud", a declarat presedintele FIFA.

Vestea a fost primita cu bucurie de localnici, care se incalzesc deja pe strazile oraselor din Africa de Sud pentru ceea ce se anunta a fi cea mai zgomotoasa Cupa Mondiala din istorie.

De impactul pe care vuvuzela il are in randul oamenilor au profitat si mai multe firme. Africa de Sud a fost impanzita de mesaje comerciale inscriptionate pe vuvuzele, in timp ce Hyundai a realizat cea mai mare vuvuzela din lume, de 20 de metri.



Vuvuzelele sunt periculoase?


Un studiu publicat in acest an de "South African Medical Journal" a avertizat ca vuvuzelele sunt periculoase pentru cei care stau la o distanta mai mica de doi metri de ele. "Cei care isi asuma acest risc risca sa isi piarda permanent auzul", au explicat reprezentantii organizatiei.

Conform respectivului studiu, nivelul sonor al unei singure vuvuzele ajunge la 131 de decibeli, aproximativ cu al unui motor de avion.

Istoricul vuvuzela


Originile numelui acestei trompete au iscat o confuzie. Din cate se pare, etimologia acestui cuvant este legata de "zulu" (a face zgomot) si "vuvu" (sunetul scos de trompeta).

Vuvuzela a aparut pentru prima data la inceputul anilor '90, iar din 2001, compania Masincedane Sport a inceput o productie in masa a trompetelor, in versiunea de plastic.

Suporterii echipelor din Africa de Sud folosesc trompete de culori diferite. Spre exemplu, fanii lui Kaizr Chiefs folosesc vuvuzela de culoare galbena, in timp cei ai lui Orlando Pirates alb-negre.

Onlinesport


Sud-africanii se pregatesc de o poluare fonica in masa