Cupa Mondiala 2010

Turistii, amenintati de HIV la Cupa Mondiala

Multe voci din Africa de Sud spun ca vara Cupei Mondiale din tara lor va provoca un dezastru in domeniul sanatatii publice. Vor veni in vizita peste 500.000 de fani ai fotbalului, iar multi vor fi expusi in fata prostituatelor locale, o jumatate dintre ele fiind purtatoare de HIV. Africa de Sud are peste 5 milioane de purtatori ai virsului care cauzeaza SIDA, fiind tara "campioana" pe acest segment tragic. Sfatul nostru: mergeti la Cupa Mondiala fie cu nevestele sau prietenele, fie cu o papusa gonflabila in valiza. Exista, bineinteles, si varianta abstinentei pe acea perioada.
Afirmatiile vin in contextul luptei de legalizare a prostitutiei in Africa de Sud. "Unde este cerere, va fi si oferta, a declarat pentru CNN unul dintre militantii pentru legalizarea celei mai vechi meserii din lume, Eric Harper.

In Cape Town se estimeaza a fi circa 3.000 de prostituate, dar numarul la nivel de tara este mult mai mare.

Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca in Africa de Sud exista 5,7 milioane de persoane testate pozitiv cu HIV, o cifra mai mare decat in orice alta tara din lume. Un studiu din 2005 arata ca 46% dintre persoanele implicate in industria sexuala din aceasta tara aveau HIV.

Aceste cifre, coroborate cu numarul mare de turisti asteptati la Cupa Mondiala creeaza mari preocupari.

Harper  este de parere ca legalizarea prostitutiei va tine sub control virusul HIV, insa este greu de crezut ca la atatia bolnavi mai poate fi vorba de asa ceva.

Fanii fotbalului vor trebui sa aiba mare grija cu ceea ce vor face in Africa de Sud, temerile de imbolnavire a celor care vor combina berea (si inconstienta) cu sexul local fiind reale.

Cert este ca, daca s-ar lega prostitutia, persoanele implicate in acest domeniu ca muncitori legali vor trebui sa respecte niste norme stricte, una dintre ele fiind utlizarea obligatorie a prezervativului. Un lucru care acum nu se intampla in Africa de Sud si care, in timp, a dus la aceasta cifra uriasa in tara diamantelor. Chiar si asa, a face sex cu o persoana suspecta de SIDA, nu este un gand confortabil, chiar si cu prezervativ.

Onlinesport


Turistii, amenintati de HIV la Cupa Mondiala