Premier League

Mai inteligent, mai rapid, mai puternic - deja se creeaza fotbalistii de maine

Mai multe minti inovative din Anglia lucreaza deja zi de zi pentru a crea fotbalistii cei mai buni de maine. Scopul este atingerea perfectiunii atletice, alaturi de profesionisti in psihologie, tehnica de sport si capacitati vizuale care produc jucatorul perfect, inarmat cu tehnica, viziune, inteligenta si rezistenta mentala.

Decizii rapide

Tom Bates este psiholog sportiv si lucreaza la clubul West Brom ca antrenor de performanta, confrom BBC. El implementeaza sesiuni de antrenamente special gandite pentru a imbunatati concentrarea, atitudinea si luarea unor decizii cu mingea la picior.

El a venit cu o noua tehnica numita "in oglinda", pe care a expus-o in fata a peste 400 de antrenori de pe tot globul in cadul unei conferinte sustinute la Londra. Exercitiul este folositor tinerilor fotbalisti care vor sa faca pasul la seniori, dar si celor de la echipa mare.

Un set de semne colorate este intins pe gazon, iar jucatorul trebuie sa dribleze in ritmul propriu si sa gaseasca propriul traseu la alegere, folosindu-se de ruperile de ritm si intoarcerile pe care le considera cele mai bune. In acelasi timp, un alt coechipier trebuie sa ii copieze exact acelasi drum, identic, in "oglinda".

In timpul sesiunii, Bates isi foloseste vocea la minim, doar pentru a incuraja sau a le cere jucatorilor la final sa ii ofere impresii. Cheia este a ii pune pe jucatori sa gandeasta independent, in viteza.

"Jucatorul modern de azi este unul aflat in evolutie", a spus Bates pentru BBC. "Vrem sa cream fotbalisti inteligenti. Jucatorii au din ce in ce mai putin timp cu mingea la picior si trebuie sa reactioneze rapid, independent de antrenor Cu cat se antreneaza mai mult in acest fel, cu atat pot lua cele mai bune decizii aflati sub presiune - sa dea pasa cea mai buna sau sa suteze."

Ambele picioare

In alta parte, la Liverpool, lucreaza un pionier al fotbalului de sala britanic si antreprenor in scoala braziliana de fotbal, Simon Clifford. El are un proiect in care sunt implicati cei mai buni jucatori tineri de fotbal din Marea Britanie.

Filosofia sa este bazata pe invatarea a 200 de miscari de baza - driblinguri, fente, intoarceri - realizate cu ambele picioare. El incearca sa creeze jucatori tehnici, capabili sa treaca de oponenti prin diverse fente si metode.

Foloseste principii din fotbalul de sala, cel care se joaca rapid, pe un teren mai mic, cinci contra cinci, cu eaccent pe improvizatie, creativitate si control al mingii.

Insa, el mai mare un program pentru fotbalistul de maine. Schema numita Socratos, cea in care copii cu varste cuprinse intre sase luni si cinci ani sa invete miscari de baza din fotbal, intr-un mediu controla, inainte de scoala.

"Schimbarea pe care o aduc este ca jucatorii de aici sunt complet capabili sa foloseasca ambele picioare. Daca ai un balans complet inseamna ca poti bate adversari in orice directie vrei", spune el.

"La Chelsea se incepe fotbalul la varste sub opt ani, iar multi jucatori de acolo au trecut prin Socratos. Ideea noastra este sa dezvoltam ambele picioare si tehnici inainte de a privi la alte aspecte."

Emotii

Calea inovatiei merge mai departe la Southampton, la complexul Staplewood. Acolo, in ultimii 12 ani, psihologul Malcolm Frame a dezvoltat niste programe de inteligenta emotionala.

El vrea sa imbunatateasca atitudinea si constientizarea emotiilor jucatorilor, cum sa le controleze si cum sa le exprime pe teren. Mantra sa este simpla: "Emotiile influenteaza gandurile, gandurile influenteaza comportamentul,  comportamentul influenteaza performanta", a spus Frame pentru BBC Sport.

La inceputul fiecarui sezon, el dezvolta mai multe directii. Prima incepe cu un test in care jucatorii sunt interebati despre cum ar simti si reactiona in mai multe situatii intr-un meci. Observatiile antrenorilor legate de ceea ce au facut pe teren jucatorii sunt combinate cu testul si se obtine un scor general.

"Analizam toata informatia cu fiecare jucator in parte si facem un plan", explica Frame. "Avem seturi de programe pentru jucatori cu probleme de control al nervilor de exemplu - ii invatam sa respire si sa controleze pe teren ceea ce simt."

Dar chiar merg lucrurile astea? "Testele noastre au aratat jucatori cu nivel foarte mare al inteligentei emotionale capabili sa isi tina in frau emotiile si sa gestioneze cu succes o paleta larga de situatii care apar pe teren", a spus Frame.

"Avem un tanar mijlocas de care suntem foarte impresionati, se numeste James Ward-Prowse. Uitati-va si la Gareth Bale - are o mare incredere de sine si motivatie. Adam Lallana - o persoana care nu a fost impusliva si nu a luat decizii la nervi."

Scoala de tineri de la Saints a produs oameni ca Ward-Prowse, Bale sau Lallana, care au jucat in mai mult de 600 de partide de fotbal. Dintre toti, doar Bale (Real Madrid) are un cartonas rosu luat in 2008 pe cand juca la Tottenham, o eliminare directa.

Recunoasterea vizuala

Plusul adus de puterea mintii in performatia atletica a fost prioritatea lui Sherylle Calder din anii '90. Ea este un experit in antrenamentul pentru tehnici vizuale si a creat un soft numit EyeGym.

Aflata in Africa de Sud, ea a invatat sportivi de top, iar acestia au avansat in descifrarea unui meci prin folosirea softului si prin antrenamentul de pe teren.

"Antrenam cat de repede vezi mingea", spus Calder. "Tehnicile de recunoastere vizuala se pot accelera, se pot antrena, nu sunt un dar de la natura. Cu cat vezi mai repede, cu atat ai mai mult timp. Cu cat ai mai mult timp, cu atat ai mai mult sa iei o decizie."

Calder a facut parte din echipa tehnica a Angliei la castigarea Cupei Mondiale de Rugby in 2003, inainte sa fie angajata de Africa de Sud care a luat trofeul patru ani mai tarziu.

Calder was part of Clive Woodward's staff when England won the rugby World Cup in 2003, before being hired by South Africa as they went on to lift the trophy four years later.

Dupa triumful din 2007 al celor de la Springboks, unul dintre jucatori i-a spus lui Calder: "Multumesc pentru ca mi-ai facut ochii la fel de rapizi precum picioarele". Sud-africanii aveau sa recunoasca in anii urmatori  ca le-au scazut aceste capacitati cand nu au mai merg mai departe cu colaborarea.

Unul dintre elevii sai este si pilotul de Formula 1 Valtteri Bottas. Acesta a spus ca a negociat virajele din Marele Preiu al Germaniei din iulie cu incetinitorul, atat de mare era viteza sa de reactie intre ochi si creier dupa doi ani cu Calder.

Din 2014/2015 Calder lucreaza cu mai mult cluburi de fotbal de top din Europa. Acestea o numesc arma lor secreta si sunt impresionati de rezultatele muncii. Contractele semnate cu ea sunt cofidentiale pentru a tine parteneriatele secrete.



Mai inteligent, mai rapid, mai puternic - deja se creeaza fotbalistii de maine