Liga 1

Lovitura de teatru in Dosarul Transferurilor: Martorul cheie a spus ca nu ii stie pe inculpati

Dosarul Transferurilor are astazi un nou termen. Dupa-masa a fost audiat martorul cheie, olandezul Johan Versluis, cel pe care fratii Victor si Ioan Becali l-au cerut in proces, nu li s-a acordat, iar pentru el acest dosar a fost reintors la Curtea de Apel spre rejudecare. Audierea lui Verselius nu a adus insa nimic nou in dosar, din contra olandezul a spus ca nici macar nu ii cunoaste pe inculpati. Urmatorul termen are loc pe 29 ianuarie, atunci cand judecatorii au cerut sa fie prezent si Mihai Stoica de la Steaua.

Miercuri dupa-masa, pentru prima oara in toti acesti sase ani de procese in care ar fi trebuit sa depuna marturie, a fost audiat si martorul cheie, avocatul olandez Johan Versluis, cel care putea arunca acest caz in aer sau il putea lasa asa cum este.

Versluis era asteptat mai degraba precum un salvator al celor implicati. Verii Becali de exemplu se sprijineau pe marturia acestuia, cel putin din ce au tot spus pana acum, considerand abuziv faptul ca Versluis nu a fost audiat. Acest lucru inseamna ca avocatul urma sa vina si sa depuna marturie in sprijinul inculpatilor.

Numai ca atunci cand audierea sa a avut loc prin videoconferinta, miercuri 22 ianuare, Verselius nu doar ca nu a stiut sa spuna ceva despre vreun transfer al vreunui jucator din Romania, dar aratandu-i-se prin camera video inculpatii Victor si Ioan Becali sau Cristi Borcea, olandezul a spus: "Nu ii cunosc, nu stiu cine sunt inculpatii, nu stiu ce caut eu in acest dosar."

Primul martor audiat miercuri a fost Gonzalo San Juan, fostul presedinte de la Deportivo Alaves, cel care a semnat pentru transferurile lui Bogdan Mara si Cosmin Contra. Intrebat despre sumele din aceste transferuri, el a spus ca acestea sunt trecute in contract. San Juan a negat ca il cunoaste pe Crist Borcea, afirmand ca il stie doar pe Victor Becali.

Dupa audierea lui Versluis se astepta ca instanta de la Curtea de Apel Bucuresti sa intre in pronuntare, insa s-a anuntat un nou termen pe 29 ianuarie.

Cine ar fi Verselius

Versluis a fost avocatul companiilor off-shore care au procesat sumele de bani invartite in transferuri, conform spuselor anterioare ale fratilor Becali. El ar fi stiut cum s-au manevrat aceste sume si daca o parte din ele au revenit unor cluburi sau unor oameni de fotbal in afara actelor. Fratii Becali se bazau pe o marturie in favoarea lor, numai ca aceasta nu a venit.

Pedepsele anuntate initial de Curtea de Apel

Giovani Becali - 8 ani de inchisoare cu executare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Cristi Borcea - 7 ani de inchisoare cu executare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

Victor Becali - 7 ani de inchisoare cu executare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

George Copos - 5 ani de inchisoare cu executare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

MM Stoica - 4 ani de inchisoare cu executare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

Jean Padureanu - 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Gica Popescu - 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Gigi Netoiu - 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

Cat ar trebui sa inapoieze:

Giovani Becali: 600.000 de lei catre ANAF si 265.000 de lei catre Liceul Sportiv Banatul.

Victor Becali: 265.000 de lei catre Liceul Sportiv Banatul.

Cristi Borcea: 600.000 de lei catre ANAF si 265.000 de lei catre Liceul Sportiv Banatul.

George Copos: 63.000 lei catre ANAF.

Mihai Stoica: 319.000 lei care ANAF.

Sumele ce trebuie restituite

George Copos:
- 150.000 de dolari (transfer Cristian Dulca)
- 510.007 de dolari
total: 660.000 de dolari

Mihai Stoica:
- 550.000 de dolari (transfer Iulian Arhire)
- 125.000 de dolari (transfer Florin Cernat)
total: 675.000 de dolari

Cristi Borcea:
total: 1.01.000 de dolari

Ioan Becali
total: 5.240.00 de dolari,
dintre care -  418.750 de dolari (transfer Cosmin Contra), 100.000 de dolari (transfer Bogdan Mara), 543.000 de dolari (transfer Dan Alexa), 350.000 de Euro (transfer Adrian Mihalcea)

Jean Padureanu Jean
- 112.000 de dolari, (transferul lui Ganea Ionel)
- 87.000 de dolari
total: 199.000 de dolari

Victor Becali
- 1.201.667 de dolari, (transferul fotbalistului Codrea Paul)
- 125.000 de dolari
- 360.000 de dolari, (transferul fotbalistului Mitea Nicolae)
- 75.000 de dolari
total: 1.761.000 de dolari

Gica Popescu
- 75.000 de dolari (transfer Lucian Sinmartean)
- 1.000.000 de dolari din care se scad 350.000 de dolari platiti ca  impozit (transferul fotbalistului Bratu Florin)
total: 650.000 dolari



Lovitura de teatru in Dosarul Transferurilor: Martorul cheie a spus ca nu ii stie pe inculpati