Liga 1

Detalii incredibile din contractul drepturilor tv ale Ligii 1

Dinu Gheorghe a dezvaluit joi in premiera detalii despre contractul de cesiune a drepturilor tv din Liga 1, incheiat intre Liga Profesionista de Fotbal si compania malteza Sky Broadcast. Informatiile sunt uluitoare, Sky are indatoriri minime si poate parasi contractul dupa sase luni sau poate iesi pana la 15 iunie, inainte de inceperea campionatului, daca nu depune garantia, fara nici o obligatie.

"Vama" a afirmat ca Sky depune o garantie care este valabila doar sase luni, ceea ce inseamna ca la expirarea acestui interval de timp contractul poate deveni nul, iar LPF ramane fara sumele negociate cu Sky (33,7 de milioane de euro pe an), dar si cu drepturile nevandute in mijlocul campionatului. De asemenea, daca nu se depune garantia pana pe 15 iunie, contractul devine oricum nul chiar la inceputul campionatului si trebuie reluata de urgenta procedura de vanzare a drepturilor tv.

"Se depune o garantie doar pentru 6 luni valabila, asta produce teama, iar daca ea nu se depune pana pe 15 iunie, contractul devine nul si o luam de la capat. Eu sper sa nu ajungem la o astfel de nenorocire, campionatul nu va incepe la timp in aceste conditii. Eu cred ca se va depuna garantia pentru primele 6 luni, apoi depinde daca vor convinge cablistii sa cumpere aceste meciuri", a spus Dinu Gheorghe la Digi.

Astfel, chiar daca garantia se va depune in termenul legal, pana pe 15 iunie, exista posibilitatea ca Sky sa iasa din contract in cazul in care nu va reusi sa vanda catre cablisti drepturile tv ale Ligii 1  in sase luni, pierzand doar 14 milioane de euro.

De asemenea, Sky nu pierde nici un euro daca nu depune garantia pana la 15 iunie, conform spuselor lui Dinu Gheorghe, care a vazut actele. Este posibil acest scenariu mai degraba? Cu singuranta. Pentru ca Sky acum negociaza cu cablistii si, daca nu se intelege cu ei, nu va dori sa mai depuna nici o garantie si nici sa mai fie legata de vanzarea acestor drepturi.

In martie, cand s-a aflat cuantumul garantiei, suma a fost considerat mare. Insa, noi am spus la acea data ca garantia poate fi mica, tinand cont de clauzele din contractul LPF - Sky. Acum, ca Dnu Gheorghe a dezvaluit parti din acest contract, este clar Sky isi poate permite sa piarda garantia de 14 milioane de euro, dar sa iasa fara probleme dintr-un contract pagubos de peste 100 de milioane, parasind lejer si fara complicatii Liga 1. Daca Sky va iesi din contract, poate fi multumita ca a pierdut 14 milioane si nu trebuie sa plateasca timp ce cinci ani peste 110.

Drepturile Tv ale Ligii 1 au fost cedate pe cinci sezoane, intre anii 2014 si 2019, companiei Sky Broadcast Limited, administrata de o rusoaica, Olga Zakimatova. Ulterior, Sky Broadcast a cumparat posturile lui Arpad Paszkany (CFR Cluj) - Look TV si Transilvania LIVE - pe care a anuntat ca va transmite meciurile din Liga 1. La aceasta ora, Sky se afla in negocieri cu companiile de cablu din Romania care ar trebui sa preia aceste statii contra unor sume de bani ce vor fi incluse fie in abonamentele existente, fie vor fi solicitate suplimentar abonatilor.

[news-105907]



Detalii incredibile din contractul drepturilor tv ale Ligii 1