Fotbal International

Scandal urias de coruptie la FIFA cu fostul presedinte Havelange in prim plan

Fostul presedinte Joao Havelange face obiectul unui mega scandal de coruptie, dupa ce s-a dovedit ca în perioada cât a fost în fruntea FIFA a primit sume uriase de bani drept mita, informeaza BBC.

Potrivit datelor oficiale din dosarul de investigatie, Havelange ar fi primit 1.5 milioane de franci elvetieni, aproximativ un milion de lire sterline, în timp ce Ricardo Teixeira, membru în comitetul executiv, ar fi încasat la rândul sau 12.7 milioane de franci elvetieni (8.4 milioane de lire sterline).

Transferul banilor s-a facut de la ISL, o firma care a servit drept partener de marketing pentru FIFA, catre cei doi amintiti mai sus, iar informatiile au fost date publicitatii la initiativa Curtii Supreme din Elvetia.

Joao Havelange a ocupat pozitia de presedinte al FIFA timp de 24 de ani, fiind înlocuit din functie de Sepp Blatter, actualul presedinte, în 1998.

Havelange a preluat conducerea FIFA în 1974 de la Sir Stanley Rous.

Acum în vârsta de 96 de ani, Havelange a fost numit presedinte de onoare al FIFA, iar în acest an a acuzat mai multe probleme de sanatate fiind tratat la Rio de Janeiro pentru artrita septica.

Havelange a renuntat în luna decembrie a anului trecut la pozitia de membru al Comitetului International Olimpic pe care o ocupa de 48 de ani. Decizia a avut la baza ratiuni personale care tineau de starea precara a sanatatii, dar în realitatea Havelange s-a retras înainte ca CIO sa-l sanctioneze tocmai pentru investigatia de coruptie în care era implicat.

Interesanta este si legatura de familie dintre cele doua personaje cheie ale dosarului de coruptie de la FIFA, Teixeira fiind la un moment dat ginerele lui Havelange.

La rândul sau, Teixeira a demisionat în acest an din functia de presedinte al Federatiei Braziliene de Fotbal si din cadrul Comitetului de organizare al Cupei Mondiale din 2014. De asemenea s-a retras din pozitia de membru în Comitetul Executiv al FIFA invocând motive personale.



Scandal urias de coruptie la FIFA cu fostul presedinte Havelange in prim plan