Fotbal International

1,4 de miliarde de chinezi se apuca de fotbal

Ambitia guvernului de la Beijing de a promova si dezvolta fotbalul ca fenomen de masa in China nu are limite. Cu o natalitatea uriasa (in China se nasc intr-un an cat la noi in 80 de ani), cea mai mare natiune a lumii spera sa scoata Messi pe banda rulanta.

Pe langa investitiile in infrastructura si cluburile din prima liga, Consiliul de Stat a decis implementarea fotbalului ca meterie obligatorie in toate scolile de pe intreg cuprinsul Chinei.

Astfel, asa cum spre exemplu rugbyul este materie obligatorie in programa scolara din Noua Zeelanda si All Blacks domina de ani buni sportul cu balonul oval, tot asa chinezii doresc sa faca din fotbal cu adevarat sportul rege in tara lor.

Promovarea fotbalului revine de acum inainte Ministerului Educatiei si nu mai cade in sarcina Federatiei nationale, una slabita si decredibilizata in urma numeroaselor scandaluri de coruptie si partide trucate de mafia pariurilor.

Apar chinezi pe banda rulanta

China a impus limite ale natalitatii si de la peste 20 de milioane de nasteri pe an in anii '90 s-a ajuns la 16 milioane. Intre timp a crescut si rata de mortalitate, de la 7 milioane pe an in anii '90 la aproape 10 milioane in 2013, insa China se afla tot pe spor pozitiv al populatiei.

In Romania, pentru prima oara in istorie, in 2012 numarul nasterilor a scazut sub 200.000 pe an, cifra ramasa si in 2013. Rata de mortalitate a ramas constanta ca in anii '80 de aproximativ 240.000 de oameni pe an. Incepand din anul 1992, Romania se afla pe spor negativ al populatiei, an de an numarul deceselor fiind mai mare decat cel al nasterilor.  Cauza este numarul mai mic de nasteri, care a scazut de la an la an.

In Romania se nasc in 80 de ani cati se nasc in China intr-unul singur. 

Populatia actuala a Romaniei (in jur de 18 milioane de oameni) a fost depasita de China in anul 210 Inainte de Hristos. In anul 1100 au trecut de 100 de milioane. In anul 1910, China ajungea aproape la 500.000.000 de oameni, aproape un sfert din populatia lumii, o proportie care se pastreaza si acum.



1,4 de miliarde de chinezi se apuca de fotbal