Fotbal International

"Am luat mita pentru Cupele Mondiale 1998 si 2010"

Din dosarul de mita la FIFA apar declaratii explicite despre ilegalitatile comise sub umbrela lui Sepp Blatter. Un fost membru in Comitetul Executiv al FIFA a vorbit despre coruptia de la unele turnee finale de Cupa Mondiala.

Un document de 40 de pagini a fost facut public de procurori in cazul mitei de la FIFA. Chuck Blazer, fost membru  in Comitetul Executiv al FIFA, a declarat ca a luat mita intre anii 2004 si 2011 si ca a ajutat Africa de Sud sa gazduiasca Cupa Mondiala 2010.

"Eu si alti membri FIFA din Comitetul Executiv am primit mita pentru a alege Africa de Sud ca organizatoare a Cupei Mondiale din 2010. Am agreat, alaturi de alte persoane, sa acceptam mita pentru alegerea gazdei Cupei Mondiale din 1998", este citat Blazer, din dosarul de acuzare.

Iar acestea nu au fost singurele ocazii. "Am luat mita si comisioane primite inapoi pentru drepturi tv si altele la Gold Cup, in '96, '98, '00, '02 si '03."

Blazer, membru al FIFA intre 1997 si 2013, a dezvaluit si cum s-a desfasurat procesul de alegere a gazdei Cupei Mondiale din 1998. In dosar apare faptul ca Blazer a negociat o mita platita catre FIFA de oficialii marocani, in 1998. Numai ca Marocul a pierdut procesul de selectie, iar Franta a fost aleasa in acel an.

In varsta de 70 de ani, Blazer este un american care traieste la New York. El a pledat vinovat pentru 10 capede de acuzare, printre care spalare de bani si evaziune fiscala. In dosar se spune ca ar fi primit foloase necuvenite in valoare de 11 milioane de dolari. 

[news-114115]

Dosarul de coruptie de la FIFA este instrumentat in SUA, iar Sepp Blatter va fi din ceea ce se spune, in curand, inculpat, la scurt timp dupa ce si-a anuntat demisia din fruntea acestui for. Deja in dosar au fost arestate 14 persoane, acuzate de primirea ilegala a peste 150 de milioane de dolari. Printre cei arestati sunt si membri FIFA, dar si persoane din mediul media si marketing. 

Scandalul FIFA s-ar putea extinde si in cadrul Jocurilor Olimpice. Dupa ce a marturisit ilegalitatile din cadrul FIFA; autoritatile l-au folosit pe Blazer ca agent acoperit pentru Jocurile Olimpice Londra 2012. El a purtat microfoane ascunse in timpul unor discutii de la Londra, despre care inca nu se stie nimic.

Intreg documentul legat de acuzatiile si declaratiile lui Blazer poate fi citit aici



"Am luat mita pentru Cupele Mondiale 1998 si 2010"