Motociclism

Lorenzo ii smulge titlul mondial lui Rossi in ultima cursa a sezonului

Duminica s-a decis titlul mondial la motociclism clasa MotoGP, iar lupta a fost intre Valentino Rossi (Italia) si Jorje Lorenzo (Spania), ambii coechipieri la echipa de uzina Yamaha.

FINAL de cursa: Lorenzo castiga cursa in fata lui Marquez, Pedrosa si Rossi. In acest conditii Lorenzo (Yamaha) este noul campion mondial la clasa MotoGP pentru doar cinci puncte in fata lui Valentino Rossi. Italianul avea sapte puncte avans inaintea cursei finale de la Valencia, dar plecarea de pe ultimul loc al grilei l-a costat pe Doctor titlul mondal.

Ultimul tur: Lorenzo se departeaza usor de urmaritorii de la Honda. Lupta continua pana la ultimul viraj.

2 tururi pana la final: Pedrosa ii ajunge din urma pe primii doi. O lupta in trei pentru prima pozitie.

3 tururi pana la final: Lupta teribila pentru prima pozitie intre Lorenzo si Marquez. Rossi este la 17 secunde si nu poate decat sa spere la un miracol.

5 tururi pana la final: Lorenzo si Marquez se lupta pentru prima pozitie. Rossi pare resemnat in pozitia a 4-a, cea care il va face sa piarda titlul mondial.

10 tururi pana la final: Rossi nu reuseste sa se apropie de Pedrosa si diferenta creste la peste 13 secunde.

13 tururi pana la final: Creste avansul dintre Pedrosa (locul 3) si Rossi (locul 4) la 12.8 secunde. In aceste conditii titlul mondial va merge la Lorenzo, liderul autoritar al cursei.

18 tururi pana la final: Rossi a trece si de Dovizioso de la Ducati si ajunge in pozitia a 4-a. In acest moment Doctorul mai are de reucuperat cinci puncte. Diferenta dintre Rossi si Pedrosa, ocupantul locului trei, este de 11.3 secunde.

21 tururi pana la final: Rossi se arunca la interior si trece de Pol Espargaro dupa un atac pe franare. Doctorul poate ajunge in cateva tururi pe patru, dar pana la trioul din frunte se casca o prapastie de peste 7 secunde.

23 tururi pana la final: Grupul de frunte format din Lorenzo, Marquez si Pedrosa se desprind la aproape 7 secunde in fata locului cinci detinut de Dovizioso. Rossi ramane in pozitia a 7-a si ii are in fata pe fratii Aleix si Pol Espargaro.

25 tururi pana la final: Rossi trece Smith si ajunge in pozitia a 8-a. Zece puncte avans pentru Lorenzo la general. Lorenzo conduce in continuare urmat de duoul de la Honda.

28 tururi pana la final: Lorenzo este lider si Rossi ocupa locul 11 intr-o continua progresie. Deja in cateva tururi Doctorul a recuperat zece locuri. Iannone cade in virajul 12 si Rossi a ajunge pe 9. In acest moment Lorenzo are 11 puncte avans fata de Rossi.

15:01 START de cursa la Valecia. Conduce LOrenzo urmat de pilotii Honda. Rossi este in mijlocul plutonului.

15:00 Pilotii se pun in miscare pentru turul de incalzire.

14:57 Motocicletele sunt asezate pe grila de start. Vreme ideala pentru un final spectaculos de sezon.


Sursa: Marca.com

In graficul de mai sus, sunt marcate pozitiile finale din cursa ale celor doi, cu albastru este marcat Lorenzo, iar cu galben Rossi.

Daca, de exemplu, Rossi termina pe locul 1, iar Lorenzo pe 8, atunci italianul este campion, avand in vedere cum se intersecteaza pe tabel cele doua pozitii. Regula se aplica mai departe. Daca Rossi termina pe 2 este de asemenea campion. Daca termina pe 3, iar Lorenzo pe 1 sau 2, atunci spaniolul este campion. 

Posibilitatile sunt multe, in functie de cele 26 de locuri pe care Lorenzo le poate ocupa la final, combinate cu cele 26 ale lui Rossi. Italianul are insa 545 de variante in care poate deveni campion, iar Lorenzo doar 158.

Insa, Lorenzo pleaca din pole, iar Rossi de pe locul 26, ceea ce ii ofera sanse mai mari de a castiga spaniolului. 

Daca Lonrezo castiga, Rossi poate deveni campion doar daca termina pe locul 2. Daca Lorenzo termina pe 2, Rossi devine campion daca termina pe 1 sau 3. Daca Lorenzo termina pe 3, Rossi devine campion daca termina in primii 6. Etc. 

Toate posibilitatile sunt in graficuld de mai sus, util pentru a-l avea in fata in timpul cursei. 



Lorenzo ii smulge titlul mondial lui Rossi in ultima cursa a sezonului