Motociclism

Francesco Bagnaia și-a păstrat titlul în MotoGP

Sursă foto: https://twitter.com/ShellMotorsport

Pilotul italian Francesco Bagnaia a adus al doilea titlu mondial consecutiv pentru Ducati la clasa MotoGP a Motomondialului de viteză.

Bagnaia pornea cu un avans de 14 puncte în fața spaniolului Jorge Martin de la Pramac înaintea cursei de la Valencia, ultima a sezonului.

Maverick Vinales de la Aprilia trebuia sa plece din pole position, dar spaniolul a fost penalizat pentru un incident petrecut în sesiunea de warm-up de duminică dimineață, astfel că Bagnaia s-a văzut promovat în pole position, cu Martin pe șase la start.

Spaniolul a mizat totul pe o plecare fără eroare și a ajuns în doar câteva viraje în roata lui Bagnaia, după un salt de patru poziții.

Suspansul luptei dintre Bagnaia și Martin s-a spulberat după doar două tururi din cele 27 programate în cursa de la Valencia. Spaniolul a ratat perioada de frânare la intrarea în primul viraj, după lunga linie dreaptă de start/sosire, văzându-se astfel retrogradat pe locul opt.

Și pentru ca ziua să fie ratată complet, Martin l-a agățat din spate pe Marc Marquez în virajul patru al circuitului Ricardo Tormo, cei doi abandonând după doar cinci tururi de la start.

Din acel moment lupta pentru titlul mondial lua practic sfârșit, cu Bagnaia sigur de câștigarea campionatului la clasa MotoGP indiferent de rezultatul final.

Italianul de la Ducati luat mâna din gaz, permițându-le celor doi piloți ai echipei KTM să treacă cu ușurință în fața lui.

Doar că pentru sud-africanul Brad Binder și australianul Jack Miller trecerea pe la șefia cursei s-a dovedit a fi o provocare prea mare.

Mai întâi Binder a ratat o zonă de frânare și din lider cobora pe șase în turul 14, pentru ca Miller, noul lider, să iasă în decor patru tururi mai târziu.

Astfel, Bagnaia revenea la conducere pe care nu a mai cedat-o până la final, când s-a impus în fața lui Fabio Di Giannantonio (Gresini) și a lui Johan Zarco (Pramac) pe un podium sută la sută Ducati.

Bagnaia devine primul pilot, după Marc Marquez în 2019, care își păstrează titlul mondial la MotoGP.

Pentru Ducati este doar al treilea titlu mondial la clasa mare a Motomondialului de viteză.

Italia ajunge la 22 de titluri mondiale.



Francesco Bagnaia și-a păstrat titlul în MotoGP