Formula 1

Vettel obtine victoria la Suzuka dupa o excelenta cursa tactica

Plecat al doilea din grila de start si depasit in cursa de doi piloti, campionul mondial Sebastian Vettel a obtinut victoria in Marele Premiu al Japoniei datorita unei foarte bune strategii.

Germanul de la Red Bull s-a duelat pentru prima pozitie cu Mark Webber, coechipierul sau si pilotul care a pornit din pole position, si francezul Romain Grosjean de la Lotus, pilotul care a condus cursa imediat dupa start.

Vettel a optat pentru o strategie cu doua opriri la boxe, unde a recuperat timp pretios, pentru ca pe circuit sa efectueze o singura depasire in finalul cursei cand a trecut de Grosjean pe zona DRS.

Cum Fernando Alonso s-a clasat pe locul patru soarta titlului mondial a fost amanata pentru doua saptamani. Vettel avea nevoie de o clasare a spaniolului in afara topului opt pentru a se incorona a patra oara consecutiv campion mondial inca de la Suzuka.

Aflat in primul sau pole position al sezonului, australianul Mark Webber nu a plecat deloc bine din grila si s-a vazut depasit inaintea primului viraj de incisivul francez Romain Grosjean.

Pilotul de la Lotus s-a instalat la conducerea cursei si a dictat ritmul in fata celor doi echipieri de la Red Bull in prima jumatate a cursei. In spate, fostul campion mondial Lewis Hamilton era lovit de ghinion si, dupa o prima intrare la boxe prematura cauzata de o pana, britanicul avea sa abandoneze cursa.

Grosjean a cedat prima data sefia cursei in turul cu numarul 13 din cele 53 programate in urma primului sau pit stop. Vettel trecea la conducere pentru numai doua tururi insa, dupa care primii trei au revenit la ordinea initiala, cu Grosjean in fata lui Webber si Vettel.

Webber a efectuat devreme a doua oprire la boxe, in turul 26, cand a devenit clar pentru toata lumea ca australianul este plecat pe o strategie cu trei opriri. Vettel devenea astfel principal pretendent la prima pozitie, pe care avea sa o obtina in cele din urma pe circuit la capatul singurei sale depasiri din cursa.

Triplul campion mondial a schimbat a doua si ultima oara in turul 38, cand a revenit in spatele lui Webber si Grosjean, iar dupa numai doua tururi Vettel izbutea sa treaca in fata pilotului de la Lotus la capatul unui palier de viteza cu DRS-ul activat.

Ramas lider in fata coechipierului sau din ce in ce mai agresiv, Webber a efectuat si a treia oprire cand mai ramasesera zece tururi din cele 53 programate. Vettel avansa asadar la conducere fara lupta, pozitie pe care avea sa ramana pana la finalul cursei.

Webber a terminat pe doi, in timp ce Grosjean a completat podiumul in fata unui Alonso care si-a salvat cursa prin depasirea efectuata in ultimele tururi asupra lui Nico Hulkenberg.



Vettel obtine victoria la Suzuka dupa o excelenta cursa tactica