Formula 1

Prima victorie din cariera pentru Hamilton la Monza. Alonso ramane lider la general

Plecat din prima pozitie a grilei de start, britanicul Lewis Hamilton a câstigat, duminica, Marele Premiu al Italiei gazduit de Autodromul din Monza. Podiumul italian a fost completat de mexicanul Sergio Perez (Sauber) si spaniolul Fernnado Alonso (Ferrari). Acesta din urma ramâne lider la general cu un avans de 37 de puncte în fata lui Hamilton. Asa am trait în direct Marele Premiu al Italiei.

A 62-a editie a Marelui Premiu al Italiei l-a avut în prima pozitie a grilei de start pe Lewis Hamilton si campionul mondial din 2008 a profitat din plin de locul fruntas.

Imediat dupa start Hamilton a trecut la conducerea cursei conducând plutonul în fata brazilianului Felipe Massa. Al treilea pe grila, echipierul de la Ferrari a plecat foarte bine si l-a depasit pe Jenson Button în primul viraj al traseului de la Monza.

Aruncat pe locul zece dupa o ultima secventa a calificarilor, Fernando Alonso a plecat ca din tun si deja în primul viraj ajungea pe opt. Dupa înca un tur fostul dublu campion mondial urca pe sase cu depasiri asupra lui Kamui Kobayashi si Kimi Raikkonen.

Urmatorul la rând în calea lui Alonso a fost septuplul campion Michael Schumacher, care în cele din urma s-a recunoscut învins dupa ce a rezistat aproape doua tururi. Astfel, în turul 7 din cele 53 programate, Alonso ajungea pe locul al cincilea la doua secunde în spatele lui Sebastian Vettel.

De altfel duelul de la distanta între primii doi clasati la general avea sa tina capul de afis într-o cursa dominata la vârf de ritmul lui Hamilton.

Button si-a recuperat locul al doilea în turul 19 dupa o depasire fara probleme asupra lui Massa, moment în care se refacea ordinea de la start.

Vettel si Alonso au schimbat în acelasi timp în turul 21, duelul celor doi continuând înca de pe breteaua de iesire spre circuit.

Liderul Hamilton a schimbat ultimul din grupul fruntas în turul 24 si astfel Perez ramânea la conducerea Marelui Premiu al Italiei.

A 20-a victorie din cariera pentru Hamilton si prima la Monza.

Turul 26 a adus primul atac al lui Alonso asupra lui Vettel. Spaniolul a trecut la capatul liniei drepte din fata boxelor, dar Vettel a revenit pe frânare în Rettifilio. Duelul a continuat si Vettel l-a scos neregulamentar în afara pistei pe Alonso în Curva Grande.

Manevra avea sa-l coste pe Vettel si germanul a fost penalizat cu o trecere la pas pe linia boxelor. La revenirea în pista campionul mondial ocupa doar locul 10 în spatele coechipierului sau Mark Webber.

Perez a efectuat primul si singurul pit stop în turul 30 coborând de la sefia cursei pe locul al optulea, dar mexicanul era departe de a-si fi spus ultimul cuvânt.

Tur cu tur echipierul de la Sauber a mers la limita si a recuperat diferenta care îl separa de cei doi de la Ferrari, coechipieri care în turul 40 faceau rocada la finalul liniei drepte din fata boxelor cu Alonso trecând fara probleme de Massa.

Perez l-a ajuns pe Massa în turul 46 si a reusit depasirea pe linia dreapta dinaintea virajului Parabolica. Dupa alte doua tururi mexicanul era lipit de Alonso si îl depasea pe spaniol anulând astfel toate semnele re întrebare ridicate dupa finalul cursei de la Sepang (Malaysia).

Cum liderul Hamilton avea un avans prea mare chiar si pentru ritmul draconic impus de Perez, pilotul McLaren a scapat în câstigator, în timp ce Perez a bifat al treilea podium al sezonului.

Dezastrul avea sa loveasca însa echipa Red Bull în ultimele tururi. Mai întâi Vettel a tras pe iarba chiar pe linia dreapta din fata boxelor cu cinci tururi înaintea finalului, pentru ca Webber sa se retraga la boxe cu doua tururi înaintea finalului.

Alonso a ramas lider la general cu un avans de 37 de puncte în fata lui Hamilton. Raikkonen si Vettel ramân de asemenea în carti pentru titlul mondial.

Urmatoarea etapa, a 14-a a sezonului, se va desfasura la Singapore în weekend-ul 28-30 septembrie.

Rezultate Marele Premiu al Italiei:

 1.  Hamilton      McLaren-Mercedes           1h19:41.221
 2.  Perez         Sauber-Ferrari             +     4.356
 3.  Alonso        Ferrari                    +    20.594
 4.  Massa         Ferrari                    +    29.667
 5.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    30.881
 6.  Schumacher    Mercedes                   +    31.259
 7.  Rosberg       Mercedes                   +    33.550
 8.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    41.057
 9.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +    43.898
10.  Senna         Williams-Renault           +    48.144
11.  Maldonado     Williams-Renault           +    48.682
12.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +    50.316
13.  d'Ambrosio    Lotus-Renault              +  1:15.861
14.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 tur
15.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 tur
16.  Pic           Marussia-Cosworth          +     1 tur
17.  Glock         Marussia-Cosworth          +     1 tur
18.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +     1 tur
19.  Karthikeyan   HRT-Cosworth               +     1 tur


Prima victorie din cariera pentru Hamilton la Monza. Alonso ramane lider la general