Formula 1

LIVE Marele Premiu al Europei de la Valencia

Accesati aceasta pagina pentru a vedea în direct desfasurarea cursei de Formula 1 de la Valencia, cursa care conteaza ca a opta etapa a sezonului 2012. Pentru al treilea an consecutiv germanul Sebastian Vettel pleaca din pole position pe un circuit unde a cunoscut gustul victoriei în 2010 si 2011. Germanul Timo Glock nu va lua startul în cursa de la Valencia din cauza unei infectii intestinale.

1.Alonso, 2.Raikkonen, 3.Schumacher, 4.Webber 5.Hulkenberg, 6.Rosberg, 7.Di Resta, 8.Button, 9.Perez, 10.Maldonado. Ordinea în cursa

FINAL de cursa: Alonso câstiga la Valencia si devine primul pilot care îsi dubleaza victoria în 2012. Raikkonen termina pe doi si Schumacher obtine primul podium de la revenirea în Formula 1.

57/57 Cursa se încheie asa cum a început. Electrizant!

56/57 Maldonado l-a prins pe Hamilton si forteaza urcarea pe podium. Cei doi se lovesc si Hamilton termina cursa în zid. Maldonado merge mai departe cu eleronul fata rupt. Schumacher este al treilea !

55/57 Hamilton greseste la iesirea de pe pod, Raikkonen a fortat si pentru câtiva zeci de metri a avut un nas de monopost în fata britanicului. Hamilton revine dar nu pentru mult timp si Raikkonen urca în cele din urma pe locul doi.

52/57 Ordinea se pastreaza la varf, cu Alonso lider pentru 3.5 secunde în fata lui Hamilton si Raikkonen. Finlandezul s-a apropiat la jumatate de secunda în spatele lui Hamilton.

45/57 Raikkonen este îndemnat prin radio sa forteze depasirea asupra lui Hamilton pentru a avea o sansa la victorie. Deocamdata finlandezul de la Lotus este departe de lider (4.5 secunde).

43/57 Petrov poate scrie istorie pentru Caterham daca ramâne pâna la final pe locul 10. Schumacher este însa în urmarirea lui la 4.3 secunde.

42/57 Alonso conduce acum detasat. Avansul ibericului este de 3.9 secunde în fata lui Hamilton.

41/57 Probleme pentru Grosjean si francezul de la Lotus abandoneaza cursa. Hamilton urca pe locul al doilea.

41/57 Alonso simte presiunea si apasa pe acceleratie. Spaniolul de la Ferrari face 1:43.666 si se duce la 1.4 secunde în fata lui Grosjean.

40/57 Perez il preseaza pe Button pentru locul 9. Britanicul rezista dar nu este cursa lui.

39/57 Se strânge grupul în spatele lui Alonso. Grosjean este acolo la 6 zecimi de secunda, dar nici Hamilton sau Raikkonen nu sunt departe.

37/57 Hamilton si Raikkonen sunt sub investigatie dupa ce au depasit sub steag galben.

36/57 Grosjean pune presiune pe Alonso, dar spaniolul gestioneaza jumâtatea de secunda pe care o are în fata francezului de la Lotus.

35/57 Mai putin de o secunda între noul lider Alonso si Grosjean, principaul sau urmaritor. Ricciardo este depasit în cascada de Hamilton si Raikkonen.

34/57 Probleme pentru Vettel si germanul abandoneaza din senin. A tras pe dreapta când conducea cursa. Alonso este noul lider si tribunele sunt în delir. Drama la Red Bull.

34/57 Contact între samuraiul Kobayashi si Massa.

34/57 RESTART de cursa. Vettel ramâne lider, dar Alonso trece de Grosjean si pune presiune pe lider.

31/57 Rulam înca sub safety car. Plutonul s-a compactat în spatele liderului Vettel. Pilotii întârziati cu un tur depasesc masina de siguranta si Grosjean ajunge fizic în spatele lui Vettel.

29/57 Grosjean, Hamilton si Alonso intra rapid la boxe si profita de aparitia safety car-ului. Vettel nu reactioneaza si ramâne în spatele masinii de siguranta. Probleme din nou la boxe pentru Hamilton, a carui masina a fost fixata cu dificultate.

Masina de siguranta este trimisa pe circuit si avem cursa neutralizata. 29/57

28/57 Contact între Kovalainen (Caterham) si Vergne (Toro Rosso). Ambii piloti se târasc spre boxe cu pene la monoposturile lor.

27/57 Vettel conduce cu un avans de 20.2 secunde în fata lui Grosjean.

25/57 Senna primeste o penalizare cu drive-thourgh pentru incidentul cu Kobayashi. Brazilianul a fost considerat vinovat pentru ca l-a blocat la interior pe japonez, de unde a rezultat acrosajul celor doi.

21/57 Rosberg si Kobayashi sunt la boxe. Intra si Senna pentru a schimba aripa fata. Revine brazilianul si pâna acum nu avem niciun abandon.

20/57 Incident între Kobayashi si Senna. Cei doi s-au atins si brazilianul de la Williams a fost aproape de o coliziune cu zidul exterior. Japonezul de la Sauber a încercat o depasire la interior, dar nu a avut loc si l-a acrosat pe Senna.

18/57 Lupta apriga pentru locul 6 ocupat de Schumacher. Veteranul german îi are în spate pe Senna, Webber,  Alonso si Raikkonen.

17/57 Liderul Vettel intra la boxe. La fel si Grosjean. Germanul de la Red Bull-Renault revine tot în prima pozitie.

16/57 Alonso a câstigat zecimi bune la boxe si a revenit în cursa pe locul 9 chiar în fata lui Raikkonen.

16/57 Intrare la boxe pentru Alonso. Fostul dublu campion mondial revine pe circuit cu varianta soft a pneurilor.

15/57 Alonso merge la limita si îl depaseste pe Maldonado. Între timp Raikkonen, Kobayashi, Maldonado si Hulkenberg au intrat în grupa la primul pit stop.

12/57 Duel aprins pentru locul cinci între Maldonado si Raikkonen. Finlandezul trece în cele din urma cu o manevra la interior.

12/57 Massa vine si el la boxa echipei Ferrari pentru primul pit stop.

11/57 Button si Perez, doi piloti din a doua parte a clasamentului opresc pentru prima data la boxe.

10/57 Grosjean îl depaseste pe Hamilton cu o manevra curajoasa. Francezul de la Lotus scapa de britanic si se lanseaza în urmarirea liderului Vettel.

8/57 Mai rapid cu jumâtate de secunda fata de Hamilton, liderul Vettel s-a distantat deja la aproape 10 secunde.

7/57 Continua duelul dintre Di Resta si Massa. Pentru moment brazilianul de la Ferrari are usa închisa si se multumeste cu locul 10.

7/57 La ritmul pe care îl impune în debutul cursei este posibil ca Vettel sa mearga pe o strategie diferita fata de pilotii din urma sa. Germanul poate opri o data în plus fata de Hamilton si restul concurentei.

6/57 Dueluri între pilotii Force India si Ferrari. Pentru moment echipa miliardarului indian Vijay Mallya are întâietate.

5/57 Kobayashi, Alonso si Massa au urcat fiecare câte trei locuri la startul cursei.

4/57 Un nou record în cursa stabilit de Vettel. Dublul campion mondial merge fara eroare în acest debut de cursa. Grosjean este îndemnat prin radio sa treaca mai repede de Hamilton, un pilot extrem de lent.

3/57 Vettel face record în cursa si se duce la 4 secunde în fata lui Hamilton. În spatele britanicului se apropie amenintator Grosjean si Kobayashi.

2/57 Început exploziv de cursa cu dueluri electrizante în toate zonele circuitului.

2/57 Grosjean îl preseaza puternic pe Hamilton si pilotul de la McLaren rezista cu greu în fata francezului.

1/57 Duel roata la roata între Massa si cei doi piloti de la Mercedes. Alonso se lupta si el cu Hulkenberg pentru pozitia a 7-a.

1/57 Plecare perfecta pentru Vettel. Germanul si-a pastrat prima pozitie. Hamilton este al doilea, iar pe trei a urcat Grosjean, pilotul cu cea mai buna plecare.

START în Marele Premiu de Formula 1 al Europei.

15:00 Monoposturile se pun în miscare pentru turul de încalzire. Vreme însorita cu temperaturi ridicate (27 de grade C în aer si 44 la nivelul pistei), ideala pentru o cursa disputata.

Grila de start pentru Marele Premiu al Europei:

1 Vettel    
    2 Hamilton
3 Maldonado    
    4 Grosjean
5 Raikkonen    
    6 Rosberg
7 Kobayashi    
    8 Hulkenberg
9 Button    
    10 Di Resta
11 Alonso    
    12 Schumacher
13 Massa    
    14 Senna
15 Perez    
    16 Kovalainen
17 Ricciardo    
    18 Vergne
19 Webber    
    20 Petrov
21 De La Rosa    
    22 Karthikeyan
23 Pic    

 



LIVE Marele Premiu al Europei de la Valencia