Formula 1

Explicatia medicala a situatiei lui Schumacher

Michael Schumacher se afla in coma artificiala la un spital din Grenoble, in apropiere de domeniul schiabil de la Maribel unde duminica a suferit un grav accident la cap.

Medicii care se ingrijesc de sanatatea septuplului campion mondial de Formula 1 au sustinut, luni la pranz, o conferinta de presa in care s-au exprimat cu rezerva cu privire la evolutia starii pacientului Schumacher.

Tony Belli, un specialist neurolog britanic a explicat pentru postul ITV starea in care se afla in prezent reusind sa creioneze in linii mari situatia fostului pilot de Formula 1.

“Din ceea ce stim pana acum, el se afla in stare critica la terapie intensiva. Cel mai probabil este conectat la o masina de oxigen si la echipamente speciale prin care ii sunt monitorizate toate functiile. Se afla dupa toate informatiile intr-o coma artificiala”, a declarat Belli.

“Initial, din ce am inteles, Schumacher a vorbit cu cei din jurul sau, insa apoi a devenit foarte repede inconstient. Aceasta sugereaza o intensificare a sangerarii la nivelul creierului. Se intampla frecvent in astfel de cazuri ca pacientul sa para in regula, pentru ca la scurt timp starea sa se agraveze”, a mai spus Belli.

Gary Harstein, fostul medic oficial din Formula 1, a explicat la randul sau starea curenta a lui Schumacher.

“Cel mai probabil primeste doze de anestezie si mai multe medicamente specifice cu scopul de a-i odihni creierul”, a spus Harstein.

Medicii care se ocupa de Schumacher au confirmat in conferinta de presa la care am facut referire mai sus ca germanul este in coma artificiala, ca starea sa ramane una critica si ca nu se pot face pentru moment niciun fel de prognoze privind evolutia ulterioara a acestuia.

De asemenea, echipa de medici si profesori de la spitalul din Grenoble au confirmat ca Schumacher a fost operat o singura data si ca in prezent se afla sub anestezie generala si tratament specific.

Profesorul german Uwe Kehler a explicat luni sera pentru ziarul german Bild ceea ce au pus doctorii francezi in conferinta de presa sustinuta luni la ora 12:00 la Spitalul din Grenoble, acolo unde este internat Michael Schumacher: "Diagnosticul este unul foarte dur. Doctorii au vorbit despre traume cerebrale severe, care au dus la operatie pentru a indeparta cheagurile de sange. Astfel de cheaguri stau de obicei intre meninge si craniu. De aceea, cutia craniana este deschisa, iar cheagurile sunt scoase pentru a opri sangerarea vaselor de sange afectate de lovitura". Intrebat ce inseamna "sangerare difuza bilaterala", cuvinte folosite luni de medicii francezi, Uwe Kehler a spus ca "acestea sunt sangerari ce pot aparea in creier, la un anumit timp (nu imediat) dupa o lovitura, in locuri pe care nu le poti anticipa si sesiza imediat. Sunt sangerari foarte mici, dar sunt dificil de controlat. Daca devin prea mari, trebuie reoperat. Cand se scoate un hematom, aceste mici sangerari pot fi puternice, pentru ca presiunea din creier scade, iar vasele de sange ramane sunt mai putin rezistente. De aceea o trauma la cap este atat de periculoasa".



Explicatia medicala a situatiei lui Schumacher