Cupa Davis

Romania nu a mai castigat de 34 de ani in fata Frantei

Echipa de Cupa Davis a Romaniei nu a reusit sa castige de 34 de ani in fata formatiei similare a Frantei, primul succes si, totodata, ultimul din palmaresul celor doua reprezentative, fiind obtinut la Bucuresti, in anul 1974, cand jucatorii romani s-au impus cu 3-2 in semifinalele competitiei.

In acel meci, cele doua echipe se aflau la egalitate, scor 2-2, dupa primele patru partide. La simplu, Francois Jauffret l-a invins pe Ilie Nastase, cu scorul de 2-6, 6-4, 6-3, 6-2, iar Toma Ovici a trecut de Pierre Barthes, cu 6-1, 10-8, 6-2. In ziua a doua, dublul Nastase/Tiriac a iesit victorios in fata cuplului Barthes/Jauffret, cu scorul de 6-2, 6-4, 9-7, pentru ca francezii sa egaleze situatia la general in prima partida din ziua a treia, in care Jauffret s-a impus cu 6-2, 6-4, 4-6, 7-5 in fata lui Toma Ovici. Victoria echipei Romaniei a fost adusa de actualul presedinte al Federatiei Romane de Tenis, Ilie Nastase, care l-a invins in trei seturi pe Pierre Barthes, scor 6-2, 6-2, 6-3.

Primul meci dintre cele doua formatii s-a disputat la Paris, in perioada 14-16 mai 1927, gazdele iesind victorioase cu scorul de 5-0. Echipa Romaniei era formata atunci din Ghica Poulieff si Nicolae Misu.

Ultima partida dintre cele doua echipe s-a disputat in urma cu un an, la Clermont-Ferrand, in perioada 9-11 februarie, pierduta de echipa Romaniei cu 1-4.

Romania a jucat 13 de partide in Cupa Davis, din care a castigat 68 si a pierdut 62, iar setaverajul este 335 la 298. Echipa de Cupa Davis a Romaniei are un palmares pozitiv si in partidele disputate pe teren propriu: 61 de meciuri, 41 castigate, 20 pierdute, setaveraj 192-119.

Andrei Pavel are cele mai multe partide disputate in Cupa Davis dintre cei jucatorii convocati de antrenorii Florin Segarceanu si Adrian Marcu. Pavel a disputat, in total, 60 de meciuri din care a castigat 40 de victorii. La simplu, are 45 de meciuri, dintre care 33 castigate.

Victor Hanescu a disputat 18 meciuri, din care a castigat doar noua. La dublu, Hanescu a disputat doua meciuri, ambele pierdute.

Jucatorii care vor forma echipa de dublu, Florin Mergea si Horia Tecau, sunt la a treia, respectiv a patra selectie in echipa de Cupa Davis, unde primul a obtinut doua victorii, iar Tecau trei.

Echipa Romaniei va intalni, in Sala Sporturilor Transilvania din Sibiu, formatia Frantei, in primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis.

Tenismanul Victor Hanescu va juca, vineri, cu incepere de la ora 13.00, in primul meci al intalnirii, cu Richard Gasquet, iar in cel de-al doilea meci al zilei, Andrei Pavel va juca impotriva finalistului de la Australian Open, Jo-Wilfried Tsonga.

Partida de dublu va avea loc, sambata, de la ora 14.00, intre perechile Florin Mergea/Horia Tecau si Arnaud Clement/Michael Llodra.

Ultimele doua intalniri vor avea loc duminica, de la ora 13.00, dupa urmatorul program: Pavel - Gasquet si Hanescu - Tsonga.

Mediafax



Romania nu a mai castigat de 34 de ani in fata Frantei