Tenis

Reactiile marilor campioni Nadal si Federer dupa finala de la Londra

Cortina a cazut, duminica seara, peste sezonul 2010 al circuitului mondial profesionist, si nu se putea un final mai fericit decat avandu-i fata in fata pe teren pe primii doi jucatori ai lumii. Roger Federer s-a impus in fata lui Rafael Nadal, scor 6-3, 3-6, 6-1, obtinand a cincea victorie din cariera la Turneul Campionilor. Finalist in premiera, Nadal nu a rezistat decat un set platind tribut efortului depus in semifinala cu Andy Murray.
"Am incercat sa joc cel mai bun tenis al meu, dar Roger a fost mai bun decat mine", a spus Nadal dupa prima finala jucata si pierduta la Turneul Campionilor.

In pofida infrangerii din O2 Arena, pentru Nadal anul 2010 ramane unul de referinta, jucatorul iberic redevenind numarul unu mondial dupa ce a triumfat in trei turnee de Grand Slam si trei turnee Masters, realizand asa numit 'Slem al carierei'.

Pentru prima data spaniolul si-a trecut in palmares titlul la US Open, singurul de Grand Slam care-i lipsea din vitrina, dupa o finala cu Novak Djokovic.

Inceputul anului a fost insa tensionat pentru spaniol, acesta izbutind abia la Monte-Carlo sa castige primul titlu dupa o pauza de 11 luni.

"Cand petrecei 11 luni fara victorie si cand mai depasesti alte cateva momente dificile, realizezi cu adevarat cat este de greu sa castigi un turneu si sa fii competitiv in fiecare saptamana", a adaugat Nadal.

Liderul mondial a explicat si infrangerea suferita in fata lui Roger Federer: "Am pierdut pentru ca am jucat impotriva unui jucator perfect pe una dintre suprafetele lui favorite. A fost o finala grea pentru mine, desi am reusit sa castig un set".

Nadal a intrat in finala Turneului Campionilor dupa o semifinala epuizanta cu Andy Murray, cand a petrecut pe teren peste trei ore, in timp ce Federer il invinsese in penultimul act pe Djokovic in doar 79 de minute.

Lider mondial timp de 285 de saptamani, Federer l-a dominat pe Nadal cu primul serviciu, castigand 92 la suta din mingile puse in joc, pentru ca la capitolul puncte castigatoare diferenta sa fie de asemenea zdrobitoare in favoarea elvetianului: 32-11.

Pentru Federer victoria de duminica este a cincea din cariera la Turneul Campionilor, elvetianul pierzand o singura data, in 2005, cand s-a inclinat dupa cinci seturi dramatice in fata argentinianului David Nalbandian.

"In primul rand a trebuit sa-mi recapat increderea si singura modalitate prin care puteam sa o fac a fost sa castig meciuri. Dupa o prima parte a sezonului mai degraba modesta, cu problemele de la Halle si Wimbledon unde am pierdut jucand poate prea pasiv, am inceput sa-mi ridic nivelul jocului, simtindu-ma din ce in ce mai bine fizic si mental", a spus Federer.

Dupa turneul de la Wimbledon fostul lider mondial nu a pierdut decat patru meciuri, trecandu-si in palmares trei titluri in sala, la Stockholm, Basel si Londra.

Roger Federer a castigat Turneul Campionilor in trei orase diferite, la Houston, Shanghai si Londra, recordul la acest capitol fiind in continuare detinut de Ilie Nastase, care a triumfat in patru orase diferite, la Paris (1971), Barcelona (1972), Boston (1973) si Stockholm (1975).

Federer a devenit dupa victoria de duminica egalul lui Ivan Lendl si Pete Sampras, toti trei avand cate cinci victorii la activ, Nastase urmand cu patru reusite, pentru Boris Becker si John McEnroe sa triumfe doar de cate trei ori.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Reactiile marilor campioni Nadal si Federer dupa finala de la Londra