Tenis

Prezentarea editiei a 15-a a Open Romania. Wilander, invitat special pentru demonstrative

Cel mai important eveniment din peisajul tenisului autohton, Open Romania de la Bucuresti, isi va deschide in acest an portile pentru editia jubiliara cu numarul cincisprezece, ca si pana acum meciurile urmand sa se desfasoare pe terenurile complexului din Parcul cu Platani.
"Speram sa prindem si editia cu numarul douazeci. In acest an premiile puse in joc totalizeaza 370.000 de euro, Open Romania ramanand singurul eveniment al ATP in tara noastra. Tinem cu dintii de aceasta competitie chiar daca este criza si eforturile au fost mari pentru asigurarea sponsorilor", a declarat Bogdan Enoiu, organizatorul turneului.

Principalul favorit este spaniolul Albert Montanes, numarul 23 ATP, acesta revenind pentru a-si apara trofeul castigat in urma cu un an. Cu titluri in acest sezon la Stuttgart si Estoril, ambele pe zgura, Montanes se recomanda ca principal cap de serie la Open Romania.

Concurenta pentru iberic se anunta una pe masura talentului sau de 'zgurist', germanul Florian Mayer (46 ATP) sau argentinianul Juan Ignacio Chela (51 ATP) anuntandu-se la randul lor ca favoriti pentru o prezenta in fazele superioare ale competitiei.

Victor Hanescu ramane si in acest an principala speranta a publicului autohton la obtinerea mult doritului succes pe teren propriu. Aflat in acest moment pe pozitia a 54-a in ierarhia mondiala, 'Hane' incearca inca o data sa-si respecte statutul de favorit local si cel putin sa egaleze performanta din 2007, cand a ajuns in finala contra francezului Gilles Simon.

Despre Hanescu si locul sau de favorit in inimile iubitorilor tenisului din Romania a vorbit Bogdan Enoiu: "Cred ca lui Victor Hanescu ii va fi foarte greu sa joace acasa. A ajuns la un nivel foarte sus, dupa un inceput de an foarte bun. A avut parte de acel incident la Wimbledon, care este pana la urma de inteles pentru oricine. Hanescu este de altfel un om ireprosabil. Nu stiu daca va castiga turneul de la Bucuresti. Mai degraba trebuie sa castige meciurile din Cupa Davis".

Directorul turneului, Dumitru Haradau, a vorbit despre dificultatea organizarii unui astfel de eveniment si despre sprijinul minim pe care cluburile din Romania il ofera tenisului: "Cupa Davis a adus ceva modificari in program. Turneul de la Bucuresti este la concurenta cu cel de la Metz (Franta) si sa nu uitam ca reprezinta ultima sansa pentru jucatorii de zgura de a evolua pe suprafata favorita. Practic cu turneul de la Bucuresti se incheie sezonul pe zgura. Dupa noi urmeaza Beijing, care este pe hard, si restul turneelor pe suprafata rapida din finalul anului. Este foarte greu sa organizezi un turneu precum cel de la Bucuresti. Cluburile din Romania practic nu exista. In tara noastra nu exista o familie a cluburilor de tenis, asa cum intalnim in alte parti".

In ceea ce priveste invitatiile pentru editia din acest an, Bogdan Enoiu a dezvaluit doua nume dintre cele trei care vor fi acceptate pe tabloul principal. Astfel, jucatorii romani Adrian Ungur si Victor Crivoi au asigurata prezenta pe tabloul principal de simplu, al treilea jucator urmand a fi facut public in preziua tragerii la sorti a meciurilor din primul tur. Pentru acest ultim wild card sunt vizati Marius Copil (284 ATP), jucator care in 2009 a ajuns in optimile de finala, dupa o prestatie laudabila, si Victor Anagnastopol (508 ATP), jucator care a impresionat in turneele futures.

"Am incercat sa facem Romanian Tenis Series dupa modelul US Open Series, cu doua turnee, unul la Arad si altul la Brasov, culminand in final cu Openul de la Bucuresti", a mai spus Bogdan Enoiu, de a crea in Romania o legatura intre turneele profesioniste.

Organizatorul celui mai important eveniment sportiv din Romania a mai vorbit si despre posibilitatea ca Andrei Pavel sa se inscrie in turneul de dublu alaturi de Horia Tecau, dupa ce 'Cneazul' s-a retras oficial in 2009 din intrecerile de simplu. "Ne-am dori cu totii sa-l revedem pe Andrei din nou pe teren, dar cred ca va fi greu de convins in acest sens".

Asa cum au obisnuit publicul la ultimele editii, organizatorii au pregatit si pentru 2010 o surpriza, organizand doua meciuri demonstrative pe 22 si 23 septembrie.

Elementul de noutate pentru acest an este reprezentat de venirea la Bucuresti a suedezului Mats Wilander, fostul lider mondial din urma 22 ani urmand a face pereche in meciul demonstrativ de dublu cu Henri Leconte, fosta glorie a tenisului francez. De cealalta parte a fileului se vor afla maestrii spectacolului Ilie Nastase si Mansour Bahrami.

Cu sapte titluri de Mare Slem in palmares, Wilander va disputa un alt meci demonstrativ pe 23 septembrie, de aceasta data intalnirea fiind la simplu cu un adversar care nu a fost inca stabilit. Andrei Pavel, capitanul nejucator al echipei de Cupa Davis a Romaniei, are cele mai mari sanse de a evolua impotriva suedezului de 46 ani.

Meciurile demonstrative din 22 si 23 septembrie vor incepe la ora 20, iar pentru acestea organizatorii vor scoate la vanzare bilete speciale cu preturi de 30 RON.

Preturile biletelor pentru meciurile din cadrul turneului profesionist sunt urmatoarele:

10 RON de luni pana miercuri, cu mentiunea ca 1000 de elevi, studenti si pensionari au intrarea gratuita (ora 12:00);

20 RON pentru ziua de joi (12:00);

30 RON pentru ziua de vineri a sferturilor de finala (11:00);

40 RON pentru semifinalele programate sambata (14:00);

50 RON pentru finala de duminica (15:00).

Incasarile din vanzarea tuturor tichetelor de acces vor fi donate pentru construirea unui nou spital de copii in Bucuresti.

Turneul de la Bucuresti debuteaza oficial pe 18 septembrie, cu meciurile de calificare si tragerea la sorti a tablourilor principlae de concurs, primul tur fiind programat pe 20 septembrie. Finala se va juca pe 26 septembrie, invingatorul urmand a fi recompensat cu 66.580 de euro si 250 de puncte in clasamentul mondial.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Prezentarea editiei a 15-a a Open Romania. Wilander, invitat special pentru demonstrative