Tenis

Nadal si-a asigurat prezenta la finala ATP World Tour

La 24 ani si patru zile, jucatorul spaniol Rafael Nadal a revenit pe cea mai inalta pozitie a ierarhiei mondiale, dupa ce castigat al cincilea sau titlu pe zgura de la Roland Garros, asigurandu-si calificarea pentru finala ATP World Tour de la Londra.
Nadal este doar al doilea jucator din istorie care a castigat de cel putin cinci ori la Roland Garros, lider in aceasta ierarhie fiind suedezul Bjorn Borg, care a triumfat de sase ori.

Cu un total de 8700 puncte, Nadal l-a devansat de pe prima pozitie mondiala pe elvetianul Roger Federer, care a esuat in tentativa de a-si apara titlul castigat in 2009 la Roland Garros.

Nadal revine astfel pe primul loc in ierarhia ATP dupa 22 iunie 2009, data cand a pierdut sefia in fata lui Federer, ca urmare a neparticiparii la ultima editie a Grand Slam-ului de la Wimbledon.

"Este o victorie speciala pentru mine, cred ca una dintre cele mai importante din cariera. Anul 2009 a fost unul dificil pentru mine si am muncit mult pentru a reveni in top. In finala am fost pregatit sa joc cu calm si sa incerc cel mai bun tenis al meu. Am reusit si a fost o zi speciala pentru mine", a spus Nadal dupa victoria de la Paris.

Cu acest nou titlu, Nadal a ajuns la cota sapte turnee de Mare Slem castigate in cariera, cinci dintre acestea fiind la Roland Garros, unul la Wimbledon si un altul la Openul Australiei.

In drumul spre succesul din acest an de la Roland Garros, campionul iberic nu a cedat niciun set, performanta reusita de asemenea in 2008. In era Open a tenisului, doar doi jucatori au mai castigat la Paris fara set pierdut: Ilie Nastase in 1973 si Bjorn Borg in doua randuri, in 1978 si 1980.

Succesul de la Paris face ca Nadal sa fie primul jucator care isi asigura prezenta la finala ATP World Tour de la O2 Arena (Londra).

Pentru iberic succesul de la Roland Garros este deja istorie, pregatirea pentru Wimbledon incepand cu turneul de la Queen's pe care l-a castigat in 2008 si unde este este principal favorit la editia din acest an.

Pe tabloul se vor mai afla de asemenea Novak Djokovic (finalist in 2008), Andy Murray (campionul din 2009) sau Andy Roddick (de patru ori invingator, in 2003, 2004, 2005 si 2007).

Roger Federer va fi prezent in aceasta saptamana la Halle (Germania), unde este cap de serie numarul unu la turneul pe care l-a castigat de cinci ori intre 2003 si 2008.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Nadal si-a asigurat prezenta la finala ATP World Tour