Turul Spaniei

Cavendish, primul tricou rosu din Vuelta

Ciclistul britanic Mark Cavendish este primul lider al Turului Spaniei, dupa desfasurarea contratimpului pe echipe de la Sevilla.
In lungime de 13 kilometri, etapa contracronometru a fost castigata, sambata seara, de echipa HTC-Columbia, care a acoperit distanta in 14 minute si 6 secunde.

Cavendish, rutierul cu 15 victorii la activ in Marea Bucla, a fost omul potrivit la locul potrivit, imbracand la finalul mansei tricoul rosu, noua tunica pentru liderul Turului Spaniei.

Tricoul rosu a mai fost folosit in Vuelta o sigura data, in 1945, organizatorii revenind la aceasta culoare cu ocazia acestei editii cu numarul 75, dupa ce timp de mai bine de un deceniu portocaliul a fost simbolului marelui tur iberic.

La zece secunde in spatele Columbiei a terminat echipa italiana Liquigas, cu Daniele Bennati, Roman Kreuziger si Vincenzo Nibali printre protagonisti, in timp ce podiumul a fost completat de Cervelo, echipa lui Carlos Sastre si Thor Hushovd terminand cu o intarziere de 13 secunde.

Cu fratii Frank si Andy Schleck pentru ultimul mare tur in componenta Saxo Bank, echipa danezului Bjarne Riis a fost a patra, la 14 secunde, cu trei secunde in fata americanilor de la Garmin, mari favoriti la castigarea etapei.

Duminica este programata prima etapa in linie din actuala editie a Turului Spaniei, cei 198 de ciclisti aflati in cursa avand de parcurs 173,7 kilometri intre Alcala de Guadaira, o suburbie a Sevillei, si Marbella, importanta localitate turistica aflata la malul Mediteranei. Ultima data cand Turul Spaniei a ajuns la Marbella a fost in 1996, victoria revenindu-i italianului Fabio Baldato.

Doua sprinturi intermediare sunt programate pe traseu si o catarare de categoria a 3-a, Alto de Pruna (km 73), in lungime de 5.6 kilometri si o panta medie de 5.1%.

Finalul este plat absolut, astfel ca sprinterii plutonului pot bifa un prim duel la mare viteza. Mark Cavendish, Alessandro Petacchi, Thor Hushovd, Tyler Farrar, Oscar Freire sau Daniele Bennati sunt principalii favoriti la victoria de etapa.

Onlinesport


Cavendish, primul tricou rosu din Vuelta