Turul Spaniei

Bettini, la a doua victorie in Vuelta

Rutierul italian Paolo Bettini si-a trecut in cont a doua victorie de etapa in actuala editie a Turului Spaniei, impunandu-se, joi, in etapa a 12-a, desfasurata intre localitatile Burgos si Suances pe distanta a 186 kilometri.

Dublul campion mondial a sprintat decisiv in ultima parte a mansei, profitand de profilul in urcare, fiind inregistrat la sosire cu timpul de 4 ore, 42 de minute si 41 de secunde. Pentru Bettini aceasta a fost a doua victorie in actualul Tur al Spaniei, dupa cea obtinuta la Toledo in etapa a 6-a.

In urma ciclistului de la Quick Step s-au clasat la o secunda alti trei italieni, Davide Rebellin (Gerolstainer), Damiano Cunego si Alessandro Ballan (ambii de la Lampre).

Topul cinci a fost completat de spaniolul Alberto Contador (Astana), acesta reusind sa castige trei secunde in raport cu liderul cursei Egoi Martinez (Euskaltel), sosit al saselea, la patru secunde in spatele lui Bettini.

Etapa a 12-a din La Vuelta a purtat caravana ciclista pe un traseu in lungime de 186 de kilometri, cu startul la Burgos si sosirea la Suances, localitate aflata la tarmul Oceanului Atlantic.

Pe o vreme ploaiasa si cu putine grade in termometru, trei ciclist s-au desprins la kilometrul opt, Sebastien Hinault (Credit Agricole), Sandy Casar (Francaise des Jeux) si Manuel Quinziato (Liquigas) incercand sa surprinda plutonul.

Avansul maxim al celor trei evadati nu a depasit 4'18", actiunea lor fiind anihilata in ultima parte a cursei, cand echipele interesate de sprintul final au preluat initiativa in fruntea mansei.

Unul dintre favoritii la victoria finala inaintea cursei, Alejandro Valverde, a pierdut nu mai putin de trei minute si 23 de secunde, luandu-si practic adio de la castigarea in premiera a Turului Spaniei.

Vineri este programata a doua zi de pauza in actuala editie a Turului Spaniei, ciclistii urmand a reveni pe sosea sambata, cand este programata teribila etapa cu final in catarare pe Alto de Angliru.

Ultima data cand ciclistii au ajuns pe abrupta ascensiune din vestul Spaniei a fost in urma cu sase ani, castigatorul de atunci David Millar oprindu-se cu jumatate de metru inaintea liniei de sosire, protestand astfel pentru duritatea pantei.

Clasamentul general dupa etapa a 12-a:

1. Egoi Martinez (SPA) 45:48:33

2. Levi Leipheimer (SUA) 11 sec.

3. Alberto Contador (SPA) 29

4. Carlos Sastre (SPA) 1:38

5. Ezequiel Mosquera (SPA) 2:10

6. Igor Anton (SPA) 2:23

7. Robert Gesink (OLA) 3:22

8. Davide Rebellin (ITA) 3:40

9. Marzio Bruseghin (ITA) 4:09

10. Joaquin Rodriguez (ITA) 4:10

Onlinesport: Dumitru Stircu



Bettini, la a doua victorie in Vuelta