Turul Spaniei

Leipheimer, noul lider al Turului Spaniei

Ciclistul american Levi Leipheimer a castigat, miercuri, etapa a 5-a a Turului Spaniei, preluand tricoul auriu de lider al clasamentului general la capatul celor 42.5 kilometri de efort solitar programati la Ciudad Real.

Cronometrat cu timpul de 50 de minute si 57 de secunde, Leipheimer l-a devansat cu doar 12 secunde pe francezul Sylvain Chavanel (Cofidis), podiumul mansei fiind completat de italianul Manuel Quinziato (Liquigas), acesta fiind inregistrat cu o intarziere de 33 de secunde.

Medaliat cu bronz la Beijing, rutierul de la Astana a imbracat la finalul etapei tricoul auriu de lider al intrecerii iberice pentru doar doua secunde in fata francezului Chavanel. Clasat al cincilea in etapa, Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) a urcat pe trei la general, in timp ce Carlos Sastre (CSC) ocupa dupa cinci etape locul sapte, la un minut si 27 de secunde in spatele noului lider.

Italianul Daniele Bennati (Liquigas), lider pentru doua zile, a incheiat etapa de la Ciudad Real cu al 50-lea timp, pierzand nu mai putin de doua minute si 55 de secunde, coborand astfel pe locul opt la general, cu o intarziere de un minut si 38 de secunde.

A 63-a editie a Turului Spaniei continua, joi, cu etapa a 6-a, programata intre localitatile Ciudad Real si Toledo, ciclistii avand de parcurs un total de 150.1 kilometri. Co singura catarare in program, Puerto de Marjaliza (categoria 3), mansa reprezinta ultima oportunitate pentru sprinteri de a-si disputa finalul, desi profilul ultimului kilometru este in usoara catarare.

Clasamentul general dupa etapa a 5-a:

1 Levi Leipheimer (SUA) Astana                  14.16.11
2 Sylvain Chavanel (Fra) Cofidis                    0.02
3 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne         0.30
4 Tom Boonen (Bel) Quick Step                       0.32
5 Alberto Contador (Spa) Astana                     0.47
6 Jurgen Van Goolen (Bel) Team CSC - Saxo Bank      1.26
7 Carlos Sastre (Spa) Team CSC - Saxo Bank          1.27
8 Daniele Bennati (Ita) Liquigas                    1.38
9 Dominique Cornu (Bel) Silence - Lotto             1.48
10 Juan Antonio Flecha(Spa) Rabobank                1.51

Onlinesport: Dumitru Stircu



Leipheimer, noul lider al Turului Spaniei