Alte Sporturi

Visul american devenit realitate. Sportivi cu origini romanesti au devenit staruri peste ocean

Lou Groza, Alex Groza, Dominique Moceanu, Ernie Grunfeld, Corina Morariu, Johhny Weissmuller, Stephen Negoesco. Nu este o simpla însiruire de nume cunoscute sau necunoscute. Sunt sportivi care îsi au origini în România, dar care au devenit legende în Statele Unite ale Americii, dupa cum informeaza cotidianul Puterea.

Povestea ia nstere la începutul secolului trecut, atunci când migratia spre Lumea Noua a explodat pur si simplu, SUA dublându-si populatia în mai putin de 20 de ani. Din cele peste 310 milioane de locuitori din prezent, peste un milion sunt români, iar multi altii îsi amintesc de stramosii sositi din tara noastra pentru a trai “American dream”. Unii au si reusit. Toata lumea a auzit de Johnny Weissmuller pentru rolul din Tarzan. Nascut în 1904 într-un cartier al Timisoarei, dintr-o mama lucratoare la Fabrica de Tutun si un tata simplu muncitor. Patru ani mai târziu a emigrat cu familia peste Ocean si a devenit înotator profesionist. În anii ‘20 era un fel de Michael Phelps al zilelor noastre, cu nu mai putin de cinci medalii de aur cucerite pentru SUA la Jocurile Olimpice. Totul cu un pasaport fals, deoarece nu avea înca cetatenie americana. Târziu s-a aflat trecutul românesc al lui Tarzan, vedeta Americii din perioada interbelica.

Legendarii frati Groza

Familia Groza, formata din Ion si Maria, a ajuns în tara tuturor posibilitatilor la început de secol 20 emigrând dintr-o Transilvanie dominata de conflicte interetnice. Acestia au avut patru baieti, dintre care doi sportivi de mare performanta. Lou s-a nascut pe 25 aprilie 1924 si la cei 190 cm era cel mai mic de înaltime, iar doi ani mai târziu a aparut pe lume si Alex. Imediat dupa al Doilea Razboi Mondial, cei doi au facut cariera, Lou în fotbalul american, iar Alex în baschet. Poreclit si “Deget”, primul s-a legitimat la Cleveland Browns, acolo unde a scris istorie timp de aproape doua decenii. A câstigat de patru ori NFL, a fost declarat jucatorul anului 1954, iar din 1974 face parte din Hall of Fame. Tricoul cu numarul 76 purtat la Browns a fost retras si ocupa un loc de cinste în topul celor mai buni 100 de jucatori din istorie. Anual, începând din 1992, un premiu important îi poarta numele, la fel ca si un bulevard al unui orasel din Ohio. A murit în anul 2000.

Alex a fost capitanul si centrul celebrului “Fabulous Five” la Colegiul Kentucky, în anul 1948 a fost câstigator al aurului Olimpic cu SUA la Londra, iar între 1949 si 1951 a jucat în NBA pentru Indianapolis Olympians. În ambele sezoane a facut parte din echipa anului. A ramas în analele baschetului, fiind pe locul 4 all-time în topul procentajului de reusite pe meci, cu o medie de 22,5. În plina glorie, cariera lui Alex a fost curmata de un scandal imens. Împreuna cu un alt coleg a recunoscut ca a trucat meciuri când juca în Colegiu si a fost suspendat pe viata din NBA. S-a stins din viata în 1995, la vârsta de 68 de ani, înca mâhnit pentru greselile comise în Kentucky.

Tatal - sef în NBA, fiul - în nationala României

Ernie Grunfeld s-a nascut în 1955, la Satu Mare, iar noua ani mai târziu a parasit România împreuna cu familia sa. Datorita fizicului impresionant a fost remarcat rapid si în 1977 a fost draftat în NBA la Milwaukee Bucks, asta dupa ce cu un an înainte a câstigat aurul olimpic cu nationala Statelor Unite. A evoluat timp de 9 ani în baschetul american nord-profesionist si are un total de 5.124 de puncte marcate. Dupa retragere, a ocupat functii de conducere la New York Knicks si Bucks, iar din 2003 este manager general la Washinghton Wizards, echipa la care a evoluat în trecut si Ghita Muresan. Fiul sau, Dan, acum în vârsta de 26 de ani, încearca sa-i calce pe urme si în urma cu doi ani a fost legitimat la NY Knicks. De anul trecut evolueaza si pentru reprezentativa tarii noastre. Interesant ca Ernie Grunfeld nu este singurul american de origine româna care s-a aflat la sefia unui club. Patronul lui Miami Heat, Micky Arison, care are o avere estimata la 6 miliarde de dolari, a dezvaluit ca strabunicii sai au emigrat din România la finele secolului 19. Un alte nume este cel al lui Martin Bud Seretean (nascut 1924 – decedat 2007). A fost om de afaceri, dar s-a implicat activ si în sporturile americane, fiind în conducerea gruparii de baschet Atlanta Hawks si a echipei de baseball Atlanta Braves. Cu mama sosita din România înainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial, William Holzman a fost inclus în Hall of Fame în 1985 si în 1996 a facut parte din top 10 cei mai buni antrenori din istoria NBA. Are nu mai putin de 18 ani ca antrenor în prima liga.

În Hall of Fame si la baseball

Nascut din parinti evrei care au emigrat din tara noastra, Hank Greenberg a fost un adevarat star al perioadei interbelice în baseball. A facut cariera la Detroit Tigers si s-a retras în 1947 la Pittsburg Pirates. Declarat de doua ori MVP-ul sezonului, a mai facut de 5 ori parte din echipa sezonului si a cucerit doua titluri de campion. Tricoul sau cu numarul 5 de la Tigers a fost retras în 1983, iar în 1956 a fost inclus în Hall of Fame. În baseball au mai aparut între timp si alti jucatori cu legaturi de rudenie în România. Cu tata român si mama poloneza, Hary Feldman (nascut 1919) a jucat în MLB la Giants, iar dupa Razboi a trecut în Liga Mexicana. Parintii lui Ron Blomberg, fost hitter la Yankess si Sox, erau evrei, însa au ajuns în SUA din România. Aruncatorul Jeff Bajenaru, fost la White Sox (2004-2005) si Diamondbacks (2006), are parintii români, la fel si Charley Stanciu, aruncatorul de la Yankees în anii ‘40. De altfel, directorul executiv al MLB, Bud Selig, are origini în tara noastra, tatal sau plecând de aici la începutul anilor ’20.

Avem reprezentanti în NFL

În prezent, tara noastra se poate mândri cu faptul ca are doi jucatori cu origini române. Eric Ghiaciuc îsi are origini în Moldova si are o cariera bogata în prima liga de fotbal american, evoluând la Bengals, City Chifes, Chargers, Browns, Tuskers, Patriots, iar acum la Miami Dolphins. Draftat în primavara în NFL, la New England Patriots, Zoltan Mesko s-a nascut în 1986 la Timisoara si a ajuns în SUA la mijlocul anilor ’90. Înca mai vorbeste limba româna. “Nu am uitat, dar am probleme cu exprimarea. Nu prea am mai folosit româna”, a explicat acesta, considerat unul dintre cei mai buni punteri din campionatul Colegiilor. Si familia Nicolae si Persida Paulescu are cu ce sa se mândreasca. Fiul lor, Sam (26 de ani), a jucat pâna anul acesta în NFL, la echipe precum Dallas Cowboys si Washington Redskins. Desi nu a trait niciodata aici, parintii au avut grija ca Sam sa nu-si uite originile si pâna sa învete engleza, deja dialoga în limba româna. Primul român din istoria NFL a fost însa George Gross, nascut în 1941, în localitatea mureseana Uila. Fundasul a fost draftat la mijlocul anilor ’60 de St Louis Cardinals si a mai jucat ulterior, vreme de patru ani, la San Diego Chargers. Mama fostului patron de la Philadelphia Eagles, Norman Braman, era românca, emigrata la început de secol 20.

Bela Karoly, parintele gimnasticii americane

Românii îsi mai aduc aminte de clujeanul Bela Karoly doar prin prisma faptului ca a fost antrenorul Nadiei Comaneci la Olimpiada din 1976. Împreuna cu sotia sa, Martha, dupa ce au predat sportul la mai multe scoli din Valea Jiului, au preluat lotul national, pe care l-au condus pâna în 1981, când au emigrat în SUA. A fost antrenor oficial la lotului american feminin pâna în 1996, însa consoarta sa a continuat pâna de curând. Pâna la venirea sotilor Karoly, SUA cu greu putea spera sa învinga România, China sau Rusia la gimnastica, lucrurile schimbându-se ulterior. A pregatit în total nu mai putin de 9 campioane olimpice. Sub bagheta lui au cucerit medalii pentru SUA la Jocurile Olimpice, Betty Okino (bronz Barcelona) si Dominique Moceanu (bronz Atlanta). Prima e o mulatra a carei mama, Aurelia, era o conationala casatorita cu un ugandez, iar parintii celei de-a doua emigrasera din România. În 1997, Bela Karoly a fost inclus în Hall of Fame-ul Gimnasticii.

Corina Morariu, lider mondial WTA

Nepoata a celebrului chirurg Radu Deac, Corina Morariu (32 de ani) a început tenisul înca de mica în Michigan, acolo unde parintii ei au fugit în 1970 împreuna cu fratele ei mai mare. În 1994 a intrat în circuitul profesionist, iar în 2000, la doar 22 de ani, a devenit numarul 1 mondial în proba de dublu. În plina ascensiune profesionala, a fost nevoita sa renunte rapid la tenisul de performanta dupa ce a fost diagnosticata cu leucemie. S-a vindecat, iar în urma cu câteva luni a scris si o carte, în care îsi povesteste viata: “Traind prin racheta”.

I-am ajutat si în fotbalul european

Stephen Negoesco a vazut lumina zilei în SUA, dar a venit în patria parintilor sai pentru scurt timp, evoluând în campionatul national. S-a apucat de antrenorat peste Ocean, iar în 1962 a fost declarat tehnicianul anului de Federatia din SUA. A câstigat patru titluri de campion, intrând de la începutul deceniului si în Hall of Fame. Un stadion din San Francisco îi poarta numele. Alti sportivi care apar în istoria fotbalului din SUA sunt cele ale lui Gil Merderescu, fost coechipier cu Pele în 1975 la NY Cosmos, Karol Rotner sau Erhardt Kapp, toti fiind nascuti în tara noastra.

Sursa: Puterea


Visul american devenit realitate. Sportivi cu origini romanesti au devenit staruri peste ocean