Alte Sporturi

Dezvaluire: Dopaj la scara industriala in Germania Democrata

Un fost responsabil al miscarii sportive din Republica Democrata Germana, Thomas Kohler, recunoaste în autobiografia sa, care va aparea joi, ca sportivi minori, în special înotatori, au primit produse dopante de la antrenorii lor în anii '70.
"Introducerea sportivilor în cadrul operatiunilor de dopaj începând de la 16 ani, însemna ca acestia au atins maturitatea biologica. Dopajul era rezervat unor anumiti sportivi, care, în cea mai mare parte, erau majori, însa au existat si exceptii, mai ales în natatie, un sport unde esti performant cât timp esti tânar si pentru care alegeam sportivi care aveau în spate mai multi ani de antrenamente intensive", a precizat Thomas Kohler în cartea sa, intitulata "Cele doua fete ale medaliei".

Campion olimpic la canotaj, în 1968, sub culorile RDG, Kohler, acum în vârsta de 70 de ani, este primul responsabil din sport care face o astfel de marturisire, la 20 de ani de la unificare.

Thomas Kohler explica, de asemenea, ca recurgerea la dopajul sistematic în sportul la nivel înalt în Germania de Est era "singura solutie pentru RDG de a sustine comparatia la nivel international".

"Distribuirea de medicamente (având ca scop dopajul) se petrecea sub supravegherea stricta a corpului medical. În RDG nu existau grave probleme de sanatate sau decese, asa cum s-a întâmplat în alte tari", a mai scris Kohler.

Statul est-german a pus la punct în anii '70 un program de dopaj sistematic gratie unui medicament, Oral Turinabol, un steroid anabolizant care a permis sportivilor din RDG sa domine discipline precum natatia, atletismul sau ciclismul pe pista.

Mediafax


Dezvaluire: Dopaj la scara industriala in Germania Democrata