Formula 1

FIA a anuntat ca Marele Premiu al Bahrainului va avea loc

Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului va avea loc, la 22 aprilie, a anuntat, vineri dimineata, Federatia Internationala de Automobilism (FIA), dupa mai multe saptamâni de controverse privind situatia politica din zona.
"Bazându-se pe informatiile pe care le are la dispozitie în prezent, FIA este convinsa ca exista toate masurile de securitate necesare pentru ca în Bahrain sa aiba loc o etapa a Campionatului Mondial de Formula 1", se arata într-un comunicat al FIA.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat joi, la New York, preocupat de "folosirea excesiva a fortei împotriva manifestantilor" din Bahrain.

Administratorul drepturilor comerciale din F1, Bernie Ecclestone, a declarat, la Shanghai, unde are loc în acest week-end Marele Premiu al Chinei, ca este "200 la suta sigur" ca GP-ul Bahrainului se va desfasura la 22 aprilie. "Toata lumea este multumita si toate echipele vor fi acolo (n.r. - în Bahrain). Este o «problema» care a fost discutata de media, care nu are idee ce se întâmpla. Cursa este în calendar de mult timp. Oamenii de acoo stiu ce fac, ne informeaza în mod regulat. Dar nu se întâmpla nimic, totul este calm si linistit", a spus Ecclestone dupa o reuniune cu oficialii celor 12 echipe din Formula 1, care îsi exprimasera îngrijorarea în legatura cu Marele Premiu de la 22 aprilie.

Sute de civili sunniti au atacat marti seara, conform unor martori si opozitiei, locuitorii unor localitati siite din Bahrain. Sapte politisti au fost raniti, luni seara, de explozia unei bombe artizanale în orasul siit Akr.

"Ceea ce Formula 1 face este sa puna Bahrainul pe harta. Sunt multumit si pozitia noastra este clara: noi nu intervenim în politica tarilor în care mergem", a adaugat Ecclestone.

Asociatia Echipelor de Formula 1 (FOTA) a anuntase, miercuri, într-un comunicat, ca nu este în masura sa anuleze Marele Premiu al Bahrainului si ca numai FIA poate hotarî ca Grand Prix-ul de la Shakir sa nu se desfasoare, încercând sa foteze astfel federatia sa ia o decizie.

Echipa Lotus-Renault i-a criticat, marti, pe organizatorii MP de la Sakhir ca s-au folosit de unele comentarii ale echipei în comunicatele lor de presa pentru sustinerea evenimentului. Oficiali ai Lotus au vizitat Bahrainul pentru a întocmi un dosar privind securitatea în regiune, ce a fost remis tuturor team-urilor din F1, iar comentarii din acest document au fost facute publice de organizatori.

Oficialii echipelor de Formula 1 privesc cu îngrijorare participarea lor la cursa din Bahrain, tara confruntata cu tulburari sociale si politice, si ar fi dorit ca Marele Premiu al regatului din Orientul Mijlociu sa fie amânat sau chiar anulat de FIA.

Anul trecut, Marele Premiu al Bahrainului era prima etapa a Campionatului Mondial de Formula 1, dar a fost amânat pentru luna octombrie, în urma problemelor politice din aceasta tara. Din cauza faptului ca situatia nu s-a îmbunatatit, FIA si organizatorii Grand Prix-ului au decis anularea cursei.

Marele Premiu de la Sakhir a fost reintrodus în calendarul pe 2012 al Campionatului Mondial de Formula 1, fiind programat la 22 aprilie (etapa a patra).

În conditiile în care tulburarile sociale continua din cauza crizei politice, mai multe organzatii pentru apararea drepturilor omului au cerut echipelor sa boicoteze cursa de la Sakhir, însa oficialii team-urilor au lasat la latitudinea FIA luarea unei decizii în acest sens.

Mediafax


FIA a anuntat ca Marele Premiu al Bahrainului va avea loc