Formula 1

"Teoria conspiratiei" umbreste victoria lui Webber la Interlagos

Ultima etapa a sezonului de F1 a aruncat o umbra asupra stralucitoarei evolutii a echipei Red Bull si a lui Sebastian Vettel în 2011, acestia fiind acuzati ca rocada facuta de german cu coechipierul sau Mark Webber în turul 30 a fost una regizata, care sa-i faciliteze australianului victoria la Interlagos.
Vettel a plecat din pole-position, duminica, la Interlagos si s-a distantat imediat de ceilalti concurenti, lasând impresia ca va face din nou o cursa solitara catre victorie. Însa în turul 14, mecanicii echipei i-au comunicat germanului ca monopostul sau are o problema la cutia de viteze si i-au recomandat sa scurteze perioadele parcurse în treapta a doua. În turul 26, lui Vettel i s-a spus ca defectiunea cutiei s-a agravat si ca, pe lânga treapa a doua de viteza, este afectata treapta a treia. Patru tururi mai târziu, campionul mondial a cedat prima pozitie în cursa coechipierului sau Webber, iar australianul a câstigat pentru prima data în acest an un Mare Premiu.

Webber avea nevoie de o victorie pentru a spera la titlul de vicecampion mondial, dar faptul ca Jenson Button a terminat pe locul 3, nu i-a facilitat australianului decât ocuparea ultimei trepte a podiumului clasamentului general al pilotilor, dupa driver-ul de la McLaren-Mercedes.

În ciuda defectiunii survenite la cutia de viteze, Vettel a terminat ultima cursa din acest sezon pe locul secund. Suspiciunile au aparut când dublul campion mondial continua sa stabileasca din pozitia a doua timpi foarte buni pe turul de circuit, iar Fernando Alonso si ulterior Jenson Button nu se puteau apropia amenintator de el. Mai mult, Lewis Hamilton a primit un mesaj similar de la inginerii McLaren-Mercedes în turul 38 si dupa zece tururi cutia de viteze de pe monopostul sau a cedat, fortându-l pe britanic sa abandoneze.

Presa internationala a scris ca problema cutiei de viteze a fost de fapt un ordin de echipa deghizat, pentru ca Webber sa câstige la Interlagos. "Victorie donata" sau "comedie" au fost câteva dintre caracterizarile regasite în comentariile facute pe acest subiect. Nici rivalii celor de la Red Bull nu prea cred ca defectiunea monopostului germanului a fost una reala.

"Cei de la Red Bull se pricep foarte bine sa faca fata problemelor", a declarat cu ironie Stefano Domenicalli, managerul Ferrari.

Red Bull a respins cu vehementa acuzatiile. "Cine a ascultat conversatiile inginerilor de cursa sau s-a uitat în garajul nostru la activitatea intensa desfasurata ar fi constatat ca problema a fost adevarata. Bineînteles ca vor fi întotdeauna unii care sa aiba propriile lor teorii, dar cu siguranta a fost o problema si este dincolo de puterea mea de întelegere cum acea cutie de viteze a functionat pâna la finalul cursei. Defectiunea a aparut în turul 5 si nu credeam ca va putea rezista mai mult de jumatatea cursei. Din fericire cutia a functionat, iar Mark a fost un câstigator meritos. El a fost rapid tot weekendul si odata ce a trecut la conducere a fost de neoprit", a declarat managerul Red Bull, Christian Horner.

Vettel s-a comparat cu Ayrton Senna, care a câstigat în 1991 tot la Interlagos dupa ce a pierdut treptat majoritatea treptelor de viteza, fiind fortat sa negocieze unele viraje cu treapta a sasea. Germanul a tinut de asemenea sa dezminta acuzatiile, precizând ca defectiunea cutiei de viteze i-a facut cursa extrem de grea: "Am fost nevoit sa folosesc treptele de viteza superioare peste tot si atunci mi-a venit în minte comparatia cu Senna. Am fost nevoit sa încetinesc si sa scurtez schimbarea vitezelor. Am terminat cursa fara treapta a doua".

Campionatul Mondial de Formula 1, editia 2011, s-a încheiat, duminica, odata cu Marele Premiu al Braziliei, Red Bull si Sebastian Vettel devenind cu mult timp înaintea încheierii sezonului câstigatorii titlurilor puse în joc. Cu toate acestea, team-ul austriac este din nou banuit de conspiratie, dar nu este foarte clar de ce ar fi optat oficialii Red Bull sa joace acest teatru, dupa ce ordinele de echipa au fost declarate regulamentare începând cu sezonul recent încheiat.

Mediafax


"Teoria conspiratiei" umbreste victoria lui Webber la Interlagos