Formula 1

Vettel, prima pozitie in calificarile din Belgia

Campionul mondial Sebastian Vettel a obtinut inca o data cel mai bun timp in calificarile unui Mare Premiu, demonstrand pe circuitul belgian de la Spa-Francorchamps ca nici macar pauza de vara nu l-a scos din ritmul optim.
Pilotul echipei Red Bull-Renault a oprit cronometrul la 1:48.298 si i-a smuls in ultimul moment pole positionul britanicului Lewis Hamilton care, cu eforturi aproape disperate, reusise anterior un 1:48.730.

Batalia celor doi a fost arbitrata de australianul Mark Webber, cel care si-a prelungit chiar in aceste zile contractul cu Red Bull pentru inca un sezon. Pilotul de la Antipozi s-a clasat pe trei, cu 1:49.376, dupa ce a parut la un moment dat ca poate realiza surpriza.

Aceasta a venit din partea spaniolului Jaime Alguersuari de la Scuderia Toro Rosso, care va pleca in cursa de duminica din pozitia a sasea, avand un timp mai bun decat dublul campion mondial Fernando Alonso.

Pilotul de la Ferrari a avut parte de o sesiune finala de calificari nefericita si nu a reusit sa urce mai sus de locul al optulea si 1:51.251.

Onoarea calutului cabrat a fost salvata de Felipe Massa, care a incheiat pe patru in fata germanului Nico Rosberg (Mercedes).

Aflat la prima cursa alaturi de Renault, dupa ce a fost uns ca pilot principal in locul lui Nick Heidfeld, brazilianul Bruno Senna a reusit o sesiune remarcabila si la final s-a clasat pe locul sapte, de departe cel mai bun rezultat al sau in calificarile unui Mare Premiu.

Topul zece a fost completat de Sergio Perez (Sauber) si Vitaly Petrov (Renault).

Surprizele neplacute ale calificarilor de la Spa-Francorchamps s-au numit, in ordinea desfasurarii evenimentelor, Michael Schumacher (Mercedes) si Jenson Button (McLaren).

Septuplul campion mondial, care in acest weekend aniverseaza doua decenii de la debutul in Formula 1, a parasit sesiunea dupa doar cateva minute, fara a fi inregistrat cu un timp oficial.

O roata a monopostului Mercedes s-a desprins intr-o zona de acceleratie si Schumacher a fost aruncat cu spatele masinii in zidul de protectie lateral. Pilotul german a fost nevoit sa abandoneze prematur, astfel ca duminica va porni din ultima pozitie a grilei de start.

Desi a dominat primele 20 de minute cronometrate, fiind inregistrat cu cel mai bun timp, britanicul Jenson Button a ratat lamentabil prezenta in ultima parte a calificarilor.

Cronometrat in 2:05.150, Button a incheiat in pozitia a 13-a, astfel ca fostul campion mondial trebuie sa gandeasca peste noapte o noua strategie maiastra pentru a se implica in lupta pentru victorie.

Cursa de la Spa-Francorchamps va fi in direct pe Onlinesport.ro, duminica, de la ora 15:00

Onlinesport: Dumitru Stircu


Vettel, prima pozitie in calificarile din Belgia