Formula 1

Button castiga pe Hungaroring la a 200-a cursa din cariera

Aniversare fericita pentru pilotul britanic Jenson Button, care a triumfat, duminica, in Marele Premiu al Ungariei, la al 200-lea sau start in Formula 1. Cursa a fost LIVE pe Onlinesport.ro tur cu tur.
Campionul mondial din 2009 a speculat ideal conditiile schimbatoare de cursa si s-a impus la finalul celor 70 de tururi programate cu un avans de 3.5 secunde in fata germanului Sebastian Vettel, pilotul care a pornit din prima pozitie a grilei de start.

Podiumul din Ungaria a fost completat de spaniolul Fernando Alonso, care nu s-a implicat niciun moment in batalia de la varf.

Echipierul de la Ferrari a profitat de strategia gresita adoptata de Lewis Hamilton in ultima parte a cursei si astfel a prins nesperat un loc pe podium.

Cu sase opriri la boxe, Hamilton a incheiat in cele din urma pe locul patru o cursa pe care la un moment dat a avut-o in buzunar.

Britanicul a comis mai intai o eroare intorcand pe circuit intr-o zona nepermisa, greseala pentru care a fost penalizat cu un drive through, pentru ca ulterior sa aleaga pneurile intermediare mizand pe revenirea ploii in finalul cursei.

Aflat pentru a opta oara in acest sezon in pole position, campionul mondial Vettel si-a aparat prima pozitie la start in conditiile unei piste alunecoase.

Hamilton si Button s-au lansat in urmarirea numarului unu de la Red Bull-Renault, in timp ce in spatele celor trei ambele monoposturi Mercedes le-au luat fata masinilor rosii de la Ferrari.

Dupa doar doua tururi Hamilton era deja in trena lui Vettel si punea presiune pe german, presiune care in cele din urma a dat rezultate.

Vettel a gresit in virajul cu numarul trei al turului cinci si astfel Hamilton a preluat conducerea cursei. In mod evident mai rapid pe ploaie, Hamilton s-a distantat dupa doar un singur tur la 2.5 secunde fata de german.

Primul care a schimbat intermediarele pentru supersofturi a fost Mark Webber in turul al 11-lea, manevra fiind copiata la scurt timp de Felipe Massa.

Doua tururi mai tarziu la standuri au intrat in acelasi timp si primii trei clasati, Hamilton, Vettel si Alonso, ceea ce a determinat urcarea lui Michael Schumacher la conducerea cursei.

Pentru prima data in acest sezon septuplul campion mondial s-a aflat pe primul loc intr-un Mare Premiu, dar veteranul Formulei 1 nu s-a bucurat prea mult de pozitia fruntasa, fiind ajuns si depasit de Hamilton.

Dupa acest moment in peisaj a aparut si Button, pilot care schimbase cateva tururi mai inaintea primilor trei, iar britanicul invingator la Hungaroring in 2006 cu Honda castigase nu mai putin de trei pozitii, profitand de uscarea trasei ideale.

Ordinea in frunte a ramas neschimbata si dupa al doilea rand de opriri la boxe, cu Hamilton la conducere, urmat de Button, Vettel si Alonso.

Spaniolul de la Ferrari a realizat o buna manevra prin a treia sa oprire, in urma careia a trecut de Vettel. Germanul a revenit dupa doar opt tururi si s-a impus in fata lui Alonso dupa un duel direct in care spaniolul nu a avut replica.

Revenirea ploii pe circuit s-a dovedit de bun augur pentru Button, care l-a depasit in turul 47 pe Hamilton, imediat dupa ce acesta a comis o eroare si s-a rasucit pe circuit.

Avea sa fie inceputul sfarsitului pentru Lewis, care a intors printr-o manevra periculoasa pentru integritatea celorlalti piloti, actiune care i-a atras o penalizare cu trecere prin linia boxelor.

Mizand pe intetirea ploii, Hamilton a schimbat pe intermediare in turul 53, decizie care s-a dovedit un esec total, astfel ca dupa doar doua tururi britanicul revenea la standul McLaren-Mercedes pentru a incalta softurile.

Intre timp Alonso l-a ajuns si depasit pe fostul sau coechipier din perioada McLaren-Mercedes, instalandu-se definitiv pe pozitia a treia.

Revenit pe circuit in pozitia a sasea, Hamilton a animat finalul cursei, depasindu-i pe rand atat pe Massa, cat si pe Webber, pentru a urca pe locul patru.

Button a vazut la final primul steagul in patratele, obtinand a 11-a victorie din cariera in cursa cu numarul 200 in Formula 1.

Britanicul a mai triumfat o data pe Hungaroring, in 2006 alaturi de Honda, cand a obtinut prima sa victorie in Marele Circ, de asemenea pe ploaie.

In urma acestui succes, Button se alatura unui grup select de piloti care au adunat doua succese in Ungaria, printre acestia numarandu-se Nelson Piquet, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Hakkinen si Lewis Hamilton.

Pentru McLaren-Mercedes a fost a 10-a victorie din istorie pe Hungaroring, echipa anglo-germana conducand ierarhia in fata Williams (7 succese) si Ferrari (5).

Formula 1 va intra in urmatoarele patru saptamani in vacanta de vara, urmand a reveni in prima plan pe 28 august cu Marele Premiu al Belgiei de la Spa-Francorchamps.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Button castiga pe Hungaroring la a 200-a cursa din cariera