Formula 1

Hamilton castiga in Germania

Pentru a doua oara in acest sezon britanicul Lewis Hamilton a incheiat pe cea mai inalta treapta a podiumului in Marele Circ al Formulei 1. S-a intamplat la inceputul sezonului in China, unde l-a invins pe Sebastian Vettel in plina perioada de dominatie a acestuia, si s-a repetat, duminica dupa-amiaza, la Nurburgring, unde fostul campion mondial de la McLaren Mercedes a transat cu stil duelul cu Fernando Alonso (Ferrari) si Mark Webber (Red Bull-Renault). Rezultatele complete de la Nurburgring.
Aflat la start in prima linie a grilei de start, Hamilton a profitat de plecarea slaba a lui Webber si a preluat conducerea in cursa inca din primul viraj.

Mark Webber s-a repliat in spatele britanicului, pentru ca in pozitia a treia sa urce Fernando Alonso, care l-a depasit la interior pe Sebastian Vettel.

Campionul mondial in exercitiu a pornit din pozitia a treia, cea mai slaba pe grila in ultimele 15 Mari Premii, iar aceasta l-a costat, fiind prins la start intre cei doi piloti Ferrari.

Doar trei tururi a rezistat Alonso in fata lui Vettel, cei doi facand rocada dupa o iesire a spaniolului in afara trasei ideale. Duelul celor doi a tinut capul de afis in prima parte a cursei, Alonso revenind pe trei, dupa ce l-a depasit in duel direct pe Vettel.

Germanul de la Red Bull-Renault a aratat ca nu este in cea mai buna forma in fata propriului public si a comis o eroare impardonabila pentru un campion mondial in turul zece. Iesit cu rotile din dreapta pe zona de iarba, Vettel a franat violent si a fost aruncat pe o bretea de asfalt din afara circuitului. A avut noroc sa revina rapid in cursa, dar sansele la victorie erau deja compromise.

Astfel, pentru victorie pe Nurburgring au ramas sa se dueleze Hamilton, Webber si Alonso, cei trei schimbandu-se la conducere pe masura intrarilor la boxe.

Webber a trecut de Hamilton in turul cu numarul 12 din cele 60 programate, dar britanicul a revenit asupra australianului pe lunga linie dreapta din fata boxelor.

Numeroasele intrari pentru primul schimb de pneuri l-au propulsat la conducere pe brazilianul Felipe Massa, astfel ca in turul 17 primii patru piloti in cursa erau incadrati in mai putin de o secunda.

Webber a preluat conducerea in turul al 18-lea si a condus plutonul in fata lui Hamilton si Alonso pana la jumatatea intrecerii, cand a efectual al doilea schimb.

Cursa a fost decisa practic in tururile 32 si 33, cand cei trei animatori ai intrecerii au intrat la boxe pentru al doilea schimb. Primul care a intrat a fost Webber, dar australianul a pierdut timp in raport cu Hamilton, care i-a luat fata pilotului de la Antipozi la revenirea pe circuit.

Alonso s-a mentinut un singur tur la conducere, dupa care a intrat si el pentru schimbul obligatoriu. Spre surprinderea tututor fostul dublu campion mondial a revenit in pista tot pe prima pozitie, dar nu a reusit sa o mentina in fata lui Hamilton.

Avand la dispozitie pneuri mai bine incalzite, Hamilton l-a depasit cu usurinta pe spaniol si astfel s-a transat duelul pentru victorie.

Ultimul rand de schimbare a gumelor nu a adus nicio modificare in top trei, singura schimbare survenind in batalia pentru locul patru.

Massa si Vettel au intrat in ultimul tur unul in spatele celuilalt, dar germanul de la Red Bull a transat duelul cu oponentul sau datorita mecanicilor care s-au achitat mai rapid de sarcini.

Aflat la cel mai slab rezultat al sezonului, Vettel ramane lider detasat in clasament, cu 216 puncte. Webber este al doilea cu 139 puncte, urmat de Hamilton (134), Alonso (130) si Button (109), care a abandonat in Germania.

Nicio schimbare la constructori, unde Red Bull-Renault a adunat 355 puncte, in timp ce McLaren-Mercedes (243) si Ferrari (192) nu emit deocamdata pretentii.

Pentru Lewis Hamilton a fost a doua victorie a sezonului, dupa cea obtinuta in China, si a 16-a din cariera, pilotul britanic urcand la Nurburgring pentru a 40-a oara pe podiumul unui Mare Premiu de Formula 1.

Hamilton a mai castigat Marele Premiu al Germaniei in 2008, cand cursa a fost alergata la Hockenheim, impunandu-se in fata brazilienilor Nelson Piquet Jr. si Felipe Massa.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Hamilton castiga in Germania