Formula 1

Motoare 'verzi' in Formula 1 incepand cu sezonul 2013

In incercarea de aliniere la noile tendinte de reducere a poluarii la nivel mondial, Formula 1 va renunta incepand cu anul 2013 la actualele motoare V8 de 2.4 litri, pentru a trece la propulsoare turbo in patru cilindri cu o capacitate de 1.6 litri.
Echipele Mercedes si Ferrari au fost primele care au reactionat la aceasta propunere, argumentand ca o astfel de miscare ar atrage cheltuieli mari intr-o perioada in care se pune accent pe reducerea costurilor.

Cu toate acestea, Federatia Internationala de Automobilism (FIA) se asteapta la o crestere a eficientei motoarele din Formula 1 cu pana la 50 la suta.

Reducerea capacitatii cilindrice nu va determina o scadere a puterii motoarelor, acestea dezvoltand in continuare aproximativ intre 600 si 750 de cai putere, cu observatia ca numarul rotatiilor pe minut va scadea la 10.000, dupa ce in prezent ajung la 18.000.

Prin aceasta mutare se asteapta atragerea de noi sponsori in campionat, care pana acum nu s-au aratat interesati de Formula 1 tocmai din cauza consumului mare de resurse pe care aceasta intrecere il presupune.

Germanii de la Volkswagen si-au aratat interesul de a intra in Formula 1 daca noile reguli vor fi puse in aplicare, urmand ca cel mai probabil sa se implice cu brandul Audi.

O decizie in aceasta chestiune va fi luata pe 10 decembrie la Consiliul Mondial al FIA.

Onlinesport


Motoare 'verzi' in Formula 1 incepand cu sezonul 2013