Formula 1

Hamilton a castigat pe ploaie la Spa

Fostul campion mondial Lewis Hamilton a repurtat, duminica, o frumoasa victorie in Marele Premiu al Belgiei de la Spa-Francorchamps, reusind sa se impuna intr-o cursa marcata de prezenta ploii. Cu ocazia acestei a 13-a curse a sezonului, Onlinesport.ro a lansat noul modul dedicat transmisiilor in direct din Formula 1.
Podiumul a fost completat de australianul Mark Webber (Red Bull-Renault) si de polonezul Robert Kubica (Renault).

Pentru Hamilton aceasta a treia victorie a sezonului, dupa Istanbul si Montreal, echivaleaza cu urcarea pe prima pozitie in clasamentul pilotilor, britanicul devansandu-l pe Webber.

Duelul celor doi pentru titlul mondial ramane deschis oricarui rezultat in ultimele sase curse ale sezonului, diferenta fiind de doar trei puncte in favoarea echipierului de la McLaren-Mercedes.

La Spa-Francorchamps cursele stau la mana cerului si nici etapa din acest an a Campionatului Mondial nu a facut exceptie de la regula.

Aflat in prima pozitie a grilei de start, australianul Webber a ratat complet plecarea de pe loc, retrogradand rapid pana in pozitia a saptea.

Hamilton a profitat imediat de eroarea adversarului sau, instalandu-se la conducerea cursei, pe care nu avea sa o mai cedeze pana la finalul celor 44 de tururi programate.

Polonezul Kubica a reactionat la randul sau, urcand in pozitia secunda, loc pe care avea sa-l cedeze dupa doar doua tururi in fata lui Jenson Button.

Acrosajul dintre Rubens Barrichello si Fernando Alonso a determinat prima neutralizare a cursei, masina de siguranta intrand pe circuit pentru un tur.

La reluare Button a incercat sa-l depaseasca pe Hamilton fara prea multi sorti de izbanda, dupa care si-a intrat in rolul de adevarat scutier pentru coechipierul sau.

Campionul din 2009 a tinut in spatele sau un intreg pluton de piloti, Sebastian Vettel, Robert Kubica, Felipe Massa si Mark Webber avand ca obiectiv depasirea britanicului.

Tanarul si talentatul Vettel a cedat primul tentatiei si l-a atacat pe Button in locul numit 'statia de autobuz', in urma acestei manevre britanicul ajungand pe jos la boxe. Ce s-a intamplat mai exact? Vettel a incercat un atac la exterior, masina a scapat de sub control pe o pista umeda si l-a acrosat in lateral pe Button.

In turul cu numarul 23 din cele 44 programate, Webber a urcat pe pozitia a treia, profitand de intrarea la boxe a lui Massa, australianul repetand manevra 13 tururi mai tarziu, cand a profitat de lentoarea mecanicilor lui Kubica de la Renault.

Astfel, fara sa depuna un efort prea mare, Webber ajungea in ultima parte a cursei din nou in lupta pentru victoria de etapa.

Ploaia si-a facut din nou aparitia pe circuit cu fix zece tururi inaintea finalului, Hamilton fiind prind nepregatit. Liderul a iesit usor in afara traseului, lovind cu rotile din dreapta gardul de protectie, fara insa a pune in pericol integritatea monopostului.

Nu acelasi lucru se poate spune despre Alonso, care a ajuns in zidul de pneuri dupa un derapaj violent, spaniolul oprind masina chiar pe mijlocul pistei.

Pentru a doua oara masina de siguranta a fost trimisa pe circuit si cursa neutralizata. Reluarea intrecerii a semanat cu o adevarata finala in ultimele patru tururi, Hamilton si Webber disputandu-si victoria de etapa.

Ambii piloti au mers prudent, fara actiuni sinucigase, si astfel ordinea s-a pastrat nemodificata, cu Hamilton in fata lui Webber, Kubica si Massa.

Michael Schumacher a incheiat pe locul sapte, dupa o cursa foarte buna, tinand cont ca germanul de la Mercedes a pornit de pe a 21-a pozitie a grilei de start.

Se putea si mai bine, dar Nico Rosberg l-a depasit pe Schumacher in chiar ultimul tur, cu o manevra indrazneata la exterior.

Urmatoarea intalnire cu Marele Circ al Formulei 1 este programata in templul vitezei de la Monza (Italia), in intervalul 10-12 septembrie.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Hamilton a castigat pe ploaie la Spa