Formula 1

Webber castiga la Silverstone, dar Hamilton ramane lider la general

Cursa fara eroare din partea australianului Mark Webber, care s-a impus, duminica, in Marele Premiu al Marii Britanii, a 10-a cursa a sezonului actual al Formulei 1. Sosit al doilea, britanicul Lewis Hamilton si-a consolidat prima pozitie in ierarhia generala. Cursa de la Silverstone a fost transmisa in direct de Onlinesport.ro. Vedeti rezultatele complete ale Grand Prix-ului Marii Britanii si clasamentele dupa aceasta a 10-a runda.
Al doilea pe grila de start, Webber a profitat in primele viraje de eroarea coechipierului sau Sebastian Vettel, urcand la conducerea cursei, pe care nu avea sa o mai cedeze pana la afisarea steagului in patratele.

Pentru australianul de aproape 34 de ani este a cincea victorie si a treia in 2010, dupa cele din Spania (Barcelona) si Principatul Monaco (Monte-Carlo).

Hamilton a profitat la randul sau de startul ratat de Vettel si s-a instalat confortabil pe locul secund, adunand la final puncte importante care-l mentin pe fostul campion mondial pe prima pozitie a ierarhiei generale, cu un total de 145 de puncte.

Podiumul de la Silverstone a fost completat de germanul Nico Rosberg (Mercedes), care a reusit una dintre cele mai bune curse ale carierei sale, reusind sa reziste in final presiunii venite din partea lui Jenson Button (McLaren).

Campionul mondial a incheiat la doar sase zecimi in spatele lui Rosberg, in urma acestui rezultat acumuland 133 puncte la general, care-l plaseaza in pozitia secunda.

Plecarea din pole position nu i-a fost de prea mare ajutor lui Vettel, tineretea germanului tradandu-l inca o data pe acesta. Dupa un duel roata la roata cu mai varstnicul sau coechipier, Vettel a scapat masina de sub control, iesind in afara pistei.

Incidentul nu a ramas fara urmari, o pana de cauciuc pe partea dreapta spate aruncandu-l pe german pe ultimul loc in cursa, fortandu-l mai apoi la o extraordinara intrecere de revenire.

De un start bun a beneficiat polonezul Robert Kubica, echipierul de la Renault ajungand in pozitia a 3-a imediat dupa stingerea luminilor rosii ale semafoarelor.

Ghinionul l-a lovit insa pe polonez dupa doar 20 din cele 52 tururi programate, Kubica fiind nevoit sa se retraga la boxe abandonand cursa.

Inaintea acestui moment, fostul echipier de la BMW a fost implicat intr-un duel roata la roata cu Alonso, spaniolul de la Ferrari depasindu-l pe Kubica prin taierea unei sicane.

Manevra nu a scapat de ochiul vigilent al comisarilor de cursa si spaniolul de la Ferrari a fost penalizat in turul 27 cu o trecere prin linia standurilor. O noua cursa ratata pentru Alonso, care a plecat de pe trei, dar a retrogradat pe cinci imediat dupa start.

In cele din urma fostul dublu campion mondial a incheiat pe un dezamagitor loc 14, ramanand cu palida consolare de a fi semnat cel mai bun timp in cursa (1:30.874).

Avand la dispozitie cea mai buna masina de pe grila, Vettel a animat ultimele tururi, angajandu-se in dueluri pasionante, roata la roata, cu Massa, Hulkenberg, Sutil si Schumacher, reusind in cele din urma sa termine pe locul 7.

In ceea ce-l priveste pe septuplul campion mondial, acesta a avut un start promitator, urcand de pe 10 pana pe locul 7, dupa care a reintrat in ritmul obisnuit pentru acest sezon, devenind o tinta in miscare pentru mai tinerii sai colegi de intrecere.

Schumacher a fost pe finalul cursei chiar victima unui mic acrosaj cu Sutil, pilot care in cele din urma a reusit sa termine inaintea echipierului de la Mercedes.

Ultimul loc in puncte i-a revenit tanarului debutant Nico Hulkenberg, care a urmat in prima parte a cursei o strategie speciala intarziind prima intrare la boxe. Astfel a ajuns la un moment dat pe locul 3, dar in final s-a multumit cu pozitia a 10-a, dupa o cursa in care a dovedit ca-si merita pe deplin locul in Formula 1.

Marele Circ al Formulei 1 continua cu Marele Premiu al Germaniei, care se va desfasura in intervalul 23-25 iulie.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Webber castiga la Silverstone, dar Hamilton ramane lider la general