Formula 1

Vettel triumfa la Valencia in fata unui Hamilton penalizat

Germanul Sebastian Vettel a valorificat plecarea din pole position in Marele Premiu al Europei de la Valencia, impunandu-se la finalul celor 57 de tururi programate cu un avans de cinci secunde in fata britanicuuli Lewis Hamilton. Pe ultima treapta a podiumului a urcat campionul mondial Jenson Button, in timp ce septuplul castigator al titlului suprem, Michael Schumacher a incheiat pe un dezamagitor loc 17. Vedeti rezultatul final al cursei, dar si clasamentele mondiale. Cursa a fost transmisa in direct pe Onlinesport.ro
Cursa cu numarul noua a sezonului a inceput cum nu se poate mai spectaculos. Primul pe grila de start pentru a patra oara in acest an, Vettel si-a aparat cu succes pozitia fruntasa, in pofida unui atac dezlantuit venit din partea lui Hamilton.

Fostul campion mondial de la McLaren a fortat o depasire la interior in primul viraj, dar Vettel a inchis bine, intre cei doi existand chiar si un contact ramas fara urmari pentru integritatea celor doua monoposturi.

Marele perdant al startului a fost australianul Webber, care a coborat nu mai putin de sapte pozitii, retrogradand pe locul noua, dar problemele australianului de la Red Bull erau departe de a fi incheiate.

Al 15-lea pe grila, germanul Michael Schumacher a urcat patru locuri, ajungand la limita punctelor, dar multiplul campion mondial a continuat sa dezamageasca intrand de trei ori la boxe in timpul cursei, in urma acestora fiind aruncat pe un dezamagitor loc 17.

In turul cu numarul 9 din cele 57 programate, Webber a fost protagonistul unui spectaculos accident, in urma caruia a parasit intrecerea, pierzand puncte importante in economia campionatului.

Aflat in spatele lui Heikki Kovalainen (Lotus), pilot cu secunde bune mai lent, Webber l-a acrosat in plin pe finlandez zburand efectiv de pe pista. Dupa o rasucire terifianta in aer, monopostul Re Bull a revenit pe roti la suprafata solului, dupa care a izbit violent zidul de pneuri.

Din fericire, Webber a scapata nevatamat si a ajuns pe propriile picioare la boxele echipei sale.

Incidentul a determinat organizatorii sa introduca Safety Car-ul pe circuit, neutralizarea cursei ducand la bulversarea ierarhiei ca urmare a numeroaselor intrari la boxe.

Vettel a ramas lider in fata lui Hamilton, in timp ce surpriza a venit din partea japonezului Kamui Kobayashi (Sauber), care a ajuns pe un nesperat loc trei, fara a efectua prima oprire.

Perdanti au fost echipierii de la Ferrari, Fernando Alonso ajungand pe locul noua, dupa ce inaintea accidentului lui Webber era al treilea, in timp ce Felipe Massa a iesit din topul zece.

Aflat la mai putin de doua secunde in urma liderului, Hamilton a fost penalizat in turul 25 cu o trecere prin linia standurilor, dupa ce reluarile oficiale l-au aratat pe britanic depasind neregulamentar masina de siguranta la intrarea acesteia pe circuit.

Chiar si asa, Hamilton si-a pastrat locul secund, pierzand insa 15 secunde in raport cu Vettel. Pana la final a urmat o cursa de urmarire pasionanta, britanicul nereusind sa recupereze mai mult de zece secunde.

Kobayashi a ramas cu acelasi tren de pneuri pana cu patru tururi inaintea finalului, cand a fost nevoit sa-i cedeze locul trei lui Button.

Japonezul insa era departe de a-si fi spus ultimul cuvant, fiind protagonistul unei frumoase depasiri asupra lui Fernando Alonso in ultimul tur.

Astfel Kobayashi a terminat pe locul sapte, in timp ce Alonso s-a vazut impins pe pozitia a opta.

Lider a general se mentine dupa aceasta a noua cursa Lewis Hamilton, cu 127 puncte, fiind urmat de Jenson Button (121 puncte) si Sebastian Vettel (115 puncte).

McLaren-Mercedes domina ierarhia constructorilor, cu 248 puncte, anglo-germanii fiind urmati de Red Bull-Renault (218 puncte) si Ferrari (163 puncte).

Urmatoarea intalnire cu Marele Circ al Formulei 1 este programata in intervalul 9-11 iulie, cand circuitul de la Silverstone va gazdui Marele Premiu al Marii Britanii.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Vettel triumfa la Valencia in fata unui Hamilton penalizat