Formula 1

Hamilton obtine in Canada a doua victorie consecutiva a sezonului

Britanicul Lewis Hamilton este pe val in aceasta perioada a anului, obtinand in Marele Premiu al Canadei a doua victorie a sezonului. Plecat din pole position, pilotul echipei McLaren-Mercedes s-a impus in final cu un avans de 2.2 secunde in fata lui Jenson Button, podiumul fiind completat de Fernando Alonso. Cursa continua pe FORUM. Intrecerea de la Montreal a fost in direct pe Onlinesport.ro

Victoria lui Hamilton i-a adus fostului campion mondial urcarea pe prima pozitie in ierarhia pilotilor, unde a strans un total de 109 puncte dupa opt curse. Button este al doilea, cu 106 puncte, in timp ce locul cinci l-a costat pe australianul Mark Webber doua pozitii, acesta coborand pe trei, cu 103 puncte.

Alonso este al patrulea, cu 94 puncte, devansandu-l pe Sebastian Vettel, germanul care a terminat intrecerea canadiana pe locul patru, desi a pornit al doilea de pe grila.

Dubla obtinuta de echipa McLaren-Mercedes la Montreal a propulsat gruparea anglo-germana pe primul loc in clasamentul constructorilor, cu 215 puncte, in timp ce Red Bull-Renault a a adunat doar 193 puncte.

Cel mai rapid in calificarile de sambata, Hamilton s-a dovedit a fi cel mai rapid si in cursa, desi dupa sapte tururi britanicul a cedat sefia in fata lui Vettel, intrand la boxe pentru primul schimb de pneuri.

Aceeasi strategie a fost urmata si de Alonso, ibericul depasindu-l pe Hamilton la iesirea de la boxe, pentru a avea timpi mai buni chiar si decat liderul Vettel. Acesta din urma a intrat la randul sau la boxe in turul 14 din cele 70 programate, moment in care la conducere a ramas Sebastien Buemi.

Elvetianul de la Toro Rosso-Ferrari a rezistat cu brio atacurilor dezlantuite venite din partea lui Alonso, dar in cele din urma a intrat si el la boxe, moment de care a profitat Hamilton, revenind pe primul loc dupa un atac frumos asupra spaniolului de la Ferrari.

Alonso a devenit lider in turul 26, dupa a doua oprire a lui Hamilton, dar a cedat prima pozitie dupa doar doua tururi, astfel ca la conducere s-a instalat Webber. Australianul a rezistat in fruntea cursei cu o singura oprire timp de 19 tururi, fiind depasit in linie dreapta de Hamilton, dupa care a schimbat pentru a doua oara pneurile.

Ramas singur in fruntea cursei, Hamilton a mers la limita pentru a bifa a doua victorie consecutiva a sezonului, in timp ce Alonso s-a mentinut in urmarirea sa. Prins in trafic, spaniolul a fost surprins de atacul lui Button, pierzand pozitia secunda cu 14 tururi inaintea finalului.

Ultima parte a cursei l-a avut protagonist pe Michael Schumacher, veteranul de la Mercedes fiind tinta mai multor atacuri. Mai intai a fost depasit de Buemi in linie dreapta, pierzand pozitia a 8-a, pentru ca in ultimul tur sa piarda duelul cu Adrian Sutil, fiind aruncat in afara punctelor.

Schumacher a avut parte de o cursa zbuciumata, fiind implicat in numeroase dueluri duse la limita regulamentului. In primul dintre acestea, 'victima' germanului a fost Robert Kubica, polonezul de la Renault fiind scos pe iarba, dupa care multiplul campion mondial si-a aparat pozitia cu pretul scurt-circuitarii unei sicane.

Doar locul 11 pentru Schumacher, dupa o noua cursa in care si-a aratat varsta si limitele. Prin comparatie, Nico Rosberga incheiat pe sase, aducand puncte importante pentru Mercedes, a patra echipa a campionatului.

Urmatoarea intalnire cu Marele Circ al Formulei 1 este programta in intervalul 25-27 iunie, cand este programat Grand Prix-ul Europei de la Valencia.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Hamilton obtine in Canada a doua victorie consecutiva a sezonului