Formula 1

Button castiga in Australia

Al patrulea pe grila de start, campionul mondial Jenson Button a speculat schimbarea rapida a conditiilor atmosferice de la Melbourne. El a fost primul dintre piloti care a intrat la boxe si a schimbat pneurile de ploaie cu cele de uscat, ceea ce a echivalat cu victoria in Marele Premiu al Australiei de duminica. Abandonul lui Sebastian Vettel l-a propulsat la conducere pe britanicul de la McLaren-Mercedes, acesta reusind sa se pastreze la conducere pana la aparitia steagului in carouri. Cursa de la Melbourne a fost transmisa in direct, tur cu tur, pe Onlinesport.ro. Alonso a terminat pe patru si conduce clasamentul pilotilor. Iata si rezultatele finale de la Melbourne. Cursa din Australia continua pe Forum.
La peste 12 secunde in spatele lui Button a incheiat cursa Robert Kubica (Renault), tanarul pilot polonez reusind sa reziste cu brio in fata celor doi piloti de la Ferrari.

Brazilianul Felipe Massa a recuperat doua locuri la start, urcand rapid pe pozitia secunda, pentru ca in cele din urma, dupa o cursa extrem de spectaculoasa, sa bifeze al doilea podium consecutiv.

Clasat cu sansa pe locul patru, spaniolul Fernando Alonso s-a multumit in final cu pastrarea primei pozitii in ierarhia generala, cu un total de 37 puncte.

Locul cinci la finalul cursei pentru germanul Nico Rosberg, pilotul echipei Mercedes reusind sa profite in penultimul tur de acrosajul dintre Lewis Hamilton si Mark Webber.

Fostul campion mondial a incheiat in cele din urma pe locul sase, in timp ce reprezentantul gazdelor a ocupat la final doar locul 9, dupa o ultima trecere neprevazuta pe la standurile echipei sale.

Italianul Vitantonio Liuzzi (Force India) si veteranul Rubens Barrichello (Williams) au ocupat locurile 7 si 8, in timp ce veteranul Michael Schumacher (Mercedes) a obtinut in extremis ultimul punct pus in joc, dupa o cursa dezamagitoare in care s-a luptat de la egal la egal cu tanarul Jaime Alguersuari.

Dupa discutiile aparute la finalul Grand Prix-ului din Bahrain, cand au existat numeroase voci care s-au plans de lipsa spectacolului din Formula 1, cursa de la Melbourne a reprezentat cu adevarat nu regal in materie de motorsport.

La aceasta au contribuit configuratia circuitului Albert Park si factorul natural reprezentat de ploaie, inceputul cursei fiind dat pe pista uda. Problemele au aparut inca din primul viraj, cand Alonso a fortat depasirea lui Button la exterior, pentru a se rasuci pe circuit nu inainte de a-l lovi usor pe Michael Schumacher.

Ambii piloti au retrogradat la coada plutonului, in timp ce Sebastian Vettel a luat un start perfect in fata lui Felipe Massa si Mark Webber.

Primul care a riscat schimband pneurile de ploaie cu cele de uscat a fost Jenson Button, campionul mondial en-titre mizand toate cartile pe oprirea rapida a ploii si uscarea circuitului.

Strategia lui Button s-a dovedit a fi pana la urma castigatoare, britanicul de la McLaren-Mercedes urcand in pozitia secunda, dupa ce toti ceilalti piloti din fata au pierdut timp cu schimbarea pneurilor.

Pentru a doua oara consecutiv in acest sezon Vettel a fost lovit de ghinion, germanul abandonand cursa in timp ce se afla la conducere, dupa ce franele i-au cedat intr-un viraj de dreapta.

Button a profitat imediat si s-a instalat la conducerea cursei pana la finalul celor 58 tururi programate, cand a primit steagul in carouri de la cunoscutul actor John Travolta.

Al 9-lea pe grila de start, polonezul Kubica a profitat la randul sau de numeroasele incidente aparute in timpul cursei, reusind sa urce in pozitia secunda, tinandu-i in spate pe cei doi piloti de la Ferrari.

Cu importante probleme de stabilitate, Massa a reusit sa bifeze al doilea podium consecutiv, dupa locul doi din Bahrain, in timp ce Alonso a rezistat eroic in final atacului furibund lansat de Hamilton.

Amendat de politia rutiera australiana in ziua de vineri dupa ce a condus 'excesiv' pe strazile din Melbourne, Hamilton s-a dovedit a fi la fel de agresiv si pe pista, dar in acelasi timp si total necalculat in manevrele sale, cu doua tururi inaintea finalului acrosandu-se cu Mark Webber.

Aruncat in spatele plutonului dupa ce Alonso i-a deteriorat in primul viraj eleronul fata, Schumacher a avut parte de o cursa infernala de urmarire, izbutind in extremis, in ultimele tururi, sa urce pe pozitia a 10-a, ultima care asigura obtinerea punctelor.

Germanul de la Mercedes, de sapte ori campion mondial, s-a aflat in momente dificile, chiar usor penibile pe alocuri, cand s-a vazut depasit de Lucas di Grassi in prima parte a cursei si cand nu a reusit sa treaca de Jaime Alguersuari, un pilot cu putina experienta in Formula 1 si cu o masina evident mai slaba.

Marele Circ se va relua peste doar o saptamana, cand este programat Grand Prix-ul Malaysiei pe circuitul de la Sepang.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Button castiga in Australia