Formula 1

Ferrari vede Zece Negri Mititei in Formula 1

Ferrari a publicat vineri pe siteul oficial o declaratie de presa in care scrie ca persoanele care conduc Formula 1 "au declarat razboi" principalilor producatori auto, ceea ce a dus la retragerea catorva echipe. Ferrari compara situatia din F1 cu cea din romanul politist al Agathei Chrstie, "Zece Negri Mititei"
Toyota a iesit din F1 miercuri, iar inainte de ea Honda si BMW au parasit acest sport. Renault spune ca va continua in 2010. Trei echipe in ultimele 11 luni au decis sa renunte la Marele Circ, plus Bridgetone la finalul sezonului viitor.

Ferrari compara Formula 1 cu detectivul din romanul 'Zece Negri Mititei" al Agathei Christie, in care crima nu este dezvaluita decat dupa ce toate personajele, mai putin criminalul, au murit.

"Ceea ce se petrece acum in F1 este o parodie a romanului Zece Negri Mititei scris de Agatha Christie in anul 1939, numai ca realitatea este mult mai serioasa. Iesirile echipelor din F1 sunt cauzate de razboiul pe care managerii acestui sport il duc impotriva producatorilor auto, si nu de criza economica", scrie Ferrari.

"Formula 1 continua sa piarda nume mari cum ar fi Honda, BMW, Bridgestone si Toyota in ultimele 12 luni. Acum avem in loc echipe ca Manor, USF1, Campos Meta si Lotus, ultimul fiind doar cu numele pentru ca nu mai are nimic de a face cu Colin Chapman, Jim Clark sau Ayrton Senna", mai noteaza Scuderia.

"Putem spune ca e totul la fel doar pentru ca numarul celor aflati la masa este neschimbat?", se intreaba italienii. "Cu greu, pentru ca vom vedea cate echipe vor fi cu adevarat gata sa intre pe grila primei curse si cate vor mai alerga la finalul lui 2010".

"Realitatea este ca plecarile una dupa alta din F1 au loc din cauza razboiului dus impotriva producatorilor auto chiar de catre conducatorii Formulei 1, un razboi care dureaza de ceva ani. In romanul lui Christie, criminalul este cunoscut doar dupa ce toate celelalte personaje mor unul dupa altul. Trebuie sa asteptam ca acelasi lucru sa se petreaca si in cartea Formulei 1?"

Declaratia Ferrari vine la scurt timp dupa anuntarea schimbarii sefului Federatiei Internationale de Automobilism (FIA). Fostul sef de la Ferrari, Jean Todt il va inlocui pe batranul Max Mosley la presedintia forului.

Intr-o alta declaratie de presa data miercuri, FIA spune ca "am avertizat de nenumarate ori ca lumea sporturilor cu motor nu poate depasi amploarea crizei economice. De aceea, echipele trebuie sa isi micsoreze costurile, iar intrarea unor nume independente trebuie incurajata".

"FIA a acceptat cererile de micsorare a bugetelor propuse de echipe, pentru a asigura un campionat pe termen lung. Iesirea Toyota demonstreaza tocmai importanta acestor masuri de a tine costurile jos", au explicat cei de la FIA.

Onlinesport F1


Ferrari vede Zece Negri Mititei in Formula 1