Formula 1

Hamilton a pierdut victoria la Massa verde!

Lewis Hamilton a castigat duminica Marele Premiu al Belgiei, dupa un final de halucinant, dar a pierdut in cele din urma victoria la masa verde, dupa ce comisarii de traseu au investigat duelul din final cu Raikkonen. Acesta din urma a condus toata cursa de la Spa, dar pana a inceput ploaia, cu trei tururi inainte de final. Ceea ce s-a intamplat apoi a fost de domeniul filmelor de la Hollywood, adica total neverosimil. Niciodata nu s-a mai vazut asa ceva. Iar circuitul de la Spa a fost inca o data la fel de imprevizibil ca o femeie si a creat spectacol la cote maxime!
Opinie: F1 cu 'F' de la Ferrari
F1:
Clasament actualizat dupa SPA | Asa am trait cursa LIVE

Comisarii de traseu au considerat ca Lewis Hamilton a trecut neregulamentar prin Bus Stop, sicana ultimului viraj, in momentul depasirii lui Kimi Raikkonen si i-au aplicat acestuia o penalizare de 25 de secunde.

In urma acestei decizii pilotul de la McLaren-Mercedes a retrogradat in pozitia a treia, victoria fiind atribuita brazilianului Felipe Massa de la Ferrari.

Germanul Nick Heidfeld a incheiat astfel pe locul secund. Un alt pilot penalizat cu 25 de secunde a fost germanul Timo Glock de la Toyota, acesta efectuand o depasire sub incidenta drapelului galben. In cele din urma Glock a pierdut punctul pentru locul opt in fata australianului Mark Webber de la Red-Bull.

Finalul de cursa a fost halucinant, cu Hamilton si Raikkonen batandu-se ca pe vremea lui Senna si Prost.

Cu trei tururi inainte de final, Raikkonen parea ca va sta bine pana la final, iar Hamilton nu va presa pentru victorie. Asa a fost pana a inceput ploaia.

Hamilton a inceput sa il preseze pe Raikkonen, situat pe primul loc de la start, si cu toate ca a reusit sa il depaseasca pentru cateva zecimi de secunda in sicana Bus Stop, pilotul finaldez a trecut la loc in frunte. Hamilton a taiat sicana prin afara traseului, dar l-a lasat pe Raikkonen sa revina in frunte pentru a scapa de penalizare.

A urmat imediat linia dreapta, Hamilton si Raikkonen erau spate in spate, facand serpentine, pandindu-se ca doua pisici nebune  (foto stanga).

Britanicul a reusit sa treaca in fata printr-o miscare nebuna inainte de acul de par La Source.

Orbit de acest gest, Raikkonen l-a lovit cu aripa din fata in rotipe spate, fara succes. Hamilton a ramas pe locul intai, iar batalia continua.

Cu Hamilton pe primul loc, nimic nu parea ca se mai poate schimba. Numai ca la cateva viraje mai incolo, ambii piloti au iesit de pre traseu, din cauza ploii si a vitezei. Mari emotii, insa numai atat, pentru ca ambii au venit in acelasi tandem.

La cateva secunde dupa aceste evenimente. Hamilton sprinta spre victorie, dar un pilot intarziat a aparut de nicaieri, din afara pistei si l-a obligat pe britanic sa incetineasca! Raikkonen a profitat si a tasnit in frunte fara sa ezite! Nu a stat nici trei secunde, pentru ca la urmatorul viraj finlandezul s-a invartit pe traseu, iar Hamilton a trecut pe 1!

Nu a fost finalul acestei curse nebune. Disperat sa il ajunga pe Hamilton, Raikkonen s-a mai invartit o data pe pista, dupa virajul rapid Blanchimont, de data aceasta fatal, intrand in zid si abandonand.

Toata aceasta nebunie s-a petrecut numai in intervalul a cateva zeci de secunde, generand cel mai spectaculos final de cursa din istoria Formulei 1. Niciodata nu s-a mai vazut asa ceva. Iar circuitul de la Spa a fost inca o data la fel de imprevizibil ca o femeie si a creat spectacol la cote maxime!

Hamilton s-a tarait spre victorie, alunecand stangaci pe ploaie cu pneuri de uscat si a castigat, urmat la pas de Massa.

Plecat din al cincilea pole position al sezonului, Lewis Hamilton si-a pierdut pozitia de lider in al doilea tur, fiind depasit de un Kimi Raikkonen dezlantuit. Finlandezul a profitat de ezitarile pilotilor din fata sa, Felipe Massa si Heikki Kovalainen, si s-a instalat la conducere dupa ce a trecut in linie dreapta de Hamilton la capatul unui palier pe care monoposturile ating peste 300 km/h.

In pofida timpilor foarte buni reusiti pe tururile de circuit, Raikkonen nu a reusit sa se desprinda de Hamilton, britanicul pastrandu-se in permanenta in imediata apropiere a rivalului sau de la Ferrari. Prima oprire nu a produs nicio schimbare la varful ierarhiei, ordinea pastrandu-se nemodificata pe primele trei locuri, singurele modificari avand loc de la locul patru in jos, Alonso, Bourdais, Kubica, Vettel, Heidfeld si Kovalainen angajandu-se in pasionante dueluri pentru punctele puse in joc.

Cu un avans de cinci secunde in fata lui Hamilton inaintea ultimei opriri programate, Raikkonen si-a pastrat pozitia fruntasa, desi a pierdut doua secunde din ecart. Cu 15 tururi ramase de parcurs din totalul celor 44 programate diferenta dintre primii doi clasati se micsorase la doar 1.9 secunde in favoarea campionului mondial in exercitiu, finalul anuntandu-se unul foarte strans.

Si pentru ca duelul pentru victorie sa fie si mai frumos si pasionant, in ecuatia cursei si-a facut aparitia ploaia. Anuntata pentru finalul intrecerii din Ardeni, aceasta si-a facut aparitita cu doua tururi inaintea aparitiei steagului in patratele, bulversand ierarhia la varf. Hamilton a trecut de Raikkonen, acesta a revenit la sefie, pentru a iesi impreuna in afara circuitului, toate acestea intamplandu-se in doar cateva viraje.

In cele din urma Kimi Raikkonen a pierdut controlul monopostului sau ramas fara nicio aderenta si a abandonat dupa o intrare spectaculoasa in zidul de beton de pe marginea traseului. Hamilton a gestionat finalul in favoarea sa si s-a impus in cele din urma in fata unui Felipe Massa care a bifat o noua cursa in anonimat, departe de pretentiile unui eventual viitor campion mondial.

Descalificarea de ultim moment a britanicului Hamilton si atribuirea victoriei brazilianului Massa au facut ca diferenta dintre cei doi piloti sa fie de doar doua puncte in favoarea echipierului de la McLaren-Mercedes.

Onlinesport



Hamilton a pierdut victoria la Massa verde!