Champions League

Zenit Sankt Petersburg, liderul neinvins al campionatului Rusiei

Zenit Sankt Petersburg, adversara Unirii Urziceni în Liga Campionilor, este în plin campionat în acest moment si dupa 12 etape echipa antrenata de italianul Luciano Spalletti este liderul neînvins al primei ligi din Rusia, cu 30 de puncte, sase mai multe decât ocupanta locului secund, TSKA Moscova.

Zenit, formatia "colosului" Gazprom, a câstigat noua partide si a remizat în trei meciuri. Echipa rusa s-a calificat în Liga Campionilor, dupa ce a ocupat pozitia a treia în sezonul trecut, cu 54 de puncte, la 9 puncte de campioana Rubin Kazan.

La Zenit au evoluat si doi jucatori români, Daniel Chirita în perioada 2002-2004 (47 de meciuri) si Zeno Bundea în 2002 (2 partide).

Din decembrie 2009, formatia a fost preluata de italianul Luciano Spalletti, 51 de ani, fost antrenor al echipelor AS Roma si Udinese. Spalletti a fost desemnat în 2006 cel mai bun antrenor din Serie A, când pregatea pe AS Roma, echipa cu care a cucerit de doua ori Cupa Italiei si o data Supercupa Italiei.

Dupa numai cinci luni, Spalletti a reusit sa "ia" un trofeu si la Zenit, Cupa Rusiei, în finala câstigata, la 16 mai, cu Sibir Novosibirsk, scor 1-0.

Printre vedetele echipei se numara portarul Viaceslav Malafeev, fundasul Alexander Aniukov (capitanul echipei), mijlocasii Vladimir Bistrov si Igor Denisov, atacantul Alexander Kerjakov, toti internationali rusi, fundasul portughez Fernando Meira, mijlocasul italian Alessandro Rosina, atacantul sârb Danko Lazovici si mijlocasul portughez Danny. Ultimii doi au participat la Cupa Mondiala din Africa de Sud. Golgheterul echipei în primele 12 etape este Bistrov, cu cinci reusite.

În palmaresul echipei fondate în 1925 figureaza un titlu de campioana a Rusiei, în 2007, unul de campioana a fostei URSS, în 1984, Cupa Rusiei în 1999 si 2010, Cupa fostei URSS, în 1944, Cupa UEFA si Supercupa Europei, ambele în 2008.

Zenit - culori alb-albastru - disputa meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Petrovski, cu o capacitate de 21.750 de locuri, dar de anul viitor va juca pe Gazprom Arena, aflata în constructie, ce va putea gazdui 60.000 de spectatori.

Vicecampioana României Unirea Urziceni va întâlni formatia rusa Zenit Sankt Petersburg, în turul trei preliminar al Ligii Campionilor, s-a stabilit în urma tragerii la sorti de vineri de la Nyon.

Mediafax



Zenit Sankt Petersburg, liderul neinvins al campionatului Rusiei