Champions League

Finala Ligii Campionilor - duelul marilor tacticieni

Finala Ligii Campionilor, Internazionale Milano - Bayern Munchen, de sâmbata, de la Madrid, aduce fata în fata doi mari tacticieni, Jose Mourinho si Louis van Gaal, antrenori temperamentali care au lucrat împreuna la FC Barcelona, scrie AFP.

Louis van Gaal îl catalogheaza pe Mourinho drept "prietenul meu Jose", iar portughezul nu uita nicio clipa ca a învatat multe de la olandez, "un tactician extraordinar". Amândoi viseaza sa se alature lui Ernst Happel (Feyenoord 1970 si Hamburger SV 1983) si Ottmar Hitzfield (Borussia Dortmund 1997, Bayern 2001), singurii tehnicieni care au câstigat principala competitie europeana cu doua echipe diferite.

Van Gaal ? "Este un mare antrenor si un om de bine", spune Mourinho, care continua: "A fost foarte important în cariera mea, a avut încredere în mine, iar la început aveam nevoie de asa ceva".

"Sunt surprins de ce a devenit Jose. El era un om modest, dar e interesant sa vad ce fel de personaj a devenit. Cred ca l-am ajutat putin pentru acest lucru", a spus, la rândul sau, Van Gaal.

Dupa ce a crescut în umbra tehnicianului olandez, Mourinho, în vârsta de 47 de ani, si-a luat "zborul", a câstigat Liga Campionilor cu FC Porto (2004) si de doua ori campionatele Angliei, cu Chelsea (2005 si 2006) si Italiei, cu Inter (2009 si 2010).

Idol când câstiga Liga Campionilor cu Ajax Amsterdam (1995), Van Gaal, în vârsta de 58 de ani, si-a refacut reputatia ducând Bayern în finala, la un an dupa ce a fost campion al Olandei cu AZ Alkmaar.

Amândoi au aceeasi metoda, alternând criticile cu elogii la adresa jucatorilor. Van Gaal a avut probleme în a se face înteles la începutul sezonului, dar a stiut sa se impuna la Bayern, pe care a dus-o la câstigarea campionatului si a Cupei Germaniei.

Mourinho a fost nevoit sa faca fata capriciilor lui Balotelli si nu a ezitat sa-l lase pe Patrick Vieira, considerat prea batrân, sa plece.

Amândoi îsi lauda grupul de jucatori. "Nu am lucrat niciodata cu o astfel de echipa, am impresia ca putem reusi totul", spune Van Gaal, în timp ce versiunea Mourinho suna astfel: "Dimensiunea umana a jucatorilor ajuta mult la construirea fortei unui antrenor. Iar persoanele care joaca la aceasta echipa au facut din mine un antrenor si mai bun, iar acest lucru se va produce cu oricine altcineva".

Olandezul Arjen Robben, care i-a cunoscut pe cei doi antrenori, nu face diferente: "Ambii sunt la fel de stricti si cu personalitate puternica. Este crucial în fotbal. Atunci când ei vorbesc, tu asculti!".

Finala Ligii Campionilor, între Bayern Munchen si Internazionale Milano, are loc, sâmbata, de la ora 21.45, pe stadionul Santiago Bernabeu din Madrid si va fi arbitrata de englezul Howard Webb.

Mediafax



Finala Ligii Campionilor - duelul marilor tacticieni