Liga 2

Penescu si Solomon, trimisi in judecata

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, vineri, prin intermediul unui comunicat de presa, trimiterea in judecata a patronului echipei FC Arges, Cornel Penescu, si a primarului Craiovei, Antonie Solomon, sub acuzatia de dare, respectiv luare de mita.
<Craiova, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita în forma continuata si fals intelectual savârsit în legatura directa cu o infractiune de coruptie.

În aceeasi cauza au fost trimisi în judecata, în stare de libertate, inculpatii:

PENESCU GHEORGHE CORNEL, actionar majoritar al SC PIC S.A. Pitesti, în sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita în forma continuata;

STANCU DRAGOS-GEORGE, în sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita;

PIECA GHEORGHTA, fost administrator al S.C. PIC S.A. Pitesti, S.C. MUNTENIA ALIMENT S.R.L., S.C. PIC DISTRIB S.R.L. (fosta ONITA S .R.L.), fals în înscrisuri sub semnatura privata savârsit în legatura cu o infractiune de coruptie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

În perioada februarie 2006 – noiembrie 2006, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiului Craiova si de presedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulatiei Rutiere si Pietonale a municipiului Craiova, a primit, cu titlu de mita, suma totala de 50.000 euro, în mai multe transe, de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, pentru a-si îndeplini în mod necorespunzator atributiile de serviciu.

Concret, inculpatul Solomon Antonie a primit suma de 50.000 euro de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel pentru a facilita, cu încalcarea normelor legale, emiterea unei autorizatii de constructie pentru hypermarket PIC Craiova, (autorizatia de construire continând elemente nereale) precum si pentru a înlesni emiterea unei aprobari privind asigurarea transportului public pâna în zona unde era amplasat respectivul hypermarket. Autorizatia de constructie a fost semnata de Solomon Antonie în aceeasi zi în care SC PIC SA Pitesti a depus cererea prin care solicita aceasta autorizatie. Anterior, pe baza unei documentatii identice depuse de solicitant, cererea fusese respinsa de doua ori de functionari din cadrul Primariei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instantelor judecatoresti.

La un control efectuat în data de 7 noiembrie 2006, de catre comisari din cadrul Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Dolj, la sediul hypermarket PIC Craiova s-a constatat ca magazinul functioneaza fara a detine autorizatie de mediu. Ca urmare, inculpatul Stancu Dragos-George, director de magazin, la solicitarea inculpatului Penescu Gheorghe Cornel, i-a oferit unui functionar din cadrul Garzii de Mediu Dolj, cu titlu de mita, suma de 1.000 lei RON, pentru ca S.C. PIC S.A. Pitesti sa nu fie sanctionata contraventional pentru lipsa autorizatiei de mediu. Functionarul a refuzat primirea banilor si a dispus întocmirea procesului verbal de contraventie, prin care S.C. PIC S.A Pitesti a fost sanctionata cu plata sumei de 15.000 lei RON.

În calitate de administrator al S.C. PIC S.A. Pitesti, S.C. MUNTENIA ALIMENT S.R.L., S.C. PIC DISTRIB S.R.L. (fosta ONITA S.R.L.), grup de firme controlat de catre inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, inculpatul Pieca Gheorghita a întocmit sub semnatura proprie si a depus la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Dolj un proces verbal de receptie partiala, datat 27 martie 2006, în care se precizeaza ca la acea data au fost receptionate fizic lucrarile la hypermarket PIC din municipiul Craiova, atestând in mod nereal, ca respectivele lucrari au fost executate cu autorizatie de construire. Mentiunea este nereala, deoarece aceste lucrari au fost executate fara autorizatie de construire, motiv pentru care, anterior, Primaria municipiului Craiova dispusese sanctionarea contraventionala, sistarea lucrarilor si intrarea în legalitate. Prin aceasta manopera frauduloasa, reprezentantii S.C. PIC S.A. au încercat sa dea o aparenta de legalitate lucrarilor executate fara autorizatie.

În cauza s-a instituit sechestrul penal asupra sumei de 50.000 euro (reprezentând obiectul infractiunii de coruptie), din totalul de 200.000 euro, suma identificata si ridicata de catre organul de urmarire penala cu prilejul efectuarii perchezitiei la domiciliul inculpatului Solomon Antonie din municipiul Craiova.
Procurorii au dispus luarea masurii preventive privind obligarea de a nu parasi tara fata de inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, pentru o perioada de 30 de zile, cu începere de la 15 martie 2010.

La data de 3 martie, 2010, Tribunalul Arges a dispus masura arestarii preventive pentru 29 de zile fata de Solomon Antonie (comunicat 51/VIII/3 din 2010).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Arges.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticoruptie au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I – Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate în niciun fel sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.>>


Penescu si Solomon, trimisi in judecata