Formula 1

Vettel, campion mondial in Formula 1 pentru a treia oara consecutiv

Germanul Sebastian Vettel a obtinut, duminica, al treilea titlu mondial consecutiv în Formula 1 dupa ce a încheiat pe locul 6 Marele Premiu al Braziliei de la Interlagos. Pilotul de la Red Bull-Renault l-a depasit cu doar trei puncte pe Fernando Alonso (Ferrari) la finalul celor 20 de curse programate. Diferenta la final a fost de 281 la 278 în favoarea lui Vettel.

Cu toate acestea startul cursei de la Interlagos nu a fost deloc unul favorabil pentru Vettel. Plecat din pozitia a patra, germanul s-a vazut depasit în primul viraj de catre Nico Hulkenberg (Force India-Mercedes), pentru ca în coborârea spre virajul doi sa fie lovit din spate de Bruno Senna (Williams).

Rasucit pe circuit si cu o problema la monopost a carui gravitate nu a putut fi evaluata pe loc, Vettel a revenit în cursa din coada plutonului asa cum a facut si la Abu Dhabi, revenind pas cu pas spre fruntea ierarhiei.

Pentru cei doi echipieri de la McLaren-Mercedes nu putea exista un început mai bun. Lewis Hamilton si Jenson Button s-au distantat de Hulkenberg, care a urcat surprinzator pe locul trei în fata lui Alonso, Mark Webber si Felipe Massa.

Webber a încercat sa treaca de Alonso în turul 6 din cele 71 programate, dar spaniolul s-a aparat bine si a beneficiat si de presiunea pe care colegul sau Massa a pus-o pe australian. Webber avea sa greseasca în cele din urma si pionul celor de la Red Bull pierdea contactul cu Ferrari.

Dupa doar 8 tururi acoperit Vettel ajungea pe locul sapte în clasament în conditiile în care Alonso nu reusea sa se apropie de Hulkenberg, pilotul care în 2010 obtinea surprinzator pole positionul la Interlagos pe când pilota pentru echipa Williams.

Am pierdut titlul mondial, dar nu am facut-o aici în Brazilia, ci în curse unde am avut ghinion. Fernando Alonso

Ploaia s-a întetit la Interlagos si în turul 11 majoritatea pilotilor din fruntea cursei au optat pentru schimbarea gumelor de uscat cu pneuri intermediare. În urma iesirilor pe circuit Vettel ajungea pe cinci chiar în spatele lui Alonso, dar cei doi nu au avut sansa unui duel direct.

În fruntea cursei liderul Button si Hulkenberg alegeau sa continue pe gume de pista uscata si nu au procedat deloc rau. Ploaia a scazut în intensitate si intermediarele se uzau rapid în conditiile unei trase ideale tot mai uscate.

Hulkenberg avea sa preia sefia cursei în turul 19 dupa un atac asupra lui Button, moment în care Hamilton si Alonso reveneau la boxe pentru a schimba intermediarele. Britanicul a iesit pe harduri, în timp ce spaniolul opta pentru varianta medie.

Si pentru ca tacâmul cursei de la Interlagos sa fie complet, Safety Car-ul a intrat pe circuit în turul 23 din cauza mai multor resturi ramase pe trasa ideala în urma numeroaselor coliziuni. A fost momentul ideal pentru ca primii doi clasati, Hulkenberg si Button sa efectueze primul lor pit stop.

Reluata dupa sapte tururi în care s-a rulat în spatele masinii de siguranta, cursa a ramas la fel de pasionanta si imprevizibila, mai ales ca Vettel a ratat plecarea si a fost surprins de japonezul Kamui Kobayashi (Sauber).

În turul 34 Massa îl depasea în duel direct pe Vettel si germanul cobora astfel pe locul sapte, iar soarta titlului mondial ramânea în cumpana.

Dupa mai multe tururi de acalmie, timp în care pilotii din fruntea cursei au pilotat la greseala adversarului, ploaia a revenit desi se anuntase ca va sta departe de circuit pâna la finalul cursei.

Prima victima a fost însusi liderul cursei Hulkenberg, acesta pierzând în turul 48 monopostul de sub control. Hamilton a profitat si a revenit fara lupta la conducere.

Vettel a renuntat la pneurile hard în turul 53 pentru a pune medii, dar dupa numai doua tururi avea sa revina la standul echipei sale pentru a-si echipa monopostul cu gume intermediare. Pista devenise din ce în ce mai alunecoasa, iar mutarea lui Vettel i-a prins nepregatiti pâna si pe mecanicii sai.

În acelasi tur cu numarul 55, Hulkenberg a fortat revenirea în fruntea cursei, dar a scapat spatele monopostului în primul viraj si l-a scos pe Hamilton în afara întrecerii. Britanicul punea astfel punct colaborarii cu McLaren-Mercedes dupa cinci ani de la debutul cu aceasta formatie în Marele Circ.

Pentru putine momente Alonso a fost campion mondial virtual. S-a întâmplat în turul 56 când spaniolul înca rula pe slickuri si se chinuia sa pastreze monopostul pe trasa ideala, în timp ce Vettel era în afara punctelor dupa iesirea de la al treilea pit stop.

Alonso a trebuit sa schimbe si el pe intermediare si astfel revenea pe patru în spatele lui Button, Hulkenberg si Massa, în conditiile în care germanul de la Force India primise o penalizare pentru incidentul cu Hamilton.

Button a obtinut a 15-a victorie a carierei si a 3-a din 2012 dupa Australia si Belgia.

În cele din urma Alonso a ajuns pe locul al doilea, dar avansul de peste 20 de secunde pe care Button îl avea în fruntea cursei l-a oprit pe spaniol. Vettel nu a coborât mai jos de locul 7, pozitie care îi asigura titlul mondial pentru un singur punct.

Desi era îndemnat de la boxe sa piloteze prudent, Vettel a mers în continuare la limita si a trecut de Schumacher fara probleme asigurându-si locul sase.

Cursa s-a încheiat sub Safety Car dupa ce Paul di Resta (Force India-Mercedes) a lovit violent zidul de protectie.

Rezultatele Marelui Premiu al Braziliei:

1 Button MBR McLaren 71 T 2 PIT
2 Alonso SPA Ferrari 71 3
3 Massa BRA Ferrari 71 3
4 Webber AUS Red Bull 71 3
5 Hülkenberg GER Force India 71 3
6 Vettel GER Red Bull 71 4
7 Schumacher GER Mercedes 71 4
8 Vergne FRA Toro Rosso 71 4
9 Kobayashi JPN Sauber 71 3
10 Räikkönen FIN Lotus 70 3
11 Petrov RUS Caterham 70 3
12 Pic FRA Marussia 70 3
13 Ricciardo AUS Toro Rosso 70 5
14 Kovalainen FIN Caterham 70 5
15 Rosberg GER Mercedes 70 4
16 Glock GER Marussia 70 4
17 de la Rosa SPA HRT 69 4
18 Karthikeyan IND HRT 69 4
19 di Resta MBR Force India 68 3

 



Vettel, campion mondial in Formula 1 pentru a treia oara consecutiv